Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: «Καυτοί φάκελοι» στα χέρια τραπεζών

Τη συνταγή της διαχείρισης των προβληματικών δανείων αποκαλύπτουν «καυτές» υποθέσεις εισηγμένων ομίλων. Πώς κινείται η διαπραγμάτευση τραπεζών και επιχειρηματιών. Μπαράζ εξελίξεων αναμένεται από Σεπτέμβριο. Τα ανοιχτά μέτωπα.

Εισηγμένες: «Καυτοί φάκελοι» στα χέρια τραπεζών

Σε πολύ προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι επαφές των τραπεζών με δεκάδες εισηγμένες προκειμένου να καταλήξουν σε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης των δανείων και αναχρηματοδότησης των εργασιών τους.

Οι δύο πλευρές έχουν ανοίξει εδώ και αρκετό καιρόν τα χαρτιά τους. Οι εταιρείες έχουν καταθέσει business plans ανεξάρτητων οίκων, οι βασικοί τους μέτοχοι έχουν οριοθετήσει τη συνεισφορά τους και οι τράπεζες έχουν αφήσει να εννοηθεί μέχρι ποιου σημείου θα μπορούσαν να συμβάλουν.

«Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκεται στο παρά πέντε, ωστόσο κάποιες αλλαγές ενδεχομένως να υπάρξουν από το νέο θεσμικό πλαίσιο που αναμένεται μέσα στον Αύγουστο και θα αναφέρεται στις ρυθμίσεις των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων» δήλωσε στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος εισηγμένης, το οποίο συμπλήρωσε: «Βλέπω επιτάχυνση των διαδικασιών από Σεπτέμβριο και υλοποίηση των συμφωνιών που θα συναφθούν μέσα σε πολύ λίγους μήνες».

Αν και κάθε εταιρεία αποτελεί μια ξεχωριστή υπόθεση, ήδη από τις υποθέσεις των ομίλων Μπ. Βωβού και Μαΐλλη πήραμε μια πρώτη γεύση για το περιεχόμενο των συμφωνιών που θα ακολουθήσουν.

Όλα δείχνουν πάντως πως:

α) δεν θα υπάρξουν -πλην ελαχίστων περιπτώσεων- άμεσα κουρέματα δανειακών υποχρεώσεων, β) έμμεσα κουρέματα θα γίνουν μόνο σε περιπτώσεις όπου οι μέτοχοι βάλουν και αυτοί το χέρι στην τσέπη, γ) επιμηκύνσεις λήξεων, κεφαλαιοποιήσεις χρεών και μείωση επιτοκίων θα είναι το βαρύ πυροβολικό των λύσεων.

Τι συμφωνήθηκε

Μαΐλλης: Οι τράπεζες υποχρεώθηκαν σε έμμεσο κούρεμα, πουλώντας τις μετοχές που κατείχαν στη HIG Luxembοurg έναντι συμβολικού τιμήματος. Επιπρόσθετα, δέχτηκαν μεγάλη επιμήκυνση δανείων γύρω στα 70-80 εκατ. ευρώ που έχουν χορηγήσει στη Μαΐλλης, μειώνοντας παράλληλα το επιτόκιο, σε μια προσπάθεια να αυξήσουν δραστικά την πιθανότητα είσπραξης των συγκεκριμένων δανείων.

Μπ. Βωβός: Στις 17 Σεπτεμβρίου θα συζητηθεί στο Πρωτοδικείο η συμφωνία εξυγίανσης που υπέγραψε η εταιρεία ακινήτων Μπ. Βωβός με τους πιστωτές και κυρίως με Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς. Το επιχειρηματικό σχέδιο που κατέθεσε η διοίκηση της Μπ. Βωβός προβλέπει, μεταξύ άλλων, πως μεταβιβάζονται σε εταιρείες που θα επιλέξουν οι δύο βασικοί πιστωτές τρία σημαντικά ακίνητα της εταιρείας (το υπό ανέγερση εμπορικό κέντρο στο Βοτανικό, ακίνητο στη Νέα Ερυθραία και οικόπεδο στο Σούνιο), με διαγραφή σημαντικού τμήματος του δανεισμού. Στα τέλη Μαρτίου, οι συνολικές υποχρεώσεις της Μπ. Βωβός ανέρχονταν σε 678 εκατ. ευρώ, τα 310 εκατ. εκ των οποίων ήταν τραπεζικά δάνεια.

Ενδεικτικά ανοιχτά μέτωπα

Ιχθυοκαλλιέργειες: Οι πιστώτριες τράπεζες-βασικοί ομολογιούχοι του Νηρέα ανέβαλαν τη συνέλευση των ομολογιούχων της περασμένης Τρίτης για το τέλος Σεπτεμβρίου, με το σκεπτικό ότι μέχρι τότε θα έχουν διευκρινιστεί πολλά πράγματα γύρω από το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των δανείων και αναχρηματοδότησης του κλάδου. Μέχρι τότε άλλωστε αναμένεται οι γενικές συνελεύσεις των Νηρέα και Σελόντα να έχουν ψηφίσει και τις σχετικές προτάσεις, που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνουν μετοχοποιήσεις τραπεζικών υποχρεώσεων.

Παρ' όσα λέγονται και γράφονται, κύκλοι της αγοράς υποστηρίζουν πως δεν έχει αποφασιστεί ακόμη ακριβής λύση και πως πολλές φορές σε τέτοιες περιπτώσεις, ο... διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες.

Ελληνική Υφαντουργία: Τον προσεχή Σεπτέμβριο αναμένει την οριστική συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες σχετικά με την αναδιάρθρωση των δανείων της και την αναχρηματοδότησή της.

Τα βασικότερα σηµεία αυτής της συµφωνίας συνοψίζονται ως εξής:

• Αναδιάρθρωση του δανεισµού της µητρικής.

• Χρηµατοδότηση της θυγατρικής Κλωστήρια Κιλκίς µε επαρκές κεφάλαιο κίνησης από τις τράπεζες και τους βασικούς µετόχους της µητρικής, ώστε να επανέλθει σε πλήρη λειτουργία.

• Σε επόµενη φάση, στόχος είναι να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο παραγωγής Denim της µητρικής, από µηδενική βάση, µε πλήρως εξυγιασµένο κοστολόγιο και εστίαση αποκλειστικά και µόνο σε κερδοφόρα υφάσµατα.

Τα παραπάνω στηρίζονται σε Business Plan το οποίο έχει εκπονήσει ανεξάρτητη εταιρεία συµβούλων και το οποίο τεκµηριώνει τη δυνατότητα της µητρικής και των δύο θυγατρικών (Κλωστήρια Κιλκίς και Εκκοκκιστήρια Θεσσαλίας) να δηµιουργήσουν θετικό EBITDA.

Ηλεκτρονική: Σύμφωνα με πληροφορίες, η βάση συζήτησης μεταξύ των δύο πλευρών θέλει ο βασικός μέτοχος (Γιάννης Στρούτσης) να βάζει άλλα 3 εκατ. ευρώ μέσω ΑΜΚ (πέραν των άλλων 5 εκατ. που έχει δώσει προ διετίας) και με τη σειρά τους οι τράπεζες θα συνδράμουν με μεγάλη επιμήκυνση λήξεων, λογικά επιτόκια και επιπρόσθετη χρηματοδότηση για κεφάλαιο κίνησης.

DIONIC: Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ πιστωτριών τραπεζών και εταιρείας βρίσκονται σε καλό δρόμο και θεωρείται πολύ πιθανό η τελική συμφωνία να μην καθυστερήσει.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους: α) οι δανειακές υποχρεώσεις του ομίλου θα επιμηκυνθούν σημαντικά και το επιτόκιο θα καταστεί «λογικότερο» (δεν μιλάμε για κούρεμα υποχρεώσεων), β) οι τράπεζες θα είναι εκείνες που θα καλύψουν το ομολογιακό δάνειο το οποίο θα είναι υποχρεωτικά μετατρέψιμο σε μετοχές και θα ανέλθει έως και τα 5 εκατ. ευρώ, γ) Η διοίκηση της εταιρείας θα κινητοποιηθεί για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών -έως και 5 εκατ. ευρώ- που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα (οι μέτοχοι είχαν τοποθετήσει πάνω από 2 εκατ. ευρώ μέσω ΑΜΚ στα τέλη του 2013).

Νεώριον Σύρου: Φαίνεται πως η συμφωνία των Ναυπηγείων Ελευσίνας (θυγατρική της Νεώριον Σύρου) με τις πιστώτριες τράπεζες σχετικά με την «επόμενη μέρα» της θυγατρικής και του ομίλου γενικότερα δεν θα αργήσει.

Συγκεκριμένα, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας έχουν ήδη εισέλθει στις διατάξεις του άρθρου 99, συμφωνώντας με την πλειονότητα των πιστωτών τους και με βάση τη διοίκησή τους, «η εν λόγω συμφωνία πρόκειται να επισημοποιηθεί άμεσα και να κατατεθεί προς έγκριση στο αρμόδιο δικαστήριο».

Μεταξύ άλλων, η συμφωνία θα προβλέπει σχέδιο για την επισκευή της πλωτής δεξαμενής Νο 3 (επηρεάζει αρνητικά τη ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα), την επιμήκυνση του υπόλοιπου τιμήματος για την αγορά των Ναυπηγείων Ελευσίνας (υπόλοιπο 46,5 εκατ. ευρώ, σε 12 εξαμηνιαίες δόσεις που θα ξεκινούν τον Φεβρουάριο του 2016) και συνολικότερα την αναχρηματοδότηση του ομίλου.

Altec: «Η εταιρεία έχει αρχίσει να συζητάει με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της και έχει καταλήξει στο ότι σύντομα θα πρέπει να φτάσουμε σε μια απόφαση» δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης Θανάσης Αθανασούλης, συμπληρώνοντας πως η διοίκηση προτείνει:

α) τον εξορθολογισμό του δανεισμού της σε όρια που μπορούν να διατηρηθούν και να δώσουν προοπτικές ανάπτυξης στην εταιρεία, β) την αντιμετώπιση του προβλήματος των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων της εισηγμένης, γ) την υλοποίηση νέων επενδύσεων προκειμένου η εταιρεία να ωφεληθεί από την επερχόμενη ανάκαμψη της οικονομίας, δ) την αλλαγή στη δομή του ομίλου με ενδεχόμενη συγκέντρωση του αντικειμένου σε μικρότερο αριθμό εταιρειών (πτώση κόστους, συνέργειες), ε) όλα αυτά, με μετοχοποίηση δανεισμού, αλλά χωρίς κούρεμα.

«Τα χρόνια που πέρασαν, τόσο εμείς όσο και άλλες εταιρείες του κλάδου δεν είχαν τα λεφτά για επενδύσεις. Σήμερα όμως βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας που πιστεύουμε πως θα έρθει, συντομότερα ή αργότερα. Όλα δείχνουν πως θα δημιουργηθεί μια νέα γενιά μικρομεσαίων επιχειρήσεων από νέους επιχειρηματίες και οι εταιρείες αυτές θα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για πληροφορική σε σχέση με το παρελθόν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασούλης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v