Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citigroup: Απίθανο να βρει 180 βουλευτές η κυβέρνηση

Δεν αναμένεται ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα εντός του έτους, μετά τη δίμηνη παράταση που συμφωνήθηκε στο Eurogroup, σημειώνει η Citi. Εξαιρετικά αβέβαιο το αν θα βρει 25 επιπλέον βουλευτές η κυβέρνηση για την αποφυγή εκλογών.

Citigroup: Απίθανο να βρει 180 βουλευτές η κυβέρνηση

Σε σημερινό σχόλιό του ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος Citigroup εκτιμά ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός αποτελείται από 155 βουλευτές, γεγονός που σημαίνει ότι θα χρειαστεί πρόσθετη στήριξη τουλάχιστον 25 βουλευτών για να αποφευχθούν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Κατά την άποψή του, είναι εξαιρετικά αβέβαιο αν η σημερινή κυβέρνηση μπορεί να επιτύχει αυτό το επίπεδο στήριξης.

Αναφορικά με το Eurogroup, η Citigroup επισημαίνει τη συμφωνία παράτασης του ελληνικού προγράμματος διάσωσης κατά δύο μήνες. Η συνεδρίαση του Eurogroup επίσης εξέδωσε μια δήλωση με την οποία διαπίστωσε ότι διάκειται ευνοϊκά "στο αίτημα της Ελλάδας για την τεχνική παράταση 2 μηνών του τρέχοντος προγράμματος του EFSF". Παρά την πρόοδο, η τρέχουσα αξιολόγηση δεν είναι πιθανό να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους και θα πρέπει να συνεχιστεί και στις αρχές του 2015, έως ότου επιτευχθεί συμφωνία σε επιτελικό επίπεδο και έχουν επιτευχθεί όλα τα προαπαιτούμενα.

Το Eurogroup ζήτησε από την τρόικα να προετοιμάσει μια "πραγματική έκθεση" σχετικά με την κατάσταση της τρέχουσας αναθεώρησης και έδωσε εντολή στο EuroWorking Group να υποβάλει έκθεση προς τα κράτη μέλη, έτσι ώστε αυτά να μπορούν να ξεκινήσουν τις διαδικασίες στην επικράτειά τους που θα επιτρέψουν την επίσημη έγκριση της παράτασης στο τέλος του έτους (η επέκταση θα καλύψει επίσης τη διαθεσιμότητα των ομολόγων του EFSF που κατέχει το ελληνικό ΤΧΣ).

Το Eurogroup κάλεσε τις ελληνικές αρχές "να εξασφαλίσουν την ταχεία και πλήρη εφαρμογή όλων των μεταρρυθμιστικών μέτρων που απαιτούνται για τη σύναψη της πέμπτης αναθεώρησης" καθώς "αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι το κλειδί για την ομαλή λειτουργία της ελληνικής οικονομίας και θα συμβάλουν στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης και απασχόλησης και στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών και με αυτόν τον τρόπο τηρεί πλήρως τους στόχους του προγράμματος".

Τέλος, το Eurogroup σημείωσε ότι διάκειται ευνοϊκά να δοθεί στην Ελλάδα μια προληπτική πιστωτική γραμμή (ECCL), αν η χώρα το ζητήσει και υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις που εξακολουθούν να εκκρεμούν στο πλαίσιο της τρέχουσας αναθεώρησης, με τη συνέχιση της συμμετοχής του ΔΝΤ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v