Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσέγγιση με τρόικα για τις τράπεζες

Συμβιβαστική λύση με τρόικα διαφαίνεται στο θέμα των τραπεζών, λένε κυβερνητικά στελέχη, σημειώνοντας «δεν θα γίνουν άλλοθι για να μπλοκάρει η δόση». Παραμένει «αγκάθι» ο χρόνος κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών. Μετά το Eurogroup η τελική συμφωνία. Νέοι αιφνιδιασμοί στα εργασιακά.

Προσέγγιση με τρόικα για τις τράπεζες

Συμβιβασμός διαφαίνεται για το θέμα των τραπεζών μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και τρόικας, καθώς η ανακοίνωση των stress test από την Τράπεζα της Ελλάδος δεν άφησε πολλά περιθώρια στους διεθνείς δανειστές.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δυο πλευρές είναι κοντά σε συμφωνία επί συμβιβαστικής λύσης που κατέβασε στο τραπέζι ο Γιάννης Στουρνάρας. Με βάση αυτή τα stress test της ΕΚΤ θα είναι ο τελικός κριτής τυχόν επιπλέον κεφαλαιακών αναγκών. Κρίσιμη παράμετρος, όμως, παραμένει ο χρόνος που θα δοθεί στις τράπεζες για να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες.

Ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος σημείωνε χαρακτηριστικά πως «φαίνεται ότι πάμε σε μια συμβιβαστική λύση για τις τράπεζες. Φάνηκε διάθεση κατανόησης από το ΔΝΤ για τις δικές μας θέσεις. Φαίνεται ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν τις τράπεζες ως άλλοθι για να σταματήσουν την αξιολόγηση». Η ίδια πηγή προσέθεσε ότι το θέμα δεν είναι η διαφορά στα ποσά (υπερκαλύπτονται από τις αυξήσεις κεφαλαίου). Το θέμα είναι ο χρόνος. Εμείς θέλουμε περισσότερο χρόνο». Σημείωσε δε ότι «η ανάγκη να λυθούν οι μεγάλες διαφορές στο Eurogroup φαίνεται ότι δεν υφίσταται πλέον, αλλά ενδεχομένως να το συζητήσουμε ξανά». Δεν αναμένονται πάντως συζητήσεις για αυτό το θέμα στο Eurogroup.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ο χρόνος είναι λίγος για να υπάρξει συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πάνε καλά οι διαπραγματεύσεις. Γι΄ αυτό και οι επαφές που είναι σε εξέλιξη έχουν στόχο να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερα μέτωπα.

Ως ανώτατο όριο για την τελική συμφωνία μπαίνει πλέον το άτυπο Εcofin που θα γίνει την 1η Απριλίου, αν και η κυβέρνηση προσπαθεί να καταλήξει νωρίτερα και να κλείσει τη συμφωνία με τηλεδιάσκεψη του Eurogroup. Οπως έχει γίνει ήδη γνωστό, η τρόικα θα φύγει για να συμμετέχει στο Eurogroup και θα επιστρέψει την επόμενη εβδομάδα. 

Αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφερε ότι δεν πρόκειται να κλείσει τίποτα αν δεν κλείσει η όλη διαπραγμάτευση, αν και η τρόικα βλέπει τη διάθεση της κυβέρνησης να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές, όπως σημείωσε. Συμπλήρωσε πως «οι αντιρρήσεις μας δεν είναι αβάσιμες», αν και η τρόικα ούτε τις έχει δεχθεί, ούτε τις έχει απορρίψει.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με νέο ραντεβού σήμερα μεταξύ Στουρνάρα και δανειστών, όπου θα εξεταστεί η συνολική εικόνα. 

Πονοκέφαλος τα εργασιακά

Σε ότι αφορά τα εργασιακά η τρόικα δεν είπε ούτε ναι, ούτε όχι στις θέσεις του Βρούτση για τις ομαδικές απολύσεις αλλά και το θέμα των εισφορών όπου η τρόικα ζητά η μείωση να είναι 3,9% αποκλειστικά στις εργοδοτικές, ενώ η Ελλάδα αντιπροτείνει η μείωση να είναι 1% για τους εργαζόμενους και 2,9% για τους εργοδότες.  

Εν τω μεταξύ ωστόσο στο θέμα των εργασιακών φαίνεται πως ανοίγει νέο μέτωπο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές θέτουν δυο ακόμα θέματα: το ένα αφορά την κατάργηση των -παγωμένων σήμερα και ως το 2016- τριετιών, κάτι που συνεπάγεται νέα μείωση μισθών.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Skai ζητούν να αλλάξει ο τρόπος προκήρυξης των απεργιών και ο η απόφαση να λαμβάνεται από το σύνολο των εργαζομένων και όχι τα σωματεία. Θέλουν παράλληλα να νομοθετηθεί το λοκ άουτ, δηλαδή το δικαίωμα της επιχείρησης στην ανταπεργία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v