Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρή πρόοδος και επιφυλάξεις για το Eurogroup

«Χαραμάδα» αισιοδοξίας για «deal» Ελλάδας - ευρωζώνης μετά την πολύωρη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup. Κρίσιμο το Eurogroup. Σε σκληρή γραμμή το Βερολίνο. Ποιες χώρες συντάσσονται με τη Γερμανία. Η στάση της Κομισιόν απέναντι στις εξελίξεις.

Μικρή πρόοδος και επιφυλάξεις για το Eurogroup

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (Eurogroup Working Group) σήμερα στις Βρυξέλλες.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι υπάρχουν ενδείξεις προόδου. Ανέφεραν, επίσης, ότι δεν φαίνεται να υπάρχει αδιέξοδο και ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης αύριο θα κατευθυνθούν προς μία λύση που φαίνεται να μπορεί να γίνει αποδεκτή από το σύνολο των χωρών μελών της ζώνης του ευρώ.

Ωστόσο αξιωματούχοι της ευρωζώνης σημείωναν ότι προς το παρόν δεν υπάρχει τελικό αποτέλεσμα και ότι τα πάντα θα κριθούν στο αυριανό Eurogroup.

Σύμφωνα με το EuroInsight, που επικαλείται τρεις αξιωματούχους, Ελλάδα και ευρωζώνη έχουν έρθει πιο κοντά.

Στο σημερινό EWG συντάχθηκε ένα κείμενο που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως βάση για ένα συμβιβασμό μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζωνης, ώστε να υπογραφεί από τους υπουργούς οικονομικών στο Eurogroup, αναφέρεται σχετικά.

Νωρίτερα η ελληνική πλευρά ανέφερε ότι το Βερολίνο υιοθετεί σκληρή γραμμή στο EWG, παραθέτοντας παράλληλα το κείμενο της γερμανικής παρέμβασης.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η ελληνική πλευρά, ο χαρακτηρισμός από τους Γερμανούς της ελληνικής επιστολής, που πολλοί έχουν αναγνωρίσει ως αμοιβαία επωφελή λύση, ως Δούρειο Ίππο στην Ευρώπη ("Trojan horse"), σε καμία περίπτωση δεν ευνοεί μια πραγματική συζήτηση μεταξύ εταίρων.

«Κάποιος κακεντρεχής θα μπορούσε να χαρακτηρίσει αυτή τη στάση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ ως «Δούρειο Ίππο» όσων δεν θέλουν αμοιβαία επωφελή συμφωνία για την Ευρώπη», σημειώνει το Μαξίμου, συμπληρώνοντας ότι στην παρέμβασή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται η φράση «current programme» έξι φορές!

Η γερμανική παρέμβαση στο Euro Working Group

«Η ελληνική επιστολή δεν είναι καθόλου ξεκάθαρη, αλλά ανοίγει άπλετο χώρο για ερμηνεία.

Για να αναφερθούμε στα τρία πιο σημαντικά σημεία: δεν περιέχει σαφή δέσμευση για επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και δεν διασφαλίζει ότι θα παγώσουν οι ελληνικές εξαγγελίες.

Είναι εντελώς ασαφές το πώς η ελληνική κυβέρνηση θέλει να εξοφλήσει τους λογαριασμούς της τις επόμενες εβδομάδες με τις υστερήσεις που εμφανίζουν τα φορολογικά της έσοδα.

Αυτός είναι ο λόγος που η επιστολή δεν είναι ευθυγραμμισμένη με την τελευταία θέση του Eurogroup.

Περισσότερο είναι κάτι σαν Δούρειος Ίππος που σκοπό έχει την χρηματοδότηση- «γέφυρα» και στην ουσία να βάλει τέλος στο τρέχον πρόγραμμα. Σε αυτή τη βάση δεν έχει νόημα να εργαστούμε επί μιας δήλωσης του Eurogroup την Παρασκευή.

Θα πρέπει τώρα να στοχεύσουμε σε τρία σημεία:

Πρώτον, οι τρεις θεσμοί θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά την τρέχουσα ελληνική δημοσιονομική θέση σε σχέση με την επιστολή και να μας δώσουν τη γνώμη τους , όπως συμφωνήθηκε στο τελευταίο Eurogroup, για το εάν στη βάση της ελληνικής επιστολής, θα ήταν δυνατή μια επιτυχής ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, με επαρκές πρωτογενές πλεόνασμα και εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.

Δεύτερον, χρειαζόμαστε μια ξεκάθαρη και πειστική δέσμευση εκ μέρους της Ελλάδας που θα μπορούσε να περιλαμβάνει τρεις μικρές και εύκολα κατανοητές προτάσεις: Ζητούμε την επέκταση του τρέχοντος προγράμματος, κάνοντας χρήση της ενσωματωμένης σε αυτό ευελιξίας. Θα συμφωνήσουμε με τους θεσμούς οποιασδήποτε αλλαγές στο υφιστάμενο Μνημόνιο. Και σκοπεύουμε στην επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.

Τρίτον, η Ελλάδα θα πρέπει δημοσίως να επιβεβαιώσει ότι θα απέχει από τη λήψη μονομερών μέτρων ώστε να για να αντιστρέψει την πρόοδο του τρέχοντος προγράμματος. Οι αρχές, αρχής γενομένης από τώρα, δεν θα πάρουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία και δεν θα εφαρμόσουν οποιαδήποτε μέτρο ή πολιτική που δεν είναι συνεπής με τις υφιστάμενες δεσμεύσεις υπό το τρέχον πρόγραμμα ή θα επιβαρύνουν τη δημοσιονομική θέση.

Αυτό περιλαμβάνει την απόσυρση των ήδη ανακοινωθέντων νομοσχεδίων για την αγορά εργασίας και τις κοινωνικές ,μεταρρυθμίσεις που πρόκειται να ψηφισθούν στη Βουλή αυτή την εβδομάδα.

Δεν θα πρέπει να υπάρξει παράταση για το ποσό των 10,9 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιτυχώς περάσεις τα stress tests το προηγούμενο έτος».

Κομισιόν: Θετικό σημάδι το ελληνικό ζήτημα

Ωστόσο, ενώ η Γερμανία υιοθετεί αυτή την σκληρή στάση, νωρίτερα η Κομισιόν χαρακτήρισε ενθαρρυντική την κίνηση της Ελλάδας να ζητήσει παράταση.

«Ο πρόεδρος Γιούνκερ χαρακτηρίζει αυτή την επιστολή θετικό σημάδι το οποίο, κατά την εκτίμησή του, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για έναν λογικό συμβιβασμό στο συμφέρον της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην ευρωζώνη συνολικά δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς και συμπλήρωσε: «Η λεπτομερής εκτίμηση της επιστολής και η απάντηση εναπόκειται στο Eurogroup».

Γερμανός αξιωματούχος: Βάση διαπραγματεύσεων το ελληνικό αίτημα

Αργά το βράδυ, η Γερμανία φάνηκε να αφήνει ένα «παράθυρο» διαπραγμάτευσης για συμφωνία με την Ελλάδα σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση της χώρας. Σύμφωνα με το Bloomberg γερμανός αξιωματούχος ανέφερε πως το Βερολίνο θεωρεί το ελληνικό αίτημα ως μια βάση διαπραγματεύσεων και δεν θεωρεί πως η Αθήνα πρέπει απαραίτητα να καταθέσει ένα νέο draft στο αυριανό Eurogroup.

Γαλλία: Πολύ ενθαρρυντικό το ελληνικό αίτημα

Το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση του προγράμματος είναι "ένα πολύ ενθαρρυντικό" σημάδια πως είναι δυνατή μια λύση, δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Manuel Valls.

"Αντιμετωπίζω τις τελευταίες διακηρύξεις και αποφάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού να γράψει στην Ευρώπη ως ένα πολύ ενθαρρυντικό σημάδι ότι μια λύση είναι δυνατή και πολύ γρήγορα" ανέφερε ο κ. Valls σε ομιλία του στο γαλλικό κοινοβούλιο.

Όπως μεταδίδει το MNI, ο ίδιος τόνισε πως πρέπει να γίνει σεβαστή η ψήφος του ελληνικού λαού και να επιτευχθεί συμφωνία. "H Γαλλία θα κάνει τα πάντα για να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη" υπογράμμισε.

Φινλανδία: Απορρίπτει το ελληνικό αίτημα

Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Alexander Stubb απέρριψε την Πέμπτη το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση της δανειακής σύμβασης, λέγοντας πως η χώρα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

«Το σημείο εκκίνησης είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Απορρίπτω αυτήν την πρόταση» είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Stubb.

Bέλγος ΥΠΟΙΚ: Η ελληνική πρόταση δεν απαντάει στις ανησυχίες μας

Η πρόταση της Ελλάδας δεν καλύπτει τις ανησυχίες των υπόλοιπων κρατών μελών της ευρωζώνης, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών του Βελγίου.

«Το ελληνικό αίτημα για μια παράταση του προγράμματος είναι το μόνο δυνατό βήμα. Αυτό έπρεπε να γίνει. Λάβαμε το αίτημα και θα το μελετήσουμε. Αλλά σε μια πρώτη ανάγνωση φαίνεται πως οι ανησυχίες του Eurogroup δεν έχουν αντιμετωπιστεί» ανέφερε εκπρόσωπος του Βέλγου υπουργού Οικονομικών, Johan Van Overtveldt.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v