Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

JP Morgan: Τι κρύβει η επίσπευση της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας

Η ελληνική κυβέρνηση επισπεύδει την ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή, πιθανότατα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία πριν από τις τελικές αποφάσεις για το μνημόνιο και την επόμενη μέρα, τονίζει η JP Morgan. Μεγάλο το χάσμα μεταξύ Αλ. Τσίπρα και Ευρώπης, σημειώνει.

JP Morgan: Τι κρύβει η επίσπευση της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας

Η δίμηνη παράταση του τρέχοντος προγράμματος για την Ελλάδα αντανακλά τη σκληρή γραμμή της τρόικας για νέα μέτρα, ιδίως σε σχέση με το δημοσιονομικό κενό του 2015, τονίζει η JP Morgan σε έκθεσή της.

Παράλληλα, σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση επισπεύδει την ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή, πιθανότατα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία πριν από τις τελικές αποφάσεις για το τρέχον πρόγραμμα και το τι συμβαίνει μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου.

Υπογραμμίζει δε ότι δεν είναι σαφές εάν η κυβέρνηση έχει κρυμμένο άσσο στο μανίκι της και γι' αυτό επισπεύδει την προεδρική εκλογή.

Η JP Mοrgan σημειώνει ότι πλέον είναι σαφές ότι η αξιολόγηση δεν θα ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη του έτους, που ολοκληρώνεται το μνημόνιο. Σημειώνει δε ότι η πρόταση για την τεχνική παράταση δεν αναμένεται να «σκοντάψει» στις εγκρίσεις από τα εθνικά κοινοβούλια.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θα υπάρξουν αποφάσεις για το τι συμβαίνει μετά τη λήξη του προγράμματος. Το Eurogroup είναι υπέρ της χορήγησης μιας προληπτικής γραμμής πίστωσης (ECCL) εάν αυτό επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση.

Σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, με βάση τις δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το μεγαλύτερο κόμμα στη νέα βουλή, αλλά δεν είναι σαφές εάν θα μπορεί να κυβερνήσει χωρίς κάποιου τύπου συνασπισμό. Επίσης, είναι ασαφές τι θα κάνει ο Αλ. Τσίπρας εάν αναλάβει τη διακυβέρνηση. Έχει μαλακώσει τη στάση του καθώς προσδοκά την ανάληψη της κυβέρνησης, αλλά υπάρχει ακόμη τεράστιο κενό μεταξύ του τι θέλει ο ίδιος και τι θέλει η υπόλοιπη Ευρώπη για την Ελλάδα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v