Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Merrill Lynch: Ολα τα πολιτικά σενάρια για Αθήνα

Πώς εκτυλίσσεται το ελληνικό θρίλερ μετά την επίσπευση της προεδρικής εκλογής και τη δίμηνη παράταση του μνημονίου. Πόσοι βουλευτές πιστεύει ότι θα πουν «ναι». Το σενάριο επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ, η διαπραγμάτευση με τρόικα και οι φόβοι για πολιτική παράλυση.

Merrill Lynch: Ολα τα πολιτικά σενάρια για Αθήνα

Τα σενάρια για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και πώς περιπλέκουν το ενδεχόμενο ενός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ εξετάζει η BofA – Merrill Lynch.

Σχολιάζοντας την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, ο οίκος σημειώνει ότι αν και η τρίτη ψηφοφορία είναι καθοριστική, ήδη από την πρώτη θα φανεί εάν η κυβέρνηση έχει 180 ψήφους ή όχι. Επίσης εκτιμά ότι οι πιθανές ψήφοι είναι 173, που δεν απέχουν από το μαγικό 180. Ωστόσο, σημειώνει ότι και οι 173 δεν είναι σίγουροι, καθώς πρόκειται για μια καταμέτρηση όλων των βουλευτών που δεν έχουν ήδη δεσμευτεί να μην ψηφίσουν ΠτΔ και κάποιων που, σύμφωνα με πηγές, θα μπορούσαν να πειστούν αναλόγως και του προσώπου που επιλέγεται για τον θώκο.

Πλέον, σημειώνει, δεδομένης και της δίμηνης παράτασης του ελληνικού προγράμματος, υπάρχουν τα εξής σενάρια:

εκλογή Προέδρου από την τρέχουσα Βουλή και η αποφυγή των πρόωρων εκλογών.

επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές που θα ακολουθήσουν σε περίπτωση μη εκλογής ΠτΔ.

Και στα δύο σενάρια, ο Σαμαράς ολοκληρώνει στη συνέχεια την αξιολόγηση με την τρόικα.

- Μη εκλογή ΠτΔ και επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτήν την περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει τη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Με τις πρόωρες εκλογές ο Σαμαράς αποφεύγει τη διατήρηση της πολιτικής αβεβαιότητας, αλλά αναγκάζει επίσης τους βουλευτές να επιλέξουν μεταξύ του τρέχοντος προγράμματος και της πιθανής σημαντικής πολιτικής αβεβαιότητας εάν πραγματοποιηθούν εκλογές.

Εάν η κυβέρνηση αποφύγει τις πρόωρες εκλογές, αυτό που θα ακολουθήσει είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα και η εκκίνηση των συζητήσεων για ελάφρυνση του χρέους από τον επίσημο τομέα. Εάν από την άλλη, γίνουν πρόωρες εκλογές, η Ελλάδα ενδέχεται να έλθει αντιμέτωπη με πολιτική παράλυση και ενδεχομένως με στάση πληρωμών.

Στο ενδεχόμενο επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ, μια μελλοντική κυβέρνηση υπό την αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα έχει πολύ χρόνο για να επαναδιαπραγματευτεί με την τρόικα. Σε κάθε περίπτωση, πιθανότατα θα πρέπει να συμφωνήσει στα ίδια μέτρα, που η παρούσα κυβέρνηση βρήκε πολιτικά δύσκολο να περάσει. Πιθανότατα, η Ελλάδα θα εισέλθει σε νέα περίοδο σημαντικής αβεβαιότητας και μεταβλητότητας.

Οι αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ

Ο οίκος εξετάζει τις επιπτώσεις που θα έχει στην αναμενόμενη εκκίνηση αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ το χειρότερο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο στην Ελλάδα δεν εκλέγεται Πρόεδρος Δημοκρατίας και ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τις εκλογές.

Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν δύο πιθανότητες:

-Εάν οι εκλογές στην Ελλάδα λάβουν χώρα έως τις 22 Ιανουαρίου (που είναι η επόμενη συνεδρίαση των μελών της ΕΚΤ), αυτό ενδέχεται να αποτελέσει ισχυρό χαρτί στα χέρια των «γερακιών» της ΕΚΤ, καθώς πιθανή στάση πληρωμών από την Ελλάδα ενέχει το ενδεχόμενο ζημιών για την ΕΚΤ.

Ωστόσο, η απόφαση για ποσοτική χαλάρωση είναι μια απόφαση νομισματικής πολιτικής για να αντιμετωπιστούν οι αντιπληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη. Θα ήταν άδικο, σημειώνει ο οίκος, να τιμωρηθεί η υπόλοιπη ευρωζώνη χάνοντας πιθανή πρόσθετη στήριξη από την ΕΚΤ λόγω της συμπεριφοράς μιας χώρας.

Επιπλέον, η ΕΚΤ θα μπορούσε να προστατευθεί από πρόσθετες ζημίες λόγω της Ελλάδας από μια απόφαση για QE, εάν προχωρήσουν -όπως πρότεινε το μέλος της ΕΚΤ Vitor Costancio- αγορές ομολόγων που δεν εμπίπτουν σε επενδυτική βαθμίδα, μόνο όταν οι χώρες που τα εκδίδουν είναι σε πρόγραμμα.

-Εάν οι εκλογές στην Ελλάδα λάβουν χώρα μετά τις 22 Ιανουαρίου, ίσως η ΕΚΤ προτιμήσει να περιμένει έως τις 5 Μαρτίου (που λαμβάνει χώρα η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση) για να έχει καλύτερη εικόνα της κατάστασης στην Ελλάδα. Αλλά και πάλι, ιδίως από τη στιγμή που είναι σαφές ότι η κεντρική τράπεζα θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα μόνο εάν η χώρα είναι σε πρόγραμμα, καθυστερώντας το QE, η ΕΚΤ αναλαμβάνει το ρίσκο να προκαλέσει τριγμούς σε ολόκληρη την ευρωπεριφέρεια.

Επίσης, θα μπορούσε να προσφέρει επιχείρημα για τη συγκυβέρνηση Σαμαρά: Εάν η ΕΚΤ απειλήσει να σταματήσει τις αγορές ομολόγων σε περίπτωση που η Ελλάδα εξέλθει από το πρόγραμμα, αυτό ίσως έχει επίπτωση στις επιλογές του ελληνικού εκλογικού σώματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v