Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέρασαν… τρένο τα stress test οι τράπεζες

(update 4) Πρακτικά δεν εμφανίζουν κεφαλαιακές ανάγκες μετά τα πλάνα αναδιάρθρωσης λέει η ΤτΕ. Με την καλύτερη αξιολόγηση η Alpha. Ακολουθεί η Πειραιώς. Πώς περνούν με το δυναμικό σενάριο το τεστ αντοχής Εθνική και Eurobank. Αναλυτικά τα νούμερα. Τι λένε κυβέρνηση και τραπεζίτες.

Πέρασαν… τρένο τα stress test οι τράπεζες

Τρένο πέρασαν την πανευρωπαική άσκηση προσομοίωσης οι τέσσερις εγχώριες τράπεζες που συμμετείχαν καθώς βάσει των ανακοινώσεων της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Ελλάδος πρακτικά δεν εμφανίζουν υπό τη δυναμική αξιολόγηση κεφαλαιακές ανάγκες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΤτΕ «τρία από τα τέσσερα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα που έλαβαν μέρος στη συνολική αξιολόγηση δεν παρουσιάζουν υστέρηση κεφαλαίων με βάση την υπόθεση δυναμικού ισολογισμού». Το τέταρτο πιστωτικό ίδρυμα (σ.σ η Eurobank) «στην ουσία δεν παρουσιάζει κεφαλαιακή υστέρηση», σύμφωνα με την ανακοίνωση καθώς οι κεφαλαιακές ανάγκες διαμορφώνονται μόλις σε 17,55 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί μάλιστα ότι δεν έχει ληφθεί υπόψη ο αναβαλλόμενος φόρος.

Τραπεζίτες αλλά και κυβερνητικοί κύκλοι εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα, ενώ από την πλευρά του Γκίκα Χαρδούβελη σημειώνεται η σημασία που έχει το γεγονός ότι το κεφαλαιακό μαξιλάρι του ΤΧΣ διατηρείται.  

Ο Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του υποστήριξε ότι η επιτυχής δοκιμασία για τα τραπεζικά ιδρύματα είναι ένα ακόμα βήμα για την ανάκαμψη της χώρας σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «Πλέον, βήμα- βήμα, πάνω σε στέρεες βάσεις, βγαίνουμε από την κρίση. Έτσι μόνον δημιουργείται μια νέα Ελλάδα και υπερήφανη και οικονομικά ισχυρή και κοινωνικά δίκαιη. Αυτή την πορεία δεν επιτρέπεται να την ανακόψει κανείς».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι η επιτυχία των ελληνικών τραπεζών αποτελεί ένα ακόμη βήμα για έξοδο από το μνημόνιο και κάλεσε τις τράπεζες να στραφούν στην ενίσχυση της οικονομίας. 

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, σε δηλώσεις του τόνισε ότι πλέον οι τράπεζες μπορούν να αφοσιωθούν στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ Αναστασία Σακελλαρίου σημειώνει ότι το stress test επιβραβεύει τις συνεχείς προσπάθειες αναδιάρθρωσης και κεφαλαιακής ενίσχυσης των τελευταίων δύο ετών.

Πώς αντιδρούν τα επιτελεία των τραπεζών

Την ικανοποίησή τους εκφράζουν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών για το αποτέλεσμα των stress tests, το οποίο αφήνει ανέπαφα τα 11,4 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εξέλιξη που λύνει έτι περαιτέρω τα χέρια της κυβέρνησης στην προσπάθεια για μια «ήπιας μορφής» της πιστοληπτικής γραμμής που θα διατηρήσει η χώρα με τους εταίρους της. 

Από τα στρατηγικά επιτελεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κυριαρχεί στις κατ' ιδίαν δηλώσεις τους, η λέξη «ανακούφιση» καθώς όπως επισημαίνουν από την άνοιξη και μετά «η μόνη μας εργασία σε καθημερινή βάση ήταν η συλλογή και αποστολή στοιχείων στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα». Προσθέτουν δε ότι «ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε με την ανασύνταξη της πραγματικής οικονομίας».

Σύσσωμες οι διοικήσεις αναγνωρίζουν την προσπάθεια που έκανε τους τελευταίους μήνες η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος με στόχο να πείσει την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να δεχθεί το τεστάρισμα των ελληνικών τραπεζών με το δυναμικό μοντέλο, γεγονός που «καθάρισε» προς την θετική κατεύθυνση το σημερινό αποτέλεσμα των stress tests. Την ίδια στιγμή αναγνωρίζουν και το σημαντικό ρόλο που έπαιξε το υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά την αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου μέσω της ψήφισης από την Βουλή.

Η άνεση του αποτελέσματος αποτυπώνεται με καθαρό τρόπο τόσο στην περίπτωση της Alpha Bank, η οποία πέρασε το τεστ με απόλυτη επιτυχία όσο και στην περίπτωση της τράπεζας Πειραιώς τα στελέχη της οποίας τονίζουν ότι «η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του περασμένου Μαρτίου ήταν η καλύτερη απόδειξη της στρατηγικής της τράπεζας». Με ανακούφιση, όμως δέχθηκε το αποτέλεσμα και η διοίκηση της Eurobank, η οποία έχει περάσει το τελευταίο ενάμιση χρόνο από τις συμπληγάδες. «Παρά τα εξαιρετικά δύσκολα εμπόδια καταφέραμε να αντεπεξέλθουμε ίσως στο πιο δύσκολο εγχείρημα από την ίδρυση της τράπεζας έως σήμερα», τονίζουν πηγές της τράπεζας και επισημαίνουν την αμέριστη στήριξη των κύριων μετόχων της.

Με όπλο την Finansbank αλλά και τις κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης που βρίσκονται σε εξέλιξη (NBGI, Αστέρας κ.ά.) ανακούφιση επικρατεί και στο επιτελείο της Εθνικής Τράπεζας.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Τα αποτελέσματα της άσκησης που διενεργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδειξε ότι οι αυξήσεις κεφαλαίων και τα σχέδια αναδιάρθρωσης που υλοποιούνται από τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες έχουν ενισχύσει σημαντικά την κεφαλαιακή τους θέση.

Την καλύτερη αξιολόγηση πέτυχε η Alpha Bank. Η τράπεζα πέρασε το τεστ αντοχής και με βάση την υπόθεση στατικού ισολογισμού και επομένως δεν θα χρειασθεί καν να υποβάλει ακόμη και για τυπικούς λόγους σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης. H Alpha με βάση τα ευρήματα της αξιολόγησης κατατάσσεται στο καλύτερο 20% του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

Με άνεση πέρασε την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων η Τράπεζα Πειραιώς χάρη στην αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,75 δισ. ευρώ που διενήργησε την περασμένη Άνοιξη.

Με βάση το στατικό μοντέλο αξιολόγησης του ισολογισμού της 31ης Δεκεμβρίου 2013 οι κεφαλαιακές ανάγκες της Πειραιώς διαμορφώθηκαν στα 659,99 εκατ. ευρώ. Τυπικά, η τράπεζα πρέπει να υποβάλει σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης, στο οποίο όμως απλά θα αναφέρει την επιτυχή άντληση κεφαλαίων ύψους 1,75 δισ. ευρώ την περασμένη Άνοιξη.

Η Πειραιώς ολοκλήρωσε τον περασμένο Απρίλιο αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,75 δισ. ευρώ και εξόφλησε τις προνομιούχες μετοχές δημοσίου ύψους 750 εκατ. ευρώ. Με το 1 δισ. ευρώ καθαρής κεφαλαιακής ενίσχυσης υπερκαλύπτει τις κεφαλαιακές ανάγκες της στατικής αξιολόγησης και εμφανίζει κεφαλαιακό πλεόνασμα 340 εκατ. ευρώ.

Με βάση την υπόθεση στατικού ισολογισμού, η Εθνική Τράπεζα Α.Ε. και η Eurobank Ergasias A.E. παρουσιάζουν υστέρηση κεφαλαίων, λαμβάνοντας υπόψη τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου τις οποίες πραγματοποίησαν το 2014.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η συγκεντρωτική έκθεση της Συνολικής Αξιολόγησης: «για τις τράπεζες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο και οι οποίες εμφανίζουν κεφαλαιακή υστέρηση βάσει του στατικού ισολογισμού, οι προβολές βάσει του δυναμικού ισολογισμού (οι οποίες εκπονήθηκαν παράλληλα με την αξιολόγηση βάσει του στατικού ισολογισμού, καθώς τα σχέδια αναδιάρθρωσης συμφωνήθηκαν με την ΓΔ Ανταγωνισμού μετά την 1η Ιανουαρίου 2014) θα ληφθούν υπόψη από τις Μικτές Εποπτικές Ομάδες για τον προσδιορισμό των τελικών κεφαλαιακών απαιτήσεων.

Βάσει του δυναμικού ισολογισμού, η Εθνική Τράπεζα δεν παρουσιάζει υστέρηση κεφαλαίων και η Eurobank Ergasias A.E. στην ουσία δεν παρουσιάζει κεφαλαιακή υστέρηση. Αναλυτικά:

Κεφαλαιακό πλεόνασμα 1,3 με 3,1 δισ. για την Alpha Bank 

Μεταξύ των κορυφαίων ευρωπαικών τραπεζών πέρασε την άσκηση προσομοίωσης η Alpha Bank χάρη στη συνετή πολιτική προβλέψεων που έχει ακολουθήσει. Η τράπεζα πέρασε το τεστ αντοχής με τη στατική αξιολόγηση του ισολογισμού της κάτι που σημαίνει ότι απαιτείται η υποβολή σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης. 

Η Alpha εμφάνισε υπό την παραδοχή της στατικής αξιολόγησης κεφαλαιακό πλεόνασμα 1,3 δισ. ευρώ καθώς ο δείκτης Core Tier I προσαρμόστηκε μόνο κατά 1,8% από τα ευρήματα της αξιολόγησης ποιότητας στοιχείων ενεργητικού (AQR).

Το κεφαλαιακό της πλεόνασμα ανέρχεται σε 3,1 δισ. ευρώ εφόσον συνυπολογιστούν η αύξηση κεφαλαίου της περασμένης Άνοιξης και το πρόσθετο μαξιλάρι από τη μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου σε απαίτηση.

Ειδικότερα η Alpha ολοκλήρωσε τον περασμένο Απρίλιο αύξηση κεφαλαίου κατά 1,2 δισ. ευρώ, αποπληρώνοντας προνομιούχες μετοχές Δημοσίου ύψους 940 εκατ ευρώ. Η καθαρή επίπτωση στα κεφάλαια ύψους 260 εκατ. ευρώ, η οποία δεν συμπεριλαμβάνεται στα αποτελέσματα της Συνολικής Αξιολογήσεως, λόγω της μεθοδολογίας που εφαρμόζεται, οδηγεί σε Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) 8,6%, με πλεόνασμα 3,1% στο δυσμενές σενάριο υπό την παραδοχή του Στατικού Ισολογισμού.

Η μετατροπή των Αναβαλλομένων Φορολογικών Απαιτήσεων επί προσωρινών διαφορών σε οριστικές και εκκαθαρισμένες απαιτήσεις έναντι του Ελληνικού Δημοσίου, έχει ως αποτέλεσμα επιπλέον κεφαλαιακό πλεόνασμα ύψους 1,06 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 640 εκατ. προέρχονται από τη σταδιακή απομειώση των Αναβαλλομένων Φορολογικών Απαιτήσεων και τα 420 από τη νέα αναγνώριση Αναβαλλομένων Φορολογικών Απαιτήσεων το β΄ τρίμηνο 2014.

Με άνεση πέρασε τη δοκιμασία η Πειραιώς

Με άνεση πέρασε την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων η Τράπεζα Πειραιώς χάρη στην αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,75 δισ. ευρώ που διενήργησε την περασμένη Άνοιξη.

Με βάση το στατικό μοντέλο αξιολόγησης του ισολογισμού της 31ης Δεκεμβρίου 2013 οι κεφαλαιακές ανάγκες της Πειραιώς διαμορφώθηκαν στα 659,99 εκατ. ευρώ. Τυπικά, η τράπεζα πρέπει να υποβάλει σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης, στο οποίο όμως απλά θα αναφέρει την επιτυχή άντληση κεφαλαίων ύψους 1,75 δισ. ευρώ την περασμένη Άνοιξη.

Η Πειραιώς ολοκλήρωσε τον περασμένο Απρίλιο αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,75 δισ. ευρώ και εξόφλησε τις προνομιούχες μετοχές δημοσίου ύψους 750 εκατ. ευρώ. Με το 1 δισ. ευρώ καθαρής κεφαλαιακής ενίσχυσης υπερκαλύπτει τις κεφαλαιακές ανάγκες της στατικής αξιολόγησης και εμφανίζει κεφαλαιακό πλεόνασμα 340 εκατ. ευρώ.

Έτσι στον στατικό ισολογισμό και αφού συνυπολογισθεί η ΑΜΚ και η εξόφληση των προνιομιούχων ο δείκτης CET1 διαμορφώνεται στο 10,7% και 6,1% στο «βασικό» και στο «δυσμενές» σενάριο της άσκησης αντίστοιχα.

Υπό την προσέγγιση του Δυναμικού Ισολογισμού, η Τράπεζα Πειραιώς εμφάνισε κεφαλαιακό δείκτη Common Equity Tier 1 (“CET1”) 11,4% στο “βασικό” σενάριο και 6,7% στο “δυσμενές” σενάριο, έναντι ελάχιστης απαίτησης για δείκτες 8,0% και 5,5% αντίστοιχα.

Αυτοί οι δείκτες δεν λαμβάνουν υπόψη το όφελος από τη μετατροπή της Αναβαλλόμενης Φορολογική Απαίτησης σε οριστική και εκκαθαρισμένη απαίτηση (Ν. 4302/2014 μετά και την από 16 Οκτωβρίου 2014 νομοθετική τροποποίηση).

Στην περίπτωση που ενσωματωθεί η επίδραση μετατροπής της Αναβαλλόμενης Φορολογίας στους υπολογισμούς, ο δείκτης CET1 υπό το Στατικό Ισολογισμό αυξάνεται στο 11,8% υπό το “βασικό” σενάριο και στο 7,7% υπό το “δυσμενές” σενάριο, παρέχοντας στην Τράπεζα Πειραιώς πρόσθετα αποθέματα κεφαλαίων πάνω από τα απαιτούμενα όρια του 8,0% και 5,5% για το “βασικό” και “δυσμενές” σενάριο αντίστοιχα.

Το κεφαλαιακό πλεόνασμα της Εθνικής

Χωρίς κεφαλαιακές ανάγκες με το δυσμενές σενάριο του δυναμικού μοντέλου αξιολόγησης πέρασε την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων η Εθνική Τράπεζα, όπως ρητά αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η Εθνική εμφανίζει με βάσει το δυναμικό μοντέλο αξιολόγησης, μετά δηλαδή το συνυπολογισμό των εγκριθέντων πλάνων αναδιάρθρωσης, κεφαλαιακό πλεόνασμα 3,2 δισ. ευρώ με το βασικό σενάριο (CET 13,3% με ελάχιστο πήχη το 8%) και 2,03 δισ. ευρώ με το δυσμενές σενάριο (CET1 8,87% με πήχη το 5,5%).

Τα δύσκολα για την Εθνική προήλθαν από τον έλεγχο ποιότητας στοιχείων ενεργητικού ( AQR), τον οποίο διενήργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Βάσει του ελέγχου ο δείκτης CET 1 στις 31.12.2013 προσαρμόστηκε από 10,7% σε 7,52%, διαμορφούμενος χαμηλότερα από το ελάχιστο όριο του 8% κατά 273 εκατ. ευρώ.

Το χάντικαπ από το AQR αντισταθμίστηκε όμως στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων. Με βάση το στατικό μοντέλο, την εξέταση δηλαδή των στοιχείων των στοιχείων ενεργητικού στις 31.12.2013 και το συνυπολογισμό της αύξησης κεφαλαίου ύψους 2,5 δισ. ευρώ, που διενήργησε η Εθνική τον περασμένο Ιούνιο η τράπεζα εμφανίζει κεφαλαιακό έλλειμμα 930 εκατ. ευρώ με το δυσμενές στατικό σενάριο.

Με βάση τη δυναμική αξιολόγηση η Εθνική, αντίθετα, εμφανίζει κεφαλαιακό πλεόνασμα ύψους 3,2 δισ. ευρώ με το βασικό σενάριο και 2,03 δισ. ευρώ με το δυσμενές σενάριο και περνά την άσκηση προσομοίωσης, χωρίς να χρειασθεί αύξηση κεφαλαίου, όπως αναφέρουν οι ΕΚΤ και ΤτΕ στις ανακοινώσεις τους.

Καλύπτει τα κεφαλαιακά όρια η Eurobank

Η Eurobank ανταποκρίνεται στα κεφαλαιακά όρια που τίθενται στο τεστ αντοχής της ΕΚΤ και της EBA τόσο στο βασικό όσο και στο δυσμενές σενάριο, χωρίς να παρουσιάζει κεφαλαιακό έλλειμμα, τονίζει σε ανακοίνωσή της η τράπεζα.

Στη βάση του δυναμικού ισολογισμού, η τράπεζα εμφανίζει κεφαλαιακό δείκτη Core Tier I 15,1% στο βασικό σενάριο και 5,5% στο δυσμενές σενάριο.

Παράλληλα, η Eurobank σημειώνει ότι δημιουργείται πλεόνασμα κεφαλαίων ύψους 1,4 δισ. ευρώ, αυξάνοντας τον κεφαλαιακό δείκτη στο πλαίσιο του δυναμικού δυσμενούς σεναρίου από 5,5% σε 9,5%, με βάση τους εξής παράγοντες:

- Τη θετική επίπτωση 315 εκατ. που προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ των πραγματικών προ προβλέψεων εσόδων για το 9μηνο του 2014 σε σχέση με εκείνα που χρησιμοποιήθηκαν ως παραδοχή στο δυναμικό δυσμενές σενάριο, οδηγώντας σε αύξηση του κεφαλαικού δείκτη CET 1 κατά 90 μονάδες βάσης.

- Την εποπτική αντιμετώπιση των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση (υπό την προϋπόθεση έγκρισης της ένταξης στις προβλέψεις του νέου νομοθετικού πλαισίου από την ΕΓΣ στις 7 Νοεμβρίου), που έχει θετικό αντίκτυπο στο δυναμικό δυσμενές σενάριο κατά 1,1 δισ. ή 318 μονάδες βάσης.

Κύκλοι της τράπεζας σημείωναν ότι προσβλέπουν σε επιστροφή της τράπεζας σε κερδοφορία μέσα στο 2015.

Αναστασία Παπαϊωάννου [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v