Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γ. Σταθάκης: Πρώτο νομοθέτημα η ρύθμιση κόκκινων δανείων

Η διαχείριση των κόκκινων δανείων είναι στις βασικές προτεραιότητες του νέου υπουργού Ανάπτυξης. Τα σχέδια για αναπτυξιακό νόμο, ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και αγορές.

Γ. Σταθάκης: Πρώτο νομοθέτημα η ρύθμιση κόκκινων δανείων

Νέα νομοθετική ρύθμιση για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους (κόκκινα δάνεια κ.λπ.) προανήγγειλε ο νέος υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης στο περιθώριο της τελετής παράδοσης - παραλαβής που ολοκληρώθηκε νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης.

Κατά τη διάρκεια της επίσημης εκδήλωσης ο νέος υπουργός σημείωσε ότι υπάρχουν σημεία διαφοροποίησης αλλά και επτά σημεία στα οποία θα υπάρξει συνέχεια.

Συγκεκριμένα ανέφερε: "Θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την πολιτική απορρύθμισης των αγορών, την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων. Ωστόσο υπάρχουν και επτά σημεία στα οποία θα υπάρχει συνέχεια". Πρόκειται για τους εξής τομείς:

1. Νέος αναπτυξιακός νόμος: Παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας.

2. ΕΣΠΑ: Το χαρακτήρισε εργαλείο κλειδί προκειμένου να υπάρξει ενίσχυση των επενδύσεων, υποδομών, απασχόλησης κ.ά. Όπως δήλωσε ο ίδιος υπάρχουν δυνατότητες να βελτιωθούν παθογένειες, ενώ σημείωσε ότι το νέο ΕΣΠΑ έχει πολλά θετικά σημεία που δίνει σε ΜμΕ, υποδομές και περιβάλλον

3. Απλοποίηση των κινήσεων αδειοδότησης των επιχειρήσεων για να γίνει όλη η διαδικασία λιγότερο γραφειοκρατική. Έμφαση στη νεανική επιχειρηματικότητα αλλά και στο άνοιγμα νέων επιχειρήσεων.

4. Θεσμοθέτηση ΚΕΠ Επιχειρήσεων.

5. Ενίσχυση όλων των διαδικασιών, αλλά και των νεοφυών επιχειρήσεων.

6. Ενίσχυση των εξαγωγών. Όπως σημείωσε ο νέος υπουργός το κράτος έχει πολλά εργαλεία και πρέπει να είναι αρωγός για ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας.

7. Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων: Ο κ. Σταθάκης επανέλαβε ότι υπάρχει δέσμευση για διεύρυνση του προγράμματος. Σημειώνοντας παράλληλα ότι το ΠΔΕ θα είναι προσανατολισμένο στα μικρά και μεσαία έργα και στην ιδέα ενός ΠΔΕ που θα έχει σαφείς περιβαλλοντικές αναφορές.

Ο νέος υπουργός σημείωσε επίσης: «Αν δεν αλλάξουμε τη σχέση με την τρόικα και το μνημόνιο μπορεί να πνιγεί η αναπτυξιακή προοπτική». Από την πλευρά του ο απερχόμενος υπουργός  Κώστας Σκρέκας δήλωσε: «Παραλαμβάνετε ένα υπουργείο που μπορεί να πετύχει υψηλά ποσοστά ανάπτυξης, φτάνει να υπάρχει συντονισμός και συνεργασία».

Ο απερχόμενος υφυπουργός Νότης Μηταράκης ανέφερε: «Το χρέος είναι μεγάλο θέμα. Ακόμη πιο σημαντικό είναι το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Πώς θα καταφέρουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις, να μην διώξουμε αυτούς που εμπιστεύθηκαν τη χώρα. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση, να παραμείνουμε μια ευρωπαϊκή οικονομία».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v