Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Nomura: Κόβει στο 60% την πιθανότητα πρόωρων εκλογών

Ο Σαμαράς με την απόφαση επίσπευσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας αυξάνει την πίεση σε βουλευτές και ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει ο οίκος. Η 25η/1 και η 1η/2 πιθανότερες ημερομηνίες ενδεχόμενης διεξαγωγής εθνικών εκλογών.

Nomura: Κόβει στο 60% την πιθανότητα πρόωρων εκλογών

Στο 60% από 70% μειώνει η Nomura την πιθανότητα πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα μετά τις τελευταίες εξελίξεις, αν και σημειώνει ότι με βάση τις δηλώσεις βουλευτών για την πρόθεση ψήφου στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ενδέχεται να αυξηθεί εκ νέου το ποσοστό.

Ο οίκος τονίζει ότι η προεδρική εκλογή θα είναι ντέρμπι με αβέβαιη έκβαση, καθώς ενώ αναμένεται ότι οι θετικές ψήφοι θα είναι πολύ περισσότερες από τις 155 της κυβερνητικής πλειοψηφίας, δεν εξασφαλίζονται οι 180.

Η Nomura προσδιορίζει ως πιθανότερες ημερομηνίες διεξαγωγής εθνικών εκλογών την 25η Ιανουαρίου και την 1η Φεβρουαρίου.

Όσον αφορά στην επίσπευση της διαδικασίας για την εκλογή ΠτΔ, ο οίκος σημειώνει ότι η απόφαση ήταν μια αναγκαιότητα και όχι ένδειξη σιγουριάς ότι έχουν διασφαλιστεί οι 180 ψήφοι.

Ειδικότερα, με την απόφαση αυτή η κυβέρνηση:

-Αυξάνει την πίεση στους βουλευτές, καθώς η αξιολόγηση της τρόικας είναι ημιτελής και δεν υπάρχει προληπτική πιστωτική γραμμή.

-Αυξάνει την πίεση στον ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και επικράτησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις εθνικές εκλογές. Θα είναι δυσκολότερη μια στροφή 180 μοιρών στο σενάριο που θα πρέπει να διαπραγματευθεί με την τρόικα και να υπογράψει μνημόνιο για την πιστωτική γραμμή, υπό πιεστικά περιθώρια με βάση τα τότε ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου.

- Αποφεύγει την ψήφιση μέτρων πριν από τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

- Μειώνει τα χρονικά περιθώρια του ΣΥΡΙΖΑ για «χτίσιμο» συμμαχιών πριν από την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v