Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Χρυσοφόρος» Οκτώβριος για τον τουρισμό

Η Μεσσηνία εξακολουθεί να «τρελαίνει» κόσμο φέτος καθώς τον Οκτώβριο κατέγραψε δεκαπλάσια τουριστική κίνηση. Εντυπωσιακές επιδόσεις σημειώνουν στο δεκάμηνο και τα δύο τουριστικά «τοτέμ» της Ελλάδας, η Σαντορίνη και η Μύκονος. Μεγάλη άνοδος για την Κρήτη.

  • του Παύλου Υψηλάντη
«Χρυσοφόρος» Οκτώβριος για τον τουρισμό

Ο καλύτερος Οκτώβριος όλων των εποχών ήταν ο φετινός για τον ελληνικό τουρισμό καθώς καταγράφηκε αύξηση αφίξεων ξένων επισκεπτών κατά 21,52% σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με στοιχεία από τα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας που παρουσίασε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) το δεκάμηνο Ιαν.-Οκτ. 2013 ο αριθμός των ξένων τουριστών που ήρθαν στη χώρα μας ήταν αυξημένος 10,93% σε σχέση με πέρυσι. Αύξηση που μεταφράζεται σε 1,2 εκατ. περισσότερους ξένους που επέλεξαν φέτος την Ελλάδα για τις διακοπές τους.

Ο φετινός Οκτώβριος, ταυτόχρονα, επιβεβαίωσε την ανάκαμψη της τουριστικής κίνησης προς την Αθήνα καθώς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατέγραψε σημαντική αύξηση 13,24%. Αυτό επέτρεψε στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας να επιστρέψει σε θετικά ποσοστά, σημειώνοντας αύξηση επιβατικής κίνησης 1,26% στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου.

Η Μεσσηνία εξακολουθεί να «τρελαίνει» κόσμο φέτος καθώς τον Οκτώβριο κατέγραψε δεκαπλάσια τουριστική κίνηση από το εξωτερικό σε σχέση με πέρυσι (+1.004,13%), με αποτέλεσμα στο δεκάμηνο Ιαν.-Οκτ. να εμφανίζει εντυπωσιακή αύξηση 59,38% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Όσο εντυπωσιακά κι αν ακούγονται τα ποσοστά ανόδου, στην πραγματικότητα μεταφράζονται σε περίπου 21.000 περισσότερους ξένους επισκέπτες (57.293 φέτος έναντι 35.948 το περυσινό δεκάμηνο).

Εντυπωσιακές επιδόσεις σημειώνουν στο δεκάμηνο και τα δύο τουριστικά «τοτέμ» της Ελλάδας, η Σαντορίνη και η Μύκονος. Η Σαντορίνη εμφάνισε αλματώδη αύξηση 59,11% τον Οκτώβριο γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να γράφει αύξηση 22,15% στο δεκάμηνο. Υψηλές επιδόσεις παρουσίασε και η life style «πρωτεύουσα» του ελληνικού καλοκαιριού. Παρά το γεγονός ότι η τουριστική κίνηση φρέναρε τον Οκτώβριο (-8,53%) μετά τη μεγάλη αύξηση 37,1% του Σεπτεμβρίου, η ολοκλήρωση του δεκάμηνου βρήκε το αεροδρόμιό της να μετράει αύξηση 26,73% της τουριστικής κίνησης από το εξωτερικό.

Μεγάλη άνοδο στις αφίξεις ξένων επισκεπτών εμφάνισαν και τα δύο κρητικά αεροδρόμια. Στα Χανιά οι αφίξεις τον Οκτώβριο ήταν αυξημένες 47,25%, ενώ την περίοδο Ιαν.-Οκτ. η αύξηση κινήθηκε στα επίπεδα του 20,7%.

Πραγματικός νικητής της φετινής χρονιάς, ωστόσο, αναδείχθηκε το Ηράκλειο το οποίο υποδέχθηκε σχεδόν 400.000 περισσότερους ξένους τουρίστες αγγίζοντας τα 2,5 εκατ. επισκέπτες την περίοδο Ιαν.-Οκτ. (+17,82%).

Στους μεγάλους κερδισμένους της χρονιάς η Ρόδος η οποία υποδέχθηκε σχεδόν 1,8 εκατ. ξένους τουρίστες στο δεκάμηνο (+11,31%), η Κεφαλονιά (+17,44%), η Ζάκυνθος (+15,29%), η Κως (+15,4%) και η Κέρκυρα (+12,19%). Στον αντίποδα, η Σάμος υπέστη μείωση 4,25% της τουριστικής κίνησης από το εξωτερικό.

Τα πιο πάνω στοιχεία, βέβαια, αποτυπώνουν το μεγαλύτερο τουριστικό ρεύμα που καταγράφηκε φέτος προς τη χώρα μας. Τα έσοδα, ωστόσο, και η κατανομή τους στους επιμέρους προορισμούς και τις επιχειρήσεις αποτυπώνουν μια άλλη εικόνα: οι ισχυροί του κλάδου ενισχύουν ακόμα περισσότερο τη θέση τους και τα μερίδια αγοράς τους έναντι των μικρότερων «παικτών».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v