Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Δεν έχετε δικαίωμα να διαπραγματευτείτε

Δεν θα δεχτούμε αποφάσεις που δεν έχουν τη συναίνεσή μας, ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Ζήτησε εκλογές για να αποφευχθεί τετράμηνη ακυβερνησία. «Καλός μαθητής της Μέρκελ ο Σαμαράς». Ζητάμε διαγραφή χρέους και ρήτρα ανάπτυξης. Για θεσμική εκτροπή μίλησε ο Βενιζέλος.

Τσίπρας: Δεν έχετε δικαίωμα να διαπραγματευτείτε

«Εκλογές τώρα και εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας με ευρύτατη συναίνεση» ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να σύρει τη χώρα σε τετράμηνη ακυβερνησία. «Δεν θα δείτε τους 180 βουλευτές ούτε με το κιάλι», σημείωσε και εξέφρασε την άποψη ότι οι ξένοι γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση είναι υπό προθεσμία και δεν μπορεί να διαπραγματευτεί. Ζήτησε να μην ληφθούν σοβαρές αποφάσεις χωρίς να έχει προηγουμένως την αποδοχή του ΣΥΡΙΖΑ γιατί σε αυτό το ενδεχόμενο το κόμμα δεν θα τις αποδεχτεί.

Αμεση ήταν η απάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου:  «Ο Τσίπρας υπονόμευσε το εθνικό συμφέρον στην ποιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα. Θέλει να παρεμποδίσει την κυβέρνηση να συνάψει την τελική συμφωνία γιατί ενοχλείται επειδή χάνει το παιχνίδι. Εβλαψε συνειδητά τον κάθε Ελληνα και εκβίασε Βουλή και Θεσμούς».

Κάνατε πρόβα αντιπολίτευσης

«Δεν πήρα απάντηση στο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση ζητά ψήφο εμπιστοσύνης», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας. Η αλήθεια είναι ότι ζητούν ψήφο εμπιστοσύνη λόγω απελπισίας μπροστά τα αδιέξοδα και τη λαϊκή δυσφορία. Θέλουν να περιορίσουν τις διαρροές βουλευτών.

«Κάνατε τρεις μέρες πρόβα αντιπολίτευσης», υποστήριξε και έκανε λόγο για κινδυνολογία από τα τηλεοπτικά παράθυρα και το καφενείο της Βουλής, υπονοώντας τις δηλώσεις Αδωνι Γεωργιάδη και Αντώνη Σαμαρά για τις καταθέσεις.

Στη συζήτηση ο ΣΥΡΙΖΑ άδραξε την ευκαιρία και επανέλαβε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, το οποίο αποτελεί κομβική στιγμή για την αρχή της κατάρρευσης της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

«Δεν είναι παροχές το να λες ότι θα δώσεις ένα πιάτο φαγητό σε μια χειμαζόμενη κοινωνία», είπε. Εκτίμησε ότι ουσιαστικά το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε τη ορθότητα των όσων υποστήριξε το κόμμα. «Τώρα προσπαθείτε να αντιγράψετε το πρόγραμμα και υπόσχεστε φοροαπαλλαγές και δόσεις. Αλλά από την άλλη πλευρά, νομιμοποιείτε τον ΕΝΦΙΑ. Ποιον θα πείσετε;»

Το μνημόνιο

«Λέτε ότι σχεδιάζετε την έξοδο από το μνημόνιο. Εσεις όμως λέγατε ότι αν δεν υπήρχε το μνημόνιο θα έπρεπε να το εφεύρουμε;». Τα μνημόνια είναι δεν είναι η υπογραφή σε μια σύμβαση. Είναι οι 460 εφαρμοστικοί νόμοι, οι απολύσεις και η διάσωση της μεσαίας τάξης.

Διαλύετε τους ψηφοφόρους σας και γι’ αυτό σας εγκαταλείπουν και έρχονται στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Μνημόνια είναι και αυτά που τώρα συζητάτε, το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και το δέσιμο της πατρίδας στο άρμα της πλουτοκρατίας που θέλει φθηνά οικόπεδα στην Ελλάδα». Τα μνημόνια έγιναν η νέα ιδεολογία της κυβέρνησης, υποστήριξε.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού

«Με το προσχέδιο που καταθέσατε μετατρέπετε το Μνημόνιο από σύμβαση ορισμένου χρόνου σε σύμβαση αορίστου χρόνου», κατήγγειλε. Περιλαμβάνει περισσότερους φόρους, παραμονή της εισφοράς αλληλεγγύης και μικρή μείωση του φόρου στο πετρέλαιο παρά την τεράστια αύξηση που προηγήθηκε.  «Αυτά είναι το νέο μνημόνιο. Δεν σας πιστεύει κανείς».

Αδύνατο να έρθει ανάπτυξη με λιτότητα

Στην Ευρώπη αντιλαμβάνονται ότι θαύματα δεν γίνονται. Η Ιταλία είναι σε ύφεση και η Γαλλία παλεύει να την αποφύγει. Η εικόνα της Γερμανικής οικονομίας που δοκιμάζεται είναι το success story της πολιτικής του Βερολίνου. 

«Τα βήματα αλλαγής σε αυτή την πολιτική είναι ακόμα δειλή αλλά υπάρχει και εσείς στέκεστε ενάντια σε αυτό, ταυτισμένοι με την Μέρκελ», είπε και θυμήθηκε ότι ο Γκίκας Χαρδούβελης ήταν επικριτικός στην απόφαση της Γαλλίας να μην πιάσει το στόχο για το έλλειμμα. «Εχετε το ρόλο του κακού μαθητή που καρφώνει το συμμαθητή του».

Το χρέος

Για να γίνει διαπραγμάτευση πρέπει να υπάρχουν δυο μέρη που διαφωνούν. Σαμαράς και Μέρκελ συμφωνούν ότι το χρέος είναι βιώσιμο. «Πώς είναι βιώσιμο; Με ένα πιστοποιητικό. Τι ακριβώς διαπραγματεύεστε;».

Η κυβέρνηση δεν έχει πολιτική διαπραγμάτευσης και ευρωπαϊκών συμμαχιών. Βγαίνει στις αγορές χωρίς να έχει προηγουμένως εξασφαλίσει τη συζήτηση για το χρέος που είναι ευρωπαϊκό. «Δεν ζητάμε ελεημοσύνη αλλά ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

«Ζητάμε διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και ρήτρα ανάπτυξης για την αποπληρωμή του υπόλοιπου στο πλαίσιο των αποφάσεων της διεθνούς διάσκεψης του Λονδίνου το 1953 που αφορούσε και τη Γερμανία».

Οι 180 για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

«Ολα τα κόμματα της Βουλής διαφωνούν με την εκλογή Προέδρου πλην των δυο που κυβερνούν» τόνισε. Χαρακτήρισε πλασματικά τα δεδομένα της σημερινής Βουλής και εκτίμησε ότι δεν θα μπορέσει να φτάσει τους 180. «Κάνω μια πρόβλεψη: ούτε με τα κιάλια δεν θα τον δείτε. Τι θα κάνετε;»

Συναίνεση για το πρόσωπο Προέδρου Δημοκρατίας συνιστά συναίνεση για την πολιτική των μνημονίων. Θεωρώ ότι όποιος θα έχει το σθένος να ψηφίσει ΠτΔ θα έχει το σθένος να ψηφίσει σήμερα «ναι»

«Δεν είναι το συμφέρον της χώρας η παραμονή σας τέσσερις μήνες στην καρέκλα της εξουσίας».

«Δεν μπορείτε να διαπραγματευτείτε»

Σας ζητάνε βουλευτές σας να πάτε σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού με τον «δαιμονικό» ΣΥΡΙΖΑ. «Αμφισβητείστε από το εσωτερικό του εσωτερικού σας. Πώς θα πάτε να διαπραγματευτείτε στο εξωτερικό;».

«Στο εξωτερικό ξέρουν ότι είστε πρωθυπουργός ορισμένου χρόνου. Πως θα έχετε κύρος για να διαπραγματευτείτε;». Ολες οι δημοσκοπήσεις μιλούν για διαφορές συντριβής. Με ποιο κύρος μια τέτοια κυβέρνηση μπορεί να διαπραγματευτεί; σημείωσε και κάλεσε την κυβέρνηση να μην πάρει σοβαρές αποφάσεις που θα δεσμεύουν την επόμενη κυβέρνηση.

«Το λέω για να το ακούσουν στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον: Οποιαδήποτε απόφαση ή συμφωνία δεν θα έχει την δική μας συναίνεση δεν θα έχει τη δική μας αποδοχή και δεν θα μας δεσμεύει».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v