Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρέλανε κόσμο το Taxisnet με τις οφειλές

Πλήρωσαν τους φόρους, αλλά εμφανίζονται να χρωστούν! Τα τεχνικά προβλήματα από τη μετάβαση στο νέο σύστημα. Τι απαντά το υπουργείο Οικονομικών για τις ρυθμίσεις οφειλών. Πονοκέφαλος η έκδοση φορολογικής ενημερότητας.

Τρέλανε κόσμο το Taxisnet με τις οφειλές

Χιλιάδες φορολογούμενοι έσπευσαν στην καταληκτική ημερομηνία της 31ης Ιανουαρίου να πληρώσουν από το χαράτσι του 2012 και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης, έως απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας του παρελθόντος και δόσεις φόρου εισοδήματος.

Τα έσοδα του προϋπολογισμού πήραν βαθιά ανάσα τον Ιανουάριο, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, βάζοντας ένα χεράκι στην ενίσχυση του πρωτογενούς πλεονάσματος, από την άλλη όμως χιλιάδες φορολογούμενοι έχουν πάρει βαθιά... κρυάδα.

Κι αυτό γιατί τσεκάροντας στο προφίλ τους στο taxisnet διαπιστώνουν πως παρότι εξόφλησαν εγκαίρως τις οφειλές τους εμφανίζονται ακόμα να χρωστούν.

Έτσι, στην απλούστερη περίπτωση ανησυχούν για τυχόν προσαυξήσεις ή για απώλεια ρυθμίσεων, στη χειρότερη αν θέλουν επειγόντως να εκδώσουν πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας δεν μπορούν λόγω... ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Παράλληλα καταγράφονται φαινόμενα όπου σε δύο ενεργές ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών του ίδιου φορολογούμενου οι οποίες εξοφλούνται μέσω πάγιας τραπεζικής εντολής, η πρώτη έχει εξοφληθεί κανονικά και η δεύτερη είναι εκπρόθεσμη.

Το πρόβλημα ξεκινά από τις τεχνικές διαδικασίες μετάβασης από το παλαιό στο νέο σύστημα taxis και εκδηλώνεται με αδυναμία του συστήματος να καταχωρίσει εμπρόθεσμες πληρωμές φόρων.

Το υπουργείο Οικονομικών είναι ενήμερο για τα προβλήματα και ο αρμόδιος γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων Χ. Θεοχάρης εμφανίζεται καθησυχαστικός. Κανένας, όπως διαβεβαιώνει, δεν θα χάσει ρυθμίσεις εφόσον έχει πληρώσει, κανένας δεν θα επιβαρυνθεί με προσαυξήσεις και το πρόβλημα θα διευθετηθεί τις επόμενες ημέρες.

Παρ' όλα αυτά, όσοι έχουν εξοφλήσει τους φόρους τους και εμφανίζεται στην προσωπική τους σελίδα στο taxis ότι εξακολουθούν να χρωστούν είναι σαφές πως δεν μπορούν να εκδώσουν μέσω taxisnet φορολογική ενημερότητα.

Σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να απευθυνθούν στις Δ.Ο.Υ. για έκδοση σημειώματος φορολογικής ενημερότητας με τον κλασικό παλαιό χειρόγραφο τρόπο.

Έλενα Λάσκαρη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v