Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αέριο: Δυνατότητα εξαγωγών στη Βουλγαρία

Αναβάθμιση του μετρητικού σταθμού αερίου στο Σιδηρόκαστρο, με δυνατότητα αμφίδρομης ροής. Το συνολικό κόστος της επένδυσης ανήλθε σε 3,3 εκατομμύρια ευρώ και θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια του ΔΕΣΦΑ.

Αέριο: Δυνατότητα εξαγωγών στη Βουλγαρία

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αναβάθμισης του μετρητικού σταθμού φυσικού αερίου στο Σιδηρόκαστρο, από όπου εισάγεται στην Ελλάδα το ρωσικό αέριο. Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των εργασιών, θα είναι πλέον δυνατή η αμφίδρομη ροή αερίου στη διασύνδεση, οπότε η Βουλγαρία θα μπορεί να δέχεται φυσικό αέριο μέσω του ελληνικού δικτύου.

Συγκεκριμένα οι εργασίες που ολοκληρώθηκαν, αφορούν στην εγκατάσταση διάταξης σωληναγωγών και βανών όπως επίσης και συστήματα τηλεχειρισμού του μετρητικού σταθμού από το κέντρο ελέγχου στο Πάτημα Ελευσίνας, υπερήχων μέτρησης κλπ. Σύμφωνα με τον ΔΕΣΦΑ που είναι ο κύριος του έργου, τo έργο θα συμβάλλει στην ολοκλήρωση των περιφερειακών αγορών φυσικού αερίου στα κράτη μέλη της Νότιο Ανατολικής Ευρώπης και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των προβλέψεων του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την ασφάλεια εφοδιασμού (994/2010/ΕΚ).

Στο εγγύς μέλλον αναμένεται να εκδηλωθεί ενδιαφέρον εκ μέρους των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις αγορές φυσικού αερίου των δύο χωρών, για την εμπορική χρήση της νέας δυναμικότητας που δημιουργήθηκε στο σημείο διασύνδεσης των δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου Ελλάδος – Βουλγαρίας. Το συνολικό κόστος της επένδυσης ανήλθε σε 3,3 εκατομμύρια ευρώ και θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια του ΔΕΣΦΑ.

Σε δήλωσή του ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς τονίζει ότι: "Η υλοποίηση της δεύτερης Αναβάθμισης του Μετρητικού Σταθμού Συνόρων (ΜΣΣ) Σιδηροκάστρου, θα αυξήσει τον ανταγωνισμό, την ασφάλεια εφοδιασμού και την προώθηση του διασυνοριακού εμπορίου φυσικού αερίου. Η προοπτική της Ενοποιημένης Ευρωπαϊκής Αγοράς Φυσικού Αερίου απαιτεί επενδύσεις και για το λόγο αυτό επιταχύνουμε την υλοποίηση του επενδυτικού μας πλάνου, με στόχο την οικονομικότερη δυνατή και τεχνικά άρτια εξυπηρέτηση των χρηστών του ΕΣΦΑ".

Την Τετάρτη 21 Μαΐου ο Πρόεδρος του Δ.Σ του ΔΕΣΦΑ κ. Αντώνης Νάτσικας πραγματοποίησε επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στο ΜΣΣ Σιδηροκάστρου, όπου ενημερώθηκε για το χρονοδιάγραμμα του έργου και την πρόοδο των εργασιών. Ο κ. Νάτσικας επισήμανε ότι, η ολοκλήρωση του έργου αυτού, σε συνδυασμό με τα έργα αναβάθμισης της χωρητικότητας και της δυναμικότητας των εγκαταστάσεων Υγροποιημένου ΦΑ στη Ρεβυθούσα, ενισχύει το ρόλο του ΔΕΣΦΑ, ως εγγυητή της ασφάλειας τροφοδοσίας και της αδιάλειπτης ροής φυσικού αερίου στην εγχώρια αγορά και παράλληλα αναβαθμίζει τον στρατηγικό ρόλο της εταιρείας και της Ελλάδος στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v