Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βενιζέλος: Eχουμε σχέδιο εξόδου από την κρίση

Δεν χρειαζόμαστε προληπτική στήριξη εκτός Ευρώπης, υπογράμμισε ο Ευ. Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για χρήση των ευρωπαϊκών εργαλείων. Παρουσίασε οδικό χάρτη επτά σημείων για έξοδο από την κρίση. Επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσμα για εθνική συναίνεση.

Βενιζέλος: Eχουμε σχέδιο εξόδου από την κρίση

Παρουσιάζουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για έξοδο από το μνημόνιο και την κρίση, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος ενώ αναρωτήθηκε ποια είναι η αντιπρόταση της αντιπολίτευσης. 

Προανήγγειλε ότι θα υπάρξει συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους για το χρέος πριν την προεδρική εκλογή. Παράλληλα, σημείωσε ότι μέχρι το 2016, με τη λήξη της θητείας της παρούσας κυβέρνησης, θα φανούν πλήρως τα αποτελέσματα, τα οποία ήδη φαίνονται σε δημοσιονομικό επίπεδο. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε, δυναμιτίζει το κλίμα με τις δηλώσεις του ότι δεν θα αναγνωρίσει τις ιδιωτικοποιήσεις και τη συμφωνία για το χρέος. «Το σημαντικότερο πρόβλημα για τη χώρα είναι η έλλειψη υπευθυνότητας από την αντιπολίτευση, που υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους», υπογράμμισε.

Ο κ. Βενιζέλος διαχώρισε την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. "Δεν είναι προκαταβολή ψήφου για την προεδρική εκλογή η ψήφος εμπιστοσύνης. Στην προεδρική εκλογή πρέπει να συμμετέχουν όλες οι δυνάμεις του συνταγματικού τόξου".

"Το Φεβρουάριο, η Βουλή θα πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να υπάρξει προεδρική πλειοψηφία", σημείωσε, προσθέτοντας ότι τυχόν πρόωρες εκλογές θα ανακόψουν το ρυθμό εξόδου από το μνημόνιο, κάτι που σημαίνει κόστος για τη χώρα και τους πολίτες.

Ο οδικός χάρτης εξόδου από την κρίση

Τα επτά σημεία του σχεδίου εξόδου από την κρίση, όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος έχουν ως εξής:

1. Ολοκλήρωση τρέχουσας αναθεώρησης με τρόικα, συμφωνία και έγκριση συμφωνίας από Eurogroup έως τις 18 Δεκεμβρίου. Χωρίς νέα μέτρα λιτότητας, χωρίς μείωση μισθών και συντάξεων και με ενίσχυση των φοροελαφρύνσεων.

2. Ολοκληρώνεται το stress test των τραπεζών και επιβεβαιώνεται η κεφαλαιακή τους επάρκεια. Έτσι, οι τράπεζες στρέφονται στην πραγματική οικονομία με ρευστότητα, πιστωτική επέκταση αλλά και με χρήση των εργαλείων του ΕΣΠΑ. «Εκεί κολλάει και η ριζοσπαστική ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια», σημείωσε, τονίζοντας ότι είναι έτοιμο το σχέδιο και για τα στεγαστικά δάνεια.

3. Η ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού σκέλους του προγράμματος προσαρμογής, με την επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του χρέους, με βάση τις αποφάσεις του Eurogroup το 2012. «Θα ζητήσουμε αλλαγή του μοντέλου βιωσιμότητας με προσαρμογή του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος», υπογράμμισε.

4. Διαμόρφωση της περιόδου μετά το πρόγραμμα, χωρίς νέο δάνειο, χωρίς μνημόνιο και χωρίς τρόικα. Με την αξιοποίηση των εργαλείων της Ε.Ε. και την αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. «Δεν χρειαζόμαστε προληπτική στήριξη εκτός Ευρώπης», υπογράμμισε.

5. Συμφωνημένη ολοκλήρωση της σχέσης με το ΔΝΤ. Προϋποθέτει συμφωνία με Ε.Ε. και επιτόκια στην αγορά, συγκρίσιμα με τον δανεισμό από το ΔΝΤ. «Είναι κρίσιμη για να προχωρήσουμε σε αυτό, η αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης. Τι δυσκολεύει την προσπάθεια; Η ανευθυνότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης», σημείωσε, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αρθεί η αβεβαιότητα.

6. Εθνικό σχέδιο διαρθρωτικών αλλαγών δικής μας ιδιοκτησίας. «Όλοι θέλουν ένα κανονικό κράτος. Ποιος δεν θέλει αλλαγές στη δικαιοσύνη, στο εκπαιδευτικό σύστημα, στο φορολογικό σύστημα, στους θεσμούς;», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος. Στόχος μας, σημείωσε, είναι ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και μια εθνική συμφωνία με ρήτρα απασχόλησης. Έχουμε κάνει λόγο για εθνικό στόχο 640.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα χρόνια, και η διεύθυνση μελετών της Εθνικής Τράπεζας λέει ότι είναι εφικτός ένας στόχος για 720.000 θέσεις, συμπλήρωσε.

7. Ισχυρές κοινωνικές εγγυήσεις. Κοινωνικό μέρισμα, Εγγυημένο επίπεδο διαβίωσης, ασφάλιση για όλους.  

Βασικότερη προϋπόθεση για όλα αυτά είναι η πολιτική σταθερότητα και η εθνική συναίνεση, υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας από τους βουλευτές να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v