Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aμεση κεφαλαιακή ενίσχυση εξετάζουν Alpha και Πειραιώς

Το ενδεχόμενο να προχωρήσει άμεσα σε ΑΜΚ ή ΜΟΔ εξετάζει η Alpha Bank. «Ουδέν σχόλιον» απαντά η διοίκηση. Κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης εξετάζει και η Πειραιώς που ανακοίνωσε roadshow για έκδοση ομολόγου και άντληση ρευστότητας. Τα stress test και τι θα γίνει με τα warrants.

Aμεση κεφαλαιακή ενίσχυση εξετάζουν Alpha και Πειραιώς

Το ενδεχόμενο να προχωρήσει, άμεσα, σε κίνηση κεφαλαιακής ενίσχυσης, προκειμένου να εξαγοράσει και να ακυρώσει τις προνομιούχες μετοχές, ενισχύοντας το ποσοστό της ιδιωτικής συμμετοχής, εξετάζει, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr η Alpha Bank, ενώ σε περίοδο προεργασίας βρίσκεται και η Τράπεζα Πειραιώς.

Εν αναμονή της σημερινής ανακοίνωσης από την Τράπεζα της Ελλάδος των κεφαλαιακών αναγκών, όπως προκύπτουν από την άσκηση προσομοίωσης, και του χρονικού περιθωρίου που θα δοθεί για την κάλυψή τους, στην Alpha έχουν ξεκινήσει ήδη την προετοιμασία για το επόμενο βήμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τράπεζα έχει κάνει προεργασία για άμεση κεφαλαιακή ενίσχυση της τάξης του 1 δισ. ευρώ προκειμένου να είναι σε θέση, μετά και την οριστικοποίηση των κεφαλαιακών αναγκών, να εξαγοράσει τις προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου, ύψους 940 εκατ. ευρώ και να τις ακυρώσει.

Η διοίκηση της Alpha Bank με την οποία επικοινώνησε το Euro2day.gr, θέτοντας υπ' όψιν της τις παραπάνω πληροφορίες, αρνήθηκε να τις σχολιάσει, αρκούμενη στο εύγλωττο «ουδέν σχόλιον».

Το θέμα της κεφαλαιακής ενίσχυσης για επαναγορά και ακύρωση των προνομιούχων μετοχών απασχολεί, με βάση πηγές, και την Πειραιώς, η διοίκηση της οποίας όμως παραπέμπει την οριστικοποίηση του σχεδιασμού της μετά την επεξεργασία των ευρημάτων της άσκησης προσομοίωσης που θα ανακοινωθεί σήμερα. Eν τω μεταξύ ανακοίνωσε ότι αρχίζει Roadshow με στόχο την άντληση ρευστότητας από τις αγορές για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια.

«Πρέπει να βγουν οι κεφαλαιακές ανάγκες, να μελετηθεί πώς προκύπτουν και να αποφασίσουμε» αναφέρουν στελέχη της τράπεζας στο Euro2day.gr, τα οποία δεν επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες ότι το θέμα της κεφαλαιακής ενίσχυσης ενδέχεται να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Σημειώνεται ότι τα ομόλογα του Δημοσίου που δόθηκαν στις τράπεζες έναντι της έκδοσης των προνομιούχων μετοχών λήγουν τον προσεχή Μάιο και η ανανέωσή τους αποτελεί μία από τις εκκρεμότητες της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Πάντως η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον τη μορφή ενδεχόμενων κινήσεων κεφαλαιακής ενίσχυσης οι οποίες αφενός θα πρέπει να έχουν την έγκριση του ΤΧΣ, αφετέρου θα πρέπει να συνυπολογίζουν τις σχετικές διατάξεις για αυξήσεις κεφαλαίου που θα περιλαμβάνει το υπό κατάθεση στη Βουλή σχέδιο νόμου για τις τράπεζες. 

Οποιαδήποτε πάντως αύξηση κεφαλαίου δεν επηρεάζει, αν δεν επέλθουν σχετικές προβλέψεις στο νομοσχέδιο, την αναλογία των warrants παρά μόνο τη τιμή εξάσκησης καθώς θα πρέπει να αναπροσαρμοσθεί. Αν οι τιμές διάθεσης των νέων μετοχών ξεπερνούν την τιμή εξάσκησης της επόμενης περιόδου η προσαρμογή θα είναι μικρή σύμφωνα με αναλυτές μικρή και δεν θα ξεπερνά το 3%.

Με ενδιαφέρον θα παρακολουθήσει η αγορά και τις κινήσεις των υπολοίπων τραπεζών ιδιαίτερα αν ο χρόνος κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών που θα δοθεί δεν ξεπεράσει τους 8 μήνες (σ. σ ως 30 Νοεμβρίου του 2014).

«Ενδεχομένως να δούμε ένα αγώνα δρόμου τον οποίο ανοίγουν Alpha και Πειραιώς» σημειώνει πρώην τραπεζικό στέλεχος σημειώνοντας ότι το timing αναδεικνύεται σε ζήτημα επιβίωσης σε αντίστοιχες περιπτώσεις μικρής διαθέσιμης ρευστότητας από πλευράς αγοράς και ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v