Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: «Θώρακας» με επιπλέον ρευστότητα 5,5 δισ. ευρώ

Τι κρύβει η αιφνιδιαστική απόφαση της ΕΚΤ να ενισχύσει τον ELA. Πόση ρευστότητα έχουν αντλήσει από τον μηχανισμό οι τράπεζες. Ποια είναι η εικόνα στο μέτωπο των καταθέσεων. Τι θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις του κεντρικού τραπεζίτη.

Τράπεζες: «Θώρακας» με επιπλέον ρευστότητα 5,5 δισ. ευρώ

Προληπτικού χαρακτήρα κίνηση, ώστε να εξασφαλιστούν ομαλές συνθήκες ρευστότητας στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, για το διάστημα της διαπραγμάτευσης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρώπης, χαρακτηρίζουν οι διοικήσεις των τραπεζών την απόφαση της ΕΚΤ να διευρύνει κατά 5,5 δισ. ευρώ την άντληση ρευστότητας από τον ELA.

Τραπεζικές πηγές τονίζουν στο euro2day.gr ότι η εκροή καταθέσεων συνεχίζεται μολονότι οι ρυθμοί έχουν περιορισθεί. Ωστόσο, ασφαλείς πληροφορίες υποστηρίζουν ότι από τον Δεκέμβριο έως και σήμερα έχει σημειωθεί εκροή καταθέσεων 17 δισ. ευρώ ενδεχομένως και μεγαλύτερη...

Έως σήμερα οι ελληνικές τράπεζες έχουν τραβήξει ρευστότητα από τον ELA ύψους 8 δισ. ευρώ ενώ λόγω κατάπτωσης εγγυήσεων έχουν μεταφερθεί ομόλογα, εγγυήσεις και ενέχυρα ύψους 50 δισ. ευρώ, κατόπιν της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μην δέχεται ελληνικά ομόλογα και ενέχυρα μετά την 11η Φεβρουαρίου.

Ο κρίσιμος σταθμός που θα διαμορφώσει την επόμενη ημέρα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι το Εurogroup της Δευτέρας (χωρίς να αποκλειστεί η πιθανότητα μιας ακόμη συνεδρίασης την προσεχή εβδομάδα).

Σύμφωνα με τους τραπεζίτες εάν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των εταίρων τότε η κατάσταση θα εξομαλυνθεί και η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ τη 18η Φεβρουαρίου θα δώσει ανάσα στις ελληνικές τράπεζες.

Εξάλλου, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας έχει δηλώσει πως η ΕΚΤ θα ανακαλέσει την απόφασή της να μην δέχεται ελληνικά ομόλογα μόλις επιτευχθεί συμφωνία με τους πιστωτές, κάτι που επανέλαβε την Πέμπτη το μέλος της ΕΚΤ Ewald Nowotny.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v