Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Διορία ως τα τέλη έτους για κεφάλαια

Το χρονοδιάγραμμα για την ανακοίνωση και την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών. Γιατί ποντάρουν στο «βασικό σενάριο» οι τραπεζίτες. Πώς θα καλυφθεί ο λογαριασμός. Οι ΑΜΚ, οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και η επίσκεψη Κούπμαν.

Τράπεζες: Διορία ως τα τέλη έτους για κεφάλαια

Διορία ως τα τέλη του έτους θα δοθεί, πιθανότατα, στις εγχώριες τράπεζες για να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους, με βάση τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν το αργότερο ως τις 7 Μαρτίου.

Η επάνοδος των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα σηματοδοτεί την ουσιαστική επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση του stress test που διενεργεί η Τράπεζα της Ελλάδος. 

Σε σχέση με τον Δεκέμβριο, όταν και αποχώρησε από την Αθήνα η τρόικα, υπάρχει μια σημαντική αλλαγή: η κυβέρνηση εγκατέλειψε σιωπηρά τον στόχο χρήσης του κεφαλαιακού αποθέματος του ΤΧΣ, αίροντας έτσι το μεγαλύτερο πρόσκομμα στην ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Υπό τα νέα δεδομένα, οι διοικήσεις των τραπεζών εκφράζουν την αισιοδοξία ότι οι τεχνικής φύσεως εκκρεμότητες θα διευθετηθούν γρήγορα και τα ευρήματα της άσκησης προσομοίωσης θα ανακοινωθούν είτε στις 28 Φεβρουαρίου είτε το αργότερο στις 7 Μαρτίου, ανοίγοντας τον δρόμο για την κατάθεση στη Βουλή και την ψήφιση του νέου θεσμικού πλαισίου για το ΤΧΣ και τη δομή ιδιωτικοποίησης συστημικών τραπεζών. Ήδη από σήμερα ξεκίνησαν επαφές μεταξύ της ΤτΕ και των διοικήσεων των τραπεζών, καθώς εισέρχεται σε τελική ευθεία η διαδικασία της άσκησης προσομοίωσης. Κλιμάκιο της ΤτΕ επισκέφθηκε τις Πειραιώς και ΕΤΕ, ενώ αύριο παίρνουν σειρά Alpha Bank και Eurobank.

Το ισχυρό όπλο της ελληνικής πλευράς για να βγουν οι κεφαλαιακές ανάγκες σε διαχειρίσιμα επίπεδα είναι, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η χρήση του βασικού σεναρίου για τον προσδιορισμό των απαιτούμενων κεφαλαίων.

Η πορεία του ΑΕΠ και οι επιμέρους οικονομικοί δείκτες στοιχειοθετούν, με βάση παράγοντες των πιστωτικών ιδρυμάτων, την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης, η οποία αν δεν διακοπεί βίαια από πολιτική αστάθεια θα οδηγήσει σε ασθενή βελτίωση τη φετινή χρονιά.

Δεν είναι τυχαίο ότι το σύνολο σχεδόν των διεθνών οργανισμών και οίκων προβλέπουν για φέτος οριακή άνοδο του ΑΕΠ, γεγονός που δύσκολα μπορεί να αγνοηθεί από την τρόικα. Το βασικό σενάριο της BlackRock II προβλέπει ανάπτυξη της τάξης του 0,6% για το 2014, η οποία θα ανέλθει στο 2,95% το 2015 και θα φθάσει στο 3,74% το 2016.

Αν γίνει αποδεκτό το αίτημα για προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών με το βασικό και όχι με το χειρότερο σενάριο ανά τράπεζα, οι ίδιες πηγές αισιοδοξούν ότι ο λογαριασμός θα κινηθεί στα 4,5 - 6 δισ. ευρώ, για το σύνολο των εγχώριων τραπεζικών ομίλων (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς, Αττικής και Πανελλήνια).

Με δεδομένο, όμως, ότι ακολουθεί το πανευρωπαϊκό stress test, τα αποτελέσματα του οποίου δεν μπορούν να απέχουν αισθητά από αυτά της BlackRock II, είναι πιθανόν να υπάρξουν περαιτέρω μικρές αρνητικές αποκλίσεις. Άλλωστε, όπως σημειώνουν αναλυτές, εδώ και δύο μήνες οι εκτιμήσεις για τον τελικό λογαριασμό σταδιακά επιδεινώνονται.

Διορία ως το τέλος Νοεμβρίου

Ιδιαίτερα κρίσιμο θα είναι το πόσος χρόνος θα δοθεί στις τράπεζες για να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά πιέζει να δοθεί διορία ως τα τέλη του έτους σε συνάρτηση πάντα με το πότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της πανευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης.

«Αν τα αποτελέσματα του πανευρωπαϊκού stress test ανακοινωθούν στις 30 Νοεμβρίου, θα πρέπει μέχρι τότε να έχουμε βρει τα κεφάλαια» αναφέρει στο Euro2day υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας, το οποίο θεωρεί ότι το παραπάνω αίτημα θα γίνει δεκτό.

Έρχονται αυξήσεις κεφαλαίου και πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων

Πέραν της Eurobank, για την οποία έχει ήδη αποφασισθεί να καλυφθούν οι κεφαλαιακές της ανάγκες ύψους 2,2 - 2,5 δισ. ευρώ μέσω αύξησης κεφαλαίου, οι υπόλοιπες τράπεζες θα έχουν την ευχέρεια να βρουν τα απαραίτητα κεφάλαια τόσο με αυξήσεις κεφαλαίου ή ΜΟΔ όσο και με συνδυασμό πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων και περισσότερων κινήσεων ενεργητικής διαχείρισης στοιχείων παθητικού (επαναγορά υβριδικών, τίτλων μειωμένης εξασφάλισης κ.ά.).

Δεν έχει διευκρινισθεί ακόμη σε τι ποσοστό θα συνυπολογισθεί ο αναβαλλόμενος φόρος στον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών. Αν δεν γίνει δεκτό το αίτημα για να αναγνωριστεί στο σύνολό του, τότε θα προσμετρηθεί αναβαλλόμενος φόρος που θα αντιστοιχεί στο 20% του common equity κάθε τράπεζας.

Στην περίπτωση όμως που συνυπολογιστεί μεγαλύτερο ποσοστό, τράπεζες όπως η Εθνική έχουν τη δυνατότητα, έστω και εκ των υστέρων, να αναγνωρίσουν λογιστικά πρόσθετο αναβαλλόμενο φόρο.

Η επίσκεψη Κούπμαν και ο ρόλος της DG Comp

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των κεφαλαιακών αναγκών θα πρέπει να συμφωνηθούν, υπό τα νέα δεδομένα, και τα οριστικά πλάνα αναδιάρθρωσης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών που έχουν δεχθεί κρατική βοήθεια, τα οποία θα περιλαμβάνουν και άμεσες ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Δεν είναι τυχαίο ότι προγραμματίζεται εντός του Μαρτίου επίσκεψη στην Αθήνα του Γ. Κούπμαν, δεύτερου τη τάξει της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού (DG Comp). Από τις συζητήσεις με εκείνον θα κριθεί και το πώς θα καλυφθεί ο λογαριασμός των κεφαλαιακών αναγκών για την κάθε συστημική τράπεζα.

Στον αντίποδα, η Αττικής και η Πανελλήνια θα αποφασίσουν σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος για τον τρόπο κάλυψης τυχόν κεφαλαιακών τους αναγκών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v