Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με σκληρή θέση ο Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής

(upd) Τους λόγους που αρνήθηκε η Αθήνα το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup θα περιγράψει ο πρωθυπουργός στους ομολόγους του. «Μπορούμε να βρούμε λύση», δηλώνει πριν από τη Σύνοδο. Πώς τοποθετούνται Κάμερον, Τουσκ και Γιούνκερ. O διάλογος Τσίπρα-Μέρκελ.

Με σκληρή θέση ο Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν αυτός που απέρριψε, έπειτα από εισήγηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, το τελευταίο κείμενο που κατατέθηκε στο χθεσινοβραδινό Eurogroup και ζητούσε, μεταξύ άλλων, από την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί την ολοκλήρωση και παράταση του υφιστάμενου προγράμματος με τροποποιήσεις, που πρότεινε η Αθήνα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ, ένα άλλο κείμενο, περισσότερο συμβιβαστικό, απορρίφθηκε από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε και στη συνέχεια ακολούθησε ένα έντονο παιχνίδι τακτικής και εντυπώσεων, με την κατάθεση και άλλων κειμένων που δεν είχαν ευτυχή κατάληξη.

Σήμερα, στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις του και θα αιτιολογήσει την άρνησή του να αποδεχθεί τα κείμενα που κατατέθηκαν στο Eurogroup, θα ζητήσει ευρύτερες συναινέσεις και αναμένεται να επαναλάβει ότι για τον ίδιον και την κυβέρνησή του το πρόγραμμα δεν υπάρχει και απαιτείται ένα νέο.

«Είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί μπορούμε να βρούμε μια αμοιβαία βιώσιμη λύση για να επουλώσουμε τις πληγές της λιτότητας, να καταπολεμήσουμε την ανθρωπιστική κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για να επαναφέρουμε την Ευρώπη στην ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο. 

Κυβερνητικές πηγές προσθέτουν ότι στην παρέμβαση του στην Σύνοδο Κορυφής θα μιλήσει επί της ουσίας και θα θέσει τα πολιτικά ζητήματα. Δεν θα αναφερθεί σε διατυπώσεις. Θα εξηγήσει την κατάσταση στην Ελλάδα και θα προσπαθήσει να καλλιεργήσει συναινέσεις, προκειμένου να μην αποτελέσουν οι διατυπώσεις τροχοπέδη. 

Η Αθήνα εκτιμά ότι το κλίμα στην Σύνοδο Κορυφής θα είναι εντέλει θετικό, γεγονός που θα δώσει στίγμα για το επόμενο Eurogroup της Δευτέρας. Το κλίμα δεν θα αποτυπωθεί σε γραπτό κείμενο, αλλά θα μεταφερθεί στους Υπουργούς Οικονομικών. Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι τα τεχνικά κλιμάκια, αν βρεθούν, θα βρεθούν στις Βρυξέλλες. Μπορεί, αν χρειαστεί, να παραμείνει στις Βρυξέλλες ο κ. Γ. Χουλιαράκης.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε διμερής συνάντηση σε φιλικό κλίμα με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντ. Κάμερον. Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον Βρετανό ομόλογό του για την εξέλιξη των διαβουλεύσεων με τους εταίρους στην ευρωζώνη για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία. Ο κ. Κάμερον έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την εξέλιξη των συζητήσεων και τόνισε την ανάγκη να υπάρχει σταθερότητα στην ευρωζώνη, ενώ πρότεινε την παροχή τεχνογνωσίας για την ενίσχυση των φοροελεγκτικών μηχανισμών και την πάταξη της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα.

Τι είπαν Τσίπρας-Μέρκελ

Σύντομο διάλογο στη διάρκεια του καθιερωμένου «γύρου του τραπεζιού», είχαν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, που αντάλλαξαν θερμή χειραψία. «Συγχαρητήρια για την εκλογή σας. Ελπίζω ότι θα έχουμε καλή συνεργασία, αν και υπάρχουν δυσκολίες» είπε χαμογελώντας η κ. Μέρκελ στον πρωθυπουργό.

«Ευχαριστώ. Το ελπίζω» απάντησε, επίσης με χαμόγελο, ο Αλέξης Τσίπρας.

Τι ζητά η Ελλάδα

Σύμφωνα με non paper που απέστειλε η κυβέρνηση η Ελλάδα διεκδικεί:

-Παράταση 

** Συζητάμε για «συμφωνία – γέφυρα» μέχρι το καλοκαίρι.
** Η κυβέρνηση δεν μπαίνει στη διαδικασία παράτασης και κλεισίματος του Μνημονίου. Δεν μπορεί κανείς να προσποιείται ότι δεν έχουν υπάρξει εκλογές στις 25 Ιανουαρίου. Όλοι αυτοί που συμμετέχουν στα ευρωπαϊκά φόρα δέχονται ότι αυτό που συνέβη στην Ελλάδα με τα μνημόνια είναι αποτυχία και δεν μπορεί η κυβέρνηση να συνεχίσει να το εφαρμόζει.
** Αν δεχθεί η κυβέρνηση την παράταση και την ολοκλήρωση του προγράμματος είναι σαν να αποδέχεται το mail του κ. Χαρδούβελη (νέες περικοπές σε συντάξεις και κοινωνικό κράτος, νέοι φόροι, κ.λπ.), το οποίο και θα κληθεί να το εφαρμόσει. Δεν έχει κανένα νόημα να συμφωνήσει η Κυβέρνηση σε τεχνική παράταση στα λόγια και σε δύο μήνες να της λένε «εφάρμοσε το πρόγραμμα». Δεν είναι ζήτημα μόνο διατυπώσεων, καθώς απορρέουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις από την διατύπωση.

-Χρηματοδοτικό

**Είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση
**Δεν ζητάμε την τελευταία δόση από τον ESM (7,2 δισ. ευρώ). Δεν θέλουμε οι ευρωπαίοι πολίτες να πληρώνουν για ένα ατελέσφορο πρόγραμμα.
** Ζητάμε τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ, ύψους 1,9 δισ. ευρώ.
** Ζητάμε να αυξηθεί το όριο έκδοσης των εντόκων κατά 10 δισ. ευρώ (από τα 15 δισ. που είναι το «πλαφόν» και το χρησιμοποίησε ολόκληρο η κυβέρνηση Σαμαρά να αυξηθεί στα 25 δισ. ευρώ).
** Ζητάμε τα 11 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ να χρησιμοποιηθούν για την πλήρη εξυγίανση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος («κόκκινα δάνεια»).
** Δεν ζητάμε περισσότερα χρήματα.

-Δημοσιονομικό εξορθολογισμό

** Ζητάμε εξορθολογισμό του δημοσιονομικού πλαισίου. Το πλεόνασμα να ρυθμιστεί σύμφωνα με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και να μειωθεί στο 1,5% από 3% και 4,5% του ΑΕΠ που έχει δεχτεί και υπογράψει η κυβέρνηση Σαμαρά. Θα πρέπει να υπάρχει ρητή δέσμευση για το πλεόνασμα στη «συμφωνία - γέφυρα». Κι αυτό είναι σημαντικό γιατί πάνω στο προβλεπόμενο πλεόνασμα θα καταρτιστεί ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης.
** Εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων –να σημειώσουμε και την πρόσφατη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο του ΟΟΣΑ Α. Γκουρία. Υπάρχουν «δράσεις» στο πλαίσιο αυτό που αποτελούν κοινές προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης με αυτές των δανειστών: Κτηματολόγιο, περιουσιολόγιο, διαγωνισμοί συχνοτήτων Τ/Σ, φορολογικό, κ.λπ.
** Υπάρχουν «δράσεις» που θέλουμε να κάνουμε και κάποιες στις οποίες δεν μπαίνουμε καν στη συζήτηση.
** Ο κ. Βαρουφάκης παρουσίασε στο Eurogroup την κοστολόγηση του προγράμματος με βάση τα «κόστη» που του δόθηκαν από τους Υπουργούς.

Τι δηλώνουν οι ευρωπαίοι ηγέτες

Η Ευρώπη πάντοτε στοχεύει σε συμβιβασμούς, υπογράμμισε η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, σε ερώτηση σχετικά με την Ελλάδα.

Ωστόσο, σημείωσε, η αξιοπιστία της Ευρώπης βασίζεται στον σεβασμό των κανόνων.

O πρόεδρος της Ε.Ε. Ντόναλντ Τουσκ σημείωσε, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής, ότι θα ζητήσει από τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ να τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα της χθεσινής συνεδρίασης.

Όπως είπε ο κος Τουσκ θα εξετάσουμε την δύσκολη κατάσταση με την Ελλάδα ειδικά μετά τις εξελίξεις στο Eurogroup. «Ενδιαφέρομαι να ακούσω και τι έχει να μας πει για αυτό ο Αλέξης Τσίπρας», πρόσθεσε ο κ. Τουσκ.

«Αυτό που χρειάζεται δεν είναι σύγκρουση, αλλά λύση», υποστήριξε προσερχόμενος στη σύσκεψη ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντ. Κάμερον. Η Βρετανία επηρεάζεται από τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία και μπορεί να επηρεαστεί ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός μας, συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο Ζαν Κλώντ Γιούνκερ εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι δεν υπήρξε κάτι συγκεκριμένο από το Eurogroup. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v