Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάσες στην κυβέρνηση από την «αφάγωτη προίκα» του ΤΧΣ

Τα στρες τεστ των τραπεζών και η επιστροφή κρατικού χρήματος. Η αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου και οι κινήσεις Σαμαρά. «Επόμενο βήμα η αξιολόγηση της τρόικας», λέει η κυβέρνηση. Για «τρομολαγνεία» την εγκαλεί η Κουμουνδούρου.

Ανάσες στην κυβέρνηση από την «αφάγωτη προίκα» του ΤΧΣ

«Ξεπεράσαμε ένα ακόμα εμπόδιο στον δρόμο για την έξοδο από την κρίση. Κοιτάζουμε πλέον το επόμενο». Με αυτά τα λόγια υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας εξέφραζε χθες την ικανοποίησή του για τα θετικά αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών και προσδιόριζε τον επόμενο στόχο του Μεγάρου Μαξίμου βάσει του συμφωνημένου σχεδιασμού. Και αυτός ο στόχος δεν είναι άλλος από την άμεση ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, η οποία φτάνει στην Αθήνα στις αρχές Νοεμβρίου. Παρ' όλα αυτά, τα ανοιχτά μέτωπα είναι αρκετά.

Η τελική συμφωνία, όμως, είναι βασική προϋπόθεση, αναγνωρίζει η ίδια πηγή, για να ανοίξει ο δρόμος για τον ταυτόχρονο τερματισμό των δύο προγραμμάτων (Ευρώπης και ΔΝΤ) στο τέλος του έτους, καθώς και για τη συγκεκριμενοποίηση του οράματος της μεταμνημονιακής εποχής.

Η χθεσινή εξέλιξη με τον έλεγχο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων δεν αποτέλεσε έκπληξη, ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενη, ωστόσο ήρθε να προσθέσει, υπό τη σκιά του συνόλου των δημοσκοπήσεων, ένα επιπλέον όπλο στην κυβερνητική φαρέτρα, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης αλλά και σε επικοινωνιακό επίπεδο.

«Τα τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Πλέον, βήμα-βήμα, πάνω σε στέρεες βάσεις, βγαίνουμε από την κρίση. Αυτήν την πορεία δεν επιτρέπεται να την ανακόψει κανείς», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ αντίστοιχου ύφους ήταν και η δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου ο οποίος σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Τα θετικά αποτελέσματα της πανευρωπαϊκής δοκιμασίας αντοχής των συστημικών τραπεζών για τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, είναι ένα ακόμη βήμα προς την ασφαλή έξοδο από το μνημόνιο».

Μείωση του δημοσίου χρέους

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η θετική αξιολόγηση των τραπεζών δίνει το πράσινο φως ώστε να επιστραφεί το κρατικό χρήμα. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά χθες κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, «η διευρυμένη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις τράπεζες επιτρέπει τη σταδιακή επιστροφή των ποσών που έχει δανειστεί από το ελληνικό δημόσιο και συνεπώς τη σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους».

Επίσης, χαρακτηρίζουν «εξαιρετικά σημαντικό» το γεγονός ότι το αποθεματικό του ΤΧΣ δεν χρειάζεται να αποδοθεί στις τράπεζες, συμβάλλοντας έτσι στον αγώνα επιστροφής της χώρας «στην κανονικότητα», κατά τη διατύπωση του πρωθυπουργού.

«Η κατάσταση είναι σαφώς και καλύτερη από πριν. Κάθε στιγμή που περνάει λειτουργεί υπέρ μας και αυτό θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε και στις συζητήσεις με την τρόικα», έλεγε χθες συνεργάτης του κ. Σαμαρά, ο οποίος έχει ήδη διαμηνύσει στους υπουργούς ότι οφείλουν να είναι έτοιμοι σε όλα τα επίπεδα για την τελευταία -όπως ελπίζουν στην κυβέρνηση- επίσκεψη των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα. Για τον σκοπό αυτό μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, επί καθημερινής βάσεως επικοινωνεί με τους υπουργούς που έχουν τις περισσότερες εκκρεμότητες, θέλοντας να έχει ο ίδιος τον έλεγχο της προετοιμασίας για την... ύστατη μάχη.

Τρομολαγνεία και... μπαρούφες

Την κυβερνητική αισιοδοξία πάντως αμφισβητεί έντονα ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κάνει λόγο για «νέα μνημονιακή θηλιά λιτότητας στην οικονομία και την κοινωνία» και για συνέχεια μέχρι τέλους του «μνημονιακού εγκλήματος». Η Κουμουνδούρου επιμένει στο αίτημά της για άμεσες εκλογές προκειμένου η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «να καταργήσει τα μνημόνια και να διαπραγματευτεί τα συμφέροντα της χώρας».

Η αξιωματική αντιπολίτευση διασταύρωσε χθες τα ξίφη της με τη Ν.Δ., με αφορμή επίθεση της εκπροσώπου της Συγγρού Άννας Ασημακοπούλου στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, όσον αφορά τους κινδύνους από το ενδεχόμενο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Όταν στην κυβέρνηση δεν έχει απομείνει τίποτε άλλο από την τρομολαγνεία και τις φτηνές επικοινωνιακές μπαρούφες, όλοι αντιλαμβάνονται ότι ήδη μετράνε τον χρόνο αντίστροφα. Μέχρι τότε τους καλούμε να επιδείξουν την όποια σοβαρότητα τους έχει απομείνει και να μην δοκιμάζουν άλλο τη νοημοσύνη μας», ήταν το δηκτικό σχόλιο της Κουμουνδούρου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v