Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανέπαφες συναλλαγές: Η νέα μόδα στις πληρωμές!

Θέμα χρόνου οι ανέπαφες συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες και κινητά τηλέφωνα, μέσω συγκεκριμένου application. Οι τράπεζες θα επενδύσουν περί τα 30 εκατ. στη καινούργια τεχνολογία. Έρχονται νέες συνεργασίες τραπεζών με παρόχους κινητής.

Ανέπαφες συναλλαγές: Η νέα μόδα στις πληρωμές!

«Ανέπαφες συναλλαγές», για μικρά ποσά της τάξης των 25 ή 30 ευρώ, εκ πρώτης μέσω πιστωτικών καρτών και σε δεύτερο σκέλος, μέσω κινητών τηλεφώνων, θα μπορεί να απολαμβάνει εν ευθέτω χρόνω το ευρύ συναλλακτικό κοινό και στην Ελλάδα, μεγιστοποιώντας την αμεσότητα των συναλλαγών, την ασφάλεια και την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Ένα άυλο περιβάλλον, οικονομικά και τεχνολογικά διαμορφωμένο έτσι ώστε να πραγματοποιούνται συναλλαγές και αγορές χωρίς να παρεμβάλλονται ενδιάμεσα άτομα ή να απαιτούνται υπογραφές ή έστω η πληκτρολόγηση του προσωπικού κωδικού PIN. Και μάλιστα όταν αυτό το άυλο περιβάλλον επεκταθεί και στη χρήση κινητών τηλεφώνων, δεν θα απαιτεί ούτε τη φυσική παρουσία πιστωτικής κάρτας!

Σήμερα, κάποιες ανέπαφες συναλλαγές διενεργούνται ήδη μέσω καρτών Visa ή MasterCard αν και -σε περιορισμένο αριθμό κατόχων- αρκετές τράπεζες το έχουν ήδη εφαρμόσει σε μικρή κλίμακα. Πρακτικά ο χρήστης πλησιάζει την κάρτα του σε ένα ειδικό μηχάνημα και μετά από λίγα δευτερόλεπτα γίνεται η συναλλαγή. 

Μεταξύ άλλων, η Eurobank διαφημίζει το τελευταίο διάστημα πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες για ανέπαφες συναλλαγές με μηχάνημα POS (μηχάνημα αποδοχής καρτών) ενώ προ μηνών υπογράφηκε μια σχετική συμφωνία μεταξύ Alpha Βank και Vodafone, υλοποιώντας την πρώτη υπηρεσία ανέπαφων συναλλαγών μέσω κινητού τηλεφώνου (smartphone) οδηγώντας την αγορά σε νέα επίπεδα υπηρεσιών. Σε πιλοτικό στάδιο ανέπαφες συναλλαγές μέσω κινητού επεξεργάζεται η Πειραιώς, ενώ σύντομα στο παιχνίδι θα μπει και η Εθνική Τράπεζα.

Καθώς, ο ανταγωνισμός εντείνεται - τα περιθώρια ανάπτυξης του καινούργιου θεσμού είναι μεγάλα - ήδη νέα σχήματα συνεργασιών είναι προ των πυλών στο να προβούν σε συσπείρωση δυνάμεων με στόχο την υλοποίηση ανέπαφων συναλλαγών.

Σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα, αναμένεται να έχουν υιοθετήσει τη νέα τεχνολογία όλες οι ελληνικές τράπεζες.

Πρόκειται για σημαντικού ύψους επενδυτικό project, της τάξεως των 20-30 εκατ ευρώ για όλο το πιστωτικό σύστημα που στην ουσία αφορά την αντικατάσταση όλων των POS (τα γνωστά μηχανάκια στα καταστήματα όπου περνάνε οι κάρτες για έγκριση συναλλαγής) καθώς και για την παράλληλη αντικατάσταση όλων των σημερινών πλαστικών (πιστωτικών καρτών) με αντίστοιχα νέας τεχνολογίας NFC (Near Field Communication).

Όπως διευκρινίζει ο κ. Δαμιανός Χαραλαμπίδης, Group Chief Operating Officer της Εθνικής Τράπεζας: «Ολες οι τράπεζες, κάθε μια ακολουθώντας το δικό της διαφορετικό πλάνο, οδηγούνται προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης της νέας τεχνολογίας που θα επιτρέψει τη διενέργεια ανέπαφων συναλλαγών. Η λογική αυτή, των ανέπαφων συναλλαγών, πέραν της αμεσότητας και της μεγιστοποίησης της ασφάλειας, υπηρετεί και το σκοπό της πάταξης της φοροδιαφυγής, καθώς όλες οι συναλλαγές γίνονται σε καθεστώς πλήρους διαφάνειας».

Σε πρώτη φάση, η χρήση των ανέπαφων συναλλαγών θα υλοποιηθεί πλήρως μόλις όλα τα POS αλλά και οι πιστωτικές κάρτες θα έχουν αντικατασταθεί. Ο συναλλασσόμενος θα πλησιάζει την κάρτα του - και αργότερα, σε δεύτερη φάση το κινητό του (χωρίς δηλαδή τη φυσική παρουσία της κάρτας)- στο καινούργιο POS και η συναλλαγή θα ολοκληρώνεται χωρίς μετρητά, χωρίς υπογραφή, και χωρίς PIN για μικρά ποσά. Δηλαδή, πολύ γρήγορα και με μέγιστη ασφάλεια.

Ειδικά μέσω των smartphones, οι ανέπαφες θα έχουν... πεδίο δόξης λαμπρό, καθώς κάθε κινητό θα εμπεριέχει ένα application που θα προσομοιώνει το φυσικό πορτοφόλι του κατόχου του, με στοιχεία πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, ώστε απώς η παρουσία του κινητού να παίρνει χωρίς επαφή την έγκριση της συναλλαγής από το POS.

Οι ανέπαφες συναλλαγές ήδη κερδίζουν έδαφος στην Ευρώπη με ενδείξεις για μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Αποτελούν σήμερα ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια επένδυσης των ελληνικών τραπεζών και σταδιακά αναπτύσσονται.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός του έτους νέες συμφωνίες θα ανακοινωθούν μέσα από σχήματα ισχυρών συνεργασιών, πιθανά και με τη συμμετοχή εταιριών κινητής τηλεφωνίας. Τα POS νέας τεχνολογίας θα επεκταθούν σε μεγαλύτερο δίκτυο εμπόρων από αυτό που αφορούν σήμερα. Ως προς την προμήθεια της συναλλαγής θα είναι ακριβώς αντίστοιχη με την ισχύουσα στα σημερινά μηχανάκια.

Και το κυριότερο: θα αφορούν και συναλλαγές... περιπτέρου, δηλαδή πολύ λίγων ευρώ, κάτι που σήμερα δεν είναι σύνηθες μέσω των κανονικών πιστωτικών καρτών!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v