Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Spiegel: Σχέδια εκτάκτου ανάγκης για Grexit ετοιμάζει η ΕΚΤ

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ προετοιμάζονται για ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, λέει το γερμανικό περιοδικό. Σχέδια για το πώς θα μπορούσε να παραμείνει άθικτη η υπόλοιπη ευρωζώνη. Πιέσεις και για κεφαλαιακούς ελέγχους. Αρνήθηκε να σχολιάσει η κεντρική τράπεζα.

Spiegel: Σχέδια εκτάκτου ανάγκης για Grexit ετοιμάζει η ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προετοιμάζεται για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του Spiegel. 

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ ετοιμάζουν εσωτερικά σχέδια εκτάκτου ανάγκης (contigency plans) για το πώς θα μπορούσε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο να παραμείνει άθικτη η υπόλοιπη ευρωζώνη. 

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, η ΕΚΤ πιέζει την Αθήνα να εισάγει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων. Νωρίτερα εντός της εβδομάδας, η κεντρική τράπεζα διέψευσε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας FAZ που ανέφερε ότι η ΕΚΤ θα ήθελε την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων από την Ελλάδα.

Το περιοδικό, επικαλούμενο πληροφορίες από την ΕΚΤ, αναφέρει ότι οι Έλληνες εμβάζουν καθημερινά στο εξωτερικό περισσότερα από 1 δισ. ευρώ.

Τονίζει ακόμη ότι το ΔΝΤ θεωρεί την ελληνική έξοδο από τη νομισματική ένωση διαχειρίσιμη για το υπόλοιπο της ευρωζώνης. «Οι Ευρωπαίοι είχαν δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια τείχη προστασίας που εμποδίζουν την μεταφορά της κρίσης σε άλλες χώρες, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον.», υπογραμμίζει.

Η είδηση προκαλεί πτώση σε ό,τι αφορά την ισοτιμία του ευρώ, το οποίο υποχωρεί έως το 1,1296 δολάριο, από επίπεδα 1,1315 δολάριο πριν από το δημοσίευμα. 

Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση, μεταδίδει το Reuters. 

Σημειώνεται ότι σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας, Μarkus Söder σε συνέντευξή του στο κανάλι N24 δήλωσε πως η Γερμανία δεν πρέπει να υποχωρήσει στις αξιώσεις της Αθήνας, προσθέτοντας ότι «η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι αντιμετωπίσιμη από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Προ ημερών, η γερμανική τράπεζα Commerzbank αύξησε την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ στο 50% από 25%.

Πιέσεις στις τράπεζες να «ξεφορτωθούν» κρατικά χρεόγραφα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σκοπεύει να διαμηνύσει στις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν την έκθεση τους σε κρατικό χρέος αν καταρρεύσουν οι συνομιλίες για παράταση του προγράμματος, δήλωσαν στο Bloomberg τρεις καλά πληροφορημένες πηγές.

Το Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, το οποίο έχει αναλάβει τον έλεγχο των τραπεζών από τον Νοέμβριο, ανησυχεί πως οι ελληνικές τράπεζες θα επιφορτιστούν με μη ρευστοποιήσιμα στοιχεία ενεργητικού από μια κυβέρνηση που οδεύει σε χρεοκοπία.

Οι δράσεις του Συμβουλίου θα εξαρτηθούν από την πρόοδο του Eurogroup που ξεκινά σήμερα, ανέφεραν οι πηγές. Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Τον περασμένο μήνα η επικεφαλής του Συμβουλίου, Daniele Nouy, απηύθυνε γραπτή έκκληση στις τράπεζες να μην αυξήσουν την έκθεση τους στο ελληνικό κράτος αγοράζοντας περισσότερα έντοκα, δεδομένης της αβεβαιότητας για την θέση της χώρας στην νομισματική ένωση.

Οι ελληνικές τράπεζες είναι οι βασικοί αγοραστές των εντόκων ελληνικού δημοσίου. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, τον Μάρτιο λήγουν έντοκα 4,4 δισ. ευρώ και 2,4 δισ. ευρώ τον Απρίλιο. Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός μπορεί να ασκήσει πιέσεις στις τράπεζες να μην αναχρηματοδοτήσουν μέρος ή το σύνολο του χρέους εφόσον υπάρξει πολιτικό αδιέξοδο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v