Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Πρόσω ολοταχώς για ιδιωτικοποίηση

Στο επίκεντρο τώρα οι κινήσεις από ΤΧΣ. Πιέζουν για ανταλλαγή των warrants με δωρεάν μετοχές οι τράπεζες. Οι κρίσιμες ημερομηνίες, η μελέτη που θα αναθέσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ο αστάθμητος παράγοντας των πολιτικών εξελίξεων.

Τράπεζες: Πρόσω ολοταχώς για ιδιωτικοποίηση

Βήμα προς την έξοδο από την επιτήρηση της DG Comp και την εξόφληση της κρατικής βοήθειας ετοιμάζονται να κάνουν με ορίζοντα τους πρώτους μήνες του 2015 οι ελληνικές τράπεζες υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα και η οικονομία θα συνεχίσουν τη σταθερή πορεία, χωρίς πολιτικές αναταράξεις.

Το θετικό αποτέλεσμα του stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απελευθερώνει δυνάμεις και δίνει τη δυνατότητα να ξεδιπλωθεί η στρατηγική της ολικής επαναφοράς στον ιδιωτικό τομέα και της επιστροφής κεφαλαίων στο ΤΧΣ με ισόποση μείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους. Κίνηση για την οποία έκλεισε το μάτι το υπουργείο Οικονομικών με τις διαρροές ότι «η διευρυμένη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις τράπεζες επιτρέπει τη σταδιακή επιστροφή των ποσών που έχει δανειστεί από το ελληνικό δημόσιο και συνεπώς τη σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους».

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι τα επιτελεία τριών τραπεζών είναι έτοιμα θα θέσουν μετ' επιτάσεως θέμα επαναγοράς και ακύρωσης των warrants μέσω προαιρετικών δημόσιων προτάσεων από το ΤΧΣ στους κατόχους των παραστατικών τίτλων. Αυτό το ζήτημα αποτελεί κλειδί για την άμεση ιδιωτικοποίηση των τραπεζών και την επιστροφή κεφαλαίων στο Ελληνικό Δημόσιο.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν στο Euro2day.gr ότι «η Alpha Bank, αλλά και η Πειραιώς μετά την εξαιρετική άνεση με την οποία πέρασαν το stress test και με το ατού της εξόφλησης των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου, είναι οι πλέον έτοιμες τράπεζες για την έξοδό τους από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».

Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα των warrants αναμένεται να αποτελέσει εφεξής το κυρίαρχο αντικείμενο της ατζέντας των συζητήσεων του κλάδου με την τρόικα.

«Το χθεσινό αποτέλεσμα μιλά από μόνο του. Δεν χρειάζονται περαιτέρω αναλύσεις επί αναλύσεων. Η εξ ολοκλήρου επιστροφή στον ιδιωτικό τομέα θα γίνει μόνο μέσα από τους κατόχους των warrants. Ορισμένες τράπεζες είναι έτοιμες, πόσo μάλλον όταν τα αποτελέσματα του 2014 δείχνουν επιστροφή στην κερδοφορία. Γιατί να έχουμε την τρόικα και το Δημόσιο πάνω από το κεφάλι μας;», αναφέρει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας.

Οι κινήσεις δεν αναμένεται να γίνουν πριν από την ολοκλήρωση της τρίτης περιόδου άσκησης των warrants, η οποία ξεκινά στις αρχές Δεκεμβρίου με την Alpha Bank και ολοκληρώνεται στις αρχές Ιανουαρίου με την Πειραιώς.

Οι πρώτες εκτιμήσεις που διατυπώνονται είναι ότι τα ποσοστά άσκησης δεν θα είναι σημαντικά, παρά την επιτυχή επίδοση των τραπεζών στο πανευρωπαϊκό stress test. Οι ελληνικές τράπεζες συμπεριλαμβάνονται πλέον μεταξύ των καλύτερα κεφαλαιοποιημένων ευρωπαϊκών τραπεζών, αλλά ο πολιτικός κίνδυνος αναμένεται να συγκρατήσει την άσκηση των warrants.

Μελέτη από το ΤΧΣ για τα κεφάλαια που μπορεί να ανακτήσει

Τα αποτελέσματα της τρίτης περιόδου άσκησης θα συνυπολογισθούν στη μελέτη που αναμένεται να αναθέσει το ΤΧΣ σε ανεξάρτητο χρηματοοικονομικό οίκο, η οποία θα εκτιμά πόσα κεφάλαια μπορεί να ανακτήσει το Ταμείο από τις συμμετοχές του στις τράπεζες.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο μνημόνιο αναφέρεται ότι τα κεφάλαια που δυνητικά μπορεί να πάρει πίσω το ΤΧΣ (δηλαδή το Δημόσιο) από την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών ανέρχονται σε 16 δισ. ευρώ. Στόχος που δεν έχει έκτοτε αναπροσαρμοσθεί.

Προαιρετικές δημόσιες προτάσεις για swap μετοχών με warrants

Με την ολοκλήρωση της μελέτης το ΤΧΣ θα είναι τυπικά έτοιμο να κινήσει τις διαδικασίες. Οι τράπεζες επιθυμούν να αξιοποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο που ψήφισε πριν από μερικούς μήνες η κυβέρνηση και επιτρέπει στο Ταμείο να προχωρά σε προαιρετικές δημόσιες προτάσεις στους κατόχους warrants προσφέροντας δωρεάν μετοχές, με αντάλλαγμα την επιστροφή και ακύρωση των παραστατικών τίτλων.

Με μια τέτοια κίνηση θα επιταχυνθεί η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών και θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις το ΤΧΣ να διαθέσει αργότερα μέσω placement το ποσοστό των μετοχών του το οποίο δεν δεσμεύεται από warrants.

Πολιτική σταθερότητα

Στο ερώτημα του Εuro2day.gr πότε θα μπορούσε να γίνει η πρώτη κίνηση επιστροφής των κεφαλαίων στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος απαντά: «Υπάρχουν τράπεζες που είναι πανέτοιμες, αρκεί να δοθεί το σύνθημα από το ΤΧΣ όσον αφορά τα warrants».

«Πρέπει όμως αφενός να τελειώνει η χώρα με το τελευταίο review της τρόικας, αφετέρου να μην μπούμε σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, λόγω της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτοί οι παράγοντες είναι σημαντικοί. Θα σας αναφέρω το εξής παράδειγμα: Σε μία κανονικότητα αύριο κιόλας οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης θα προχωρούσαν σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ελληνικών τραπεζών. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει όσο η ελληνική οικονομία δεν έχει κλείσει τα ανοικτά ζητήματά της με τους πιστωτές. Όταν τα λύσει, ελπίζουμε θετικά, τότε θα περιμένουμε την αναβάθμιση της χώρας και εν συνεχεία του τραπεζικού κλάδου».

Τα ποσοστά του ΤΧΣ

Σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι μέτοχος της Alpha Bank σε ποσοστό 69,9%, στην Πειραιώς κατέχει το 67,3%, στην Εθνική το 57,2% και στη Eurobank το 35,4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v