Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα 65 δισ. αυξάνεται το όριο για τον ELA

Δεν κλείνει η πόρτα της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών ακόμη και χωρίς συμφωνία, τονίζει ο Νοβότνι της ΕΚΤ. Κατά 5,5 δισ. ανεβάζει η κεντρική τράπεζα το όριο χρήσης του ELA από τις ελληνικές τράπεζες, εγκρίνοντας ελληνικό αίτημα. Η έκτακτη τηλεδιάσκεψη και οι προειδοποιήσεις.

Στα 65 δισ. αυξάνεται το όριο για τον ELA

Την επέκταση του ορίου χρήσης του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) από τις ελληνικές τράπεζες κατά 5,5 δισ. ευρώ ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το όριο αυξάνεται, μετά από ελληνικό αίτημα και, δεδομένου ότι το όριο ήταν στα 60 δισ. ευρώ, αυξάνεται στα 65 δισ. ευρώ. 

Η απόφαση ελήφθη με τηλεδιάσκεψη των μελών της ΕΚΤ, την οποία επιβεβαιώνουν και κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος, σημειώνοντας ότι ο ELA επεκτάθηκε για μια ακόμα εβδομάδα, έως τις 18 Φεβρουαρίου, και το ΔΣ της ΕΚΤ ενέκρινε το ποσό που αιτήθηκε η ελληνική πλευρά.

Η έκτακτη τηλεδιάσκεψη της ΕΚΤ

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, νωρίτερα, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη αναφορικά με την παροχή κεφαλαίων από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες.

Η ΕΚΤ έχει εξουσιοδοτήσει την Τράπεζα της Ελλάδος να παρέχει ρευστότητα έως 60 δισ. ευρώ από τον ELA, αλλά αυτό απαιτεί τακτική έγκριση από το συμβούλιο της ΕΚΤ. Η κεντρική τράπεζα αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία.

Η παροχή κεφαλαίων από τον ELA είναι κρίσιμη για τις ελληνικές τράπεζες - και ως εκ τούτου για την ίδια τη χώρα - μετά την απόφαση της ΕΚΤ να διακόψει την αποδοχή ελληνικών ομολόγων για παροχή ρευστότητας.

«Το ερώτημα είναι εάν υπάρχει κινητικότητα σε πολιτικό επίπεδο και αν η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα, δήλωσε πηγή με γνώση του ζητήματος. "Ο ELA είναι για φερέγγυες τράπεζες και η φερεγγυότητά τους είναι στενά συνδεδεμένη με την φερεγγυότητα του κράτους".

Αν και η ΤτΕ δίνει κεφάλαια από τον ELA στις ελληνικές τράπεζες, το συμβούλιο της ΕΚΤ έχει τον τελικό λόγο στις σχετικές αποφάσεις, ενώ υπάρχουν και αυστηροί όροι, καθώς οι τράπεζες πρέπει να είναι φερέγγυες.

Η ΕΚΤ δύσκολα θα ακυρώσει την βοήθεια, κάτι που θα προκαλούσε την οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας. Όμως οφείλει να είναι προσεκτική στην τήρηση των κανόνων αναφορικά με τον ELA: Ότι είναι για μικρή χρονική περίοδο και δίνεται μόνο σε φερέγγυες τράπεζες.

Η επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ είναι στις 18 Φεβρουαρίου.

Nowotny: Στήριξη και χωρίς συμφωνία 

Οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να επιστρέψουν στο προηγούμενο καθεστώς χρηματοδότησης εάν υπάρξει νέα συμφωνία για την Ελλάδα, σημείωσε σήμερα το μέλος της ΕΚΤ Ewald Nowotny.

Ερωτηθείς ωστόσο εάν η έλλειψη συμφωνίας θα σήμαινε αυτόματα τη διακοπή της χρηματοδότησης μέσω του ELA, κάτι που θα έφερνε σε δύσκολη θέση τις ελληνικές τράπεζες, απάντησε: «Όχι, σε καμία περίπτωση».

Τόνισε ότι οι αποφάσεις για τη χρηματοδότηση μέσω ELA λαμβάνονται περιοδικά, σημειώνοντας ότι νέα απόφαση θα υπάρξει στην επόμενη συνεδρίαση του συμβουλίου της ΕΚΤ στις 18 Φεβρουαρίου. 

"Όλοι περιμένουμε ότι θα υπάρξει επιτυχής επίλυση του ελληνικού ζητήματος, οπότε δεν έχει νόημα να εικάζει κανείς τι θα συμβεί εάν δεν υπάρχει συμφωνία έως τα τέλη Φεβρουαρίου", υπογράμμισε το μέλος της κεντρικής τράπεζας.  

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να χρειάζεται στήριξη, αλλά αυτή μπορεί να παραχωρηθεί μόνο αν τηρηθούν οι συμφωνίες που έχουν γίνει, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο επικεφαλής της Bundesbank και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιενς Βάιντμαν. 

Praet: Η ΕΚΤ δεν θα αλλάξει τους κανόνες του ELA για την Ελλάδα

H Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα κάνει εξαιρέσεις όσον αφορά την παροχή έκτακτης ρευστότητας στην Ελλάδα, δήλωσε την Πέμπτη στους Financial Times το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας, Peter Praet.

«Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένοι κανόνες όσο αφορά τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA)» δήλωσε ο κ. Praet σε συνέντευξη του στους F.T.

Ο ίδιος τόνισε πως ενώ η ΕΚΤ έχει δείξει κάποια ευελιξία στο παρελθόν, «είναι κλειδί οι τράπεζες που επωφελούνται από τον ELA να παραμείνουν φερέγγυες».

Όπως μεταδίδει το MNI, νωρίτερα την Πέμπτη ο κ. Praet σημείωσε σε συνέδριο στο Λονδίνο ότι οι χώρες πρέπει να επιδείξουν πως είναι σε ένα «αξιόπιστο» πρόγραμμα προσαρμογής για να έχουν διαρκή στήριξη στα κεφάλαια του ELA.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v