Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σαμαράς: Βγαίνουμε από τα μνημόνια

Δεν θα αφήσουμε τίποτε να εμποδίσει να βγει η χώρα από την κρίση, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Νωρίτερα από το πρόγραμμα η έξοδος από το μνημόνιο. Φοροελαφρύνσεις αλλά και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Για μείωση χρέους το μαξιλάρι του ΤΧΣ. Σκληρή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ.

Σαμαράς: Βγαίνουμε από τα μνημόνια

Ψήφο εμπιστοσύνης για να διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα και να βγει η χώρα από την κρίση ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο Αντώνης Σαμαράς.  

«Βρισκόμαστε στην καμπή της μεγάλης προσπάθειας. Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και τίποτε δεν θα αφήσουμε να εμποδίσει την έξοδο από την κρίση αφήνοντας τη χώρα να ξανακυλήσει πίσω, υπογράμμισε, απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα. 

Στην ομιλία του στη Βουλή, που κλείνει και τη διαδικασία συζήτησης επί της πρότασης για την ψήφο εμπιστοσύνης, έκανε λόγο για πολιτική αθλιότητα εκ μέρους του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. «Παρεϊτσα οι συνιστώσες σας με τους τρομοκράτες μπορεί να κάνουν αλλά τη βουλή δεν την τρομοκρατείτε», τόνισε, σημειώνοντας ότι επί 2,5 χρόνια «ακούμε το ένα ψέμα μετά το άλλο, την μια λανθασμένη πρόβλεψη μετά την άλλη».

Βγαίνουμε από το μνημόνιο

«Δεν θα χρειαστούμε το μνημόνιο γιατί έχουμε το μεγαλύτερο διαρθρωτικό πλεόνασμα στην Ευρώπη. Η Ελλάδα θα έχει, σε πλήρη ανάπτυξη, την καλύτερη δημοσιονομική ισορροπία στην Ευρώπη», σημείωσε ο πρωθυπουργός

Όπως ανέφερε, «δεν χρειαζόμαστε καν τα υπόλοιπα χρήματα που ήταν να πάρουμε στις αρχές της επόμενης χρονιάς. Αυτός είναι ο στόχος μας. Να βγούμε από το μνημόνιο νωρίτερα από το πρόγραμμα».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, σημειώνοντας ότι «η κ. Λαγκάρντ δεν λέει ότι δεν θα βγούμε από το μνημόνιο. Πιστεύει ότι είναι καλό να υπάρχει προληπτική γραμμή πίστωσης, για τις αγορές. Αυτό δεν έχει κλείσει, το συζητάμε, και εδώ και στην Ουάσινγκτον. Είναι ένα σοβαρό θέμα. Αυτό όμως δεν πρόκειται να είναι συγκρουσιακό. Μεταρρυθμίσεις θα έχουμε, δικές μας, για να βελτιώσουμε περαιτέρω την ανταγωνιστικότητά μας. Αλλά θα είναι σίγουρη η αποσύνδεση από το μνημόνιο».

Στις 72 με 100 οι δόσεις για ληξιπρόθεσμες

«Οι φοροελαφρύνσεις άρχισαν. Υπάρχουν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Προανήγγειλε δε αύξηση των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ταμεία και εφορία στις 72 με 100, τη μείωση των προσαυξήσεων και των επιτοκίων.

Θα φροντίσουμε τρία πράγματα:

- Αυτοί που έκαναν ρύθμιση να έχουν καλύτερη μεταχείριση από αυτούς που δεν έκαναν
- Όσοι μπαίνουν στη νέα ρύθμιση, να μπαίνουν και με πιο απλό τρόπο.
- Θα είμαστε πιο αυστηροί με αυτούς που μπορούν να πληρώσουν και κλέβουν το δημόσιο.

«Επεξεργαζόμαστε επίσης τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια. Με μεγάλο αριθμό δόσεων για τη συντριπτική πλειονότητα των ΜμΕ, με σημαντική μείωση του αρχικώς οφειλομένου ποσού. Όχι όμως για τους επιτήδειους».

Μετά το μνημόνιο

Μετά τα stress test, οι τράπεζες θα απελευθερωθούν και θα δίνουν περισσότερη ρευστότητα, σημείωσε ο κ. Σαμαράς. Τότε, υπογράμμισε, θα ξέρουμε πόσα λεφτά από το ΤΧΣ θα μπορούμε να επιστρέψουμε, ώστε άμεσα να μειωθεί το χρέος μας και να εισπράξουμε μετά την πρόσθετη βοήθεια χρέους που μας έχουν υποσχεθεί.

Η βιωσιμότητα του χρέους θα διακηρυχθεί και επίσημα και θα μειωθούν τα spreads και θα έλθουν σίγουρα και οι αναβαθμίσεις, υπογράμμισε.

Εμείς θα τελειώσουμε με το μνημόνιο και εσείς ακόμα θα τσακώνεστε μεταξύ σας, υπογράμμισε. 

Παράλληλα, έκανε λόγο για μια νέα συμφωνία ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων για την μετά – μνημόνιο εποχή. «Οι μεταρρυθμίσεις δεν θα σταματήσουν και θα συνεχιστούν με τη γενναία συνταγματική αναθεώρηση» τόνισε.

«Αυτό διαπραγματευόμαστε. Αυτό πρέπει να διαφυλάξουμε. Να βγούμε από το μνημόνιο αλλά να βγούμε νικητές και όχι απομονωμένοι και τσακωμένοι με όλους. Αυτή είναι η αλλαγή σκηνικού. Να μην αφήσουμε την αβεβαιότητα να εκτροχιάσει τη χώρα. Να μην αφήσουμε την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να φέρει αστάθεια»

Κάνουμε προσεκτικές κινήσεις για να μην χαλάσουμε την δημοσιονομική ισορροπία. Θα μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές και τον ΦΠΑ αλλά σταδιακά, σημείωσε.

Παράλληλα, έκανε λόγο για επικείμενη συνολική παρέμβαση για τους αγρότες, «και για το κόστος τους, και για την πρόσβασή τους στις αγορές».

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε εκ νέου στο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για παντελή έλλειψη σοβαρότητας. «Βρίσκονται σε μόνιμη σύγχυση και βγάζουν μια τοξική γεύση αλαζονείας. Δεν μπορούν να μετρήσουν καν τις συνέπειες των πράξεών τους. Αυτό δεν είναι οικονομικό πρόγραμμα, είναι λίστα γάμου», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε ότι δεν είναι σωστή κίνηση στην παρούσα συγκυρία η αύξηση του κατώτατου μισθού. «Θα ανέβουν οι μισθοί όταν πρέπει επειδή το αντέχει η οικονομία. Αν ανεβάζαμε τώρα τον κατώτατο μισθό, σας πέρασε από το μυαλό ότι μπορεί να κλείσουν επιχειρήσεις που είναι στο όριο;», ρώτησε την αντιπολίτευση.

Αναφερόμενος στο σχέδιο της αντιπολίτευσης για το χρέος αλλά και την πρόβλεψη για την αξιοποίηση των κεφαλαίων του ΕΣΠΑ, υπογράμμισε, «τι περιμένουν; Ότι θα εκβιάσουν την Ευρώπη για το χρέος, διεκδικώντας ταυτόχρονα δικά της κονδύλια;»

«Όλες οι παρατάξεις έχουν ευθύνη που φτάσαμε στην κρίση. Το πεζοδρόμιο όμως επέβαλε τις περισσότερες παροχές σε χώρα που ήταν ήδη υπερδανεισμένη», υπογράμμισε ο Σαμαράς. Ωστόσο, όπως σημείωσε, το πεζοδρόμιο ανέβαλε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και «εκείνοι που πρωτοστατούσαν μας κουνάνε σήμερα το δάχτυλο».

Κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι με τη στάση του διώχνει τους επενδυτές από τη χώρα. «Δεν πρόκειται να δει η χώρα άσπρη μέρα αν επανέλθουν όσοι ακύρωναν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Κανένα κοινοβούλιο της Ευρώπης δεν θα ψήφιζε δάνειο για μια Ελλάδα που επιστρέφει στην πολιτική του «πάρτε κόσμε, τσάμπα όλα».

«Εκλογές δεν θα γίνουν όποτε θέλετε εσείς αλλά όποτε θα πει το σύνταγμα. Μην προεξοφλείτε την ψήφο του λαού. Είναι αντισυνταγματικό και αλαζονικό. Η χώρα βγαίνει από μεγάλη κρίση και έχει καλά νέα μπροστά της, για αυτό φοβάστε και για αυτό βιάζεστε να κάνετε εκλογές», κατέληξε ο πρωθυπουργός, καλώντας το ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει στάση και να βάλει πλάτη για να κρατηθεί ζωντανή η χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v