Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε διπλή ανάσα ρευστότητας ελπίζει η κυβέρνηση

Από δύο πηγές προσδοκά το υπ. Οικονομικών ότι θα εισρεύσουν άμεσα χρήματα στα δημόσια ταμεία. Η... γκάφα με τα κεφάλαια του ΤΧΣ και ο πονοκέφαλος της «πολιτικής απόφασης». Δικλίδα ασφαλείας η ρύθμιση εξπρές για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Σε διπλή ανάσα ρευστότητας ελπίζει η κυβέρνηση

Στην κυβέρνηση αρχίζουν να βλέπουν χρηματοδοτικές ανάσες στον ορίζοντα. Το ακριβό «λάθος» του 1,2 δισ. ευρώ με τα κεφάλαια του ΤΧΣ είναι η μία ουσιαστική παράμετρος, ενώ το παράθυρο ευκαιρίας για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών με σαρωτική διαγραφή προσαυξήσεων έχει γεννήσει προσδοκίες. Τα πολλά λεφτά όμως, δηλαδή το 1,9 δισ. ευρώ από τα ομόλογα της ΕΚΤ και το 1,8 δισ. ευρώ της εκκρεμούς δόσης του ευρωπαϊκού σκέλους από το «πεθαμένο» μνημόνιο, συναρτώνται σε γρήγορες μεταρρυθμίσεις ουσίας.

Παρά τις αρχικές προσδοκίες μάλιστα, και το 1,2 δισ. ευρώ του ΤΧΣ με τις μεταρρυθμίσεις φαίνεται πως θα συνδεθεί. «Όταν θέλουν να σε πιέσουν για γρήγορες μεταρρυθμίσεις ουσίας με όπλο τις χρηματοδοτικές ανάγκες, θα μου φαινόταν απίθανο να αποδεσμεύσουν γρήγορα και εύκολα 1,2 δισ. ευρώ. Αν βέβαια η λίστα μεταρρυθμίσεων πείσει, τα λεφτά μπορούν να έρθουν αύριο το πρωί», αναφέρει πηγή με γνώση των διαδικασιών...

Οι πρώτες ενδείξεις δεν αποκλείεται να δοθούν την ερχόμενη Παρασκευή όταν σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές είναι πιθανό να υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup.

Αν τα πράγματα εξελιχθούν σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς -και προσδοκίες- τα 3,7 δισ. ευρώ (1,9 συν 1,8 δισ. ευρώ) ή ακόμα και τα 4,9 δισ. ευρώ (με την προσθήκη του 1,2 δισ. ευρώ) θα μπορούσαν να εισρεύσουν στην Αθήνα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου ξορκίζοντας τους εφιάλτες χρηματοδοτικής ασφυξίας που επικαλούνται διεθνή μέσα ενημέρωσης για τις 8 Απριλίου.

Το ακριβό λάθος

Η πληροφορία για το λάθος του 1,2 δισ. ευρώ, έφτασε σύμφωνα με κυβερνητική πηγή στο Μέγαρο Μαξίμου την περασμένη εβδομάδα και σήμανε άμεση κινητοποίηση.

Ενημερώθηκαν αμέσως τόσο ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης όσο και η διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. O Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ανέλαβε τις λεπτομέρειες και γρήγορα διαπιστώθηκε ότι όντως επεστράφησαν στον EFSF ομόλογα που είχε στο χαρτοφυλάκιό του το ΤΧΣ , περισσότερα από όσα ήταν η υποχρέωση να επιστραφούν στη βάση της απόφασης του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Η ιστορία που διηγούνται αρμόδιες πηγές είναι απλή, αλλά φαίνεται παράξενο πώς έγινε ένα τόσο ακριβό λάθος.

Το ελληνικό δημόσιο δανείστηκε από τον EFSF το ποσό των 49,7 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τα κεφάλαια αυτά υπό μορφή ομολόγων του EFSF περιήλθαν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Χρησιμοποιήθηκαν 40 δισ. ευρώ για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, από τα οποία όμως το 1,2 δισ. ευρώ ήταν ρευστά διαθέσιμα του ΤΧΣ τα οποία είχαν διατεθεί στην αρχή της κρίσης για την αντιμετώπιση των πρώτων προβλημάτων (π.χ. ΑΤΕ).

Στις 20 Φεβρουαρίου το Eurogroup αποφάσισε την επιστροφή στον EFSF των ομολόγων που είχαν περισσέψει στο ΤΧΣ.

Λίγες ημέρες αργότερα, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ανέλαβε να επιστρέψει ποσό 10,9 δισ. ευρώ, όπως είχε προσδιοριστεί από το ΤΧΣ, φροντίζοντας ώστε η επιστροφή των κεφαλαίων αυτών να γίνει με ισόποση μείωση του δημοσίου χρέους. Όπως διαπιστώθηκε εν τέλει, θα έπρεπε να είχαν επιστραφεί 9,7 δισ. ευρώ ή 1,2 δισ. ευρώ λιγότερα.

Τα κεφάλαια αυτά η ελληνική πλευρά τα έχει ήδη ζητήσει από τον EFSF να επιστραφούν. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές η απάντηση είναι «έχετε δίκιο, δεν μας ανήκουν, αλλά χρειάζεται πολιτική απόφαση για την επιστροφή τους». Αν λοιπόν επιβεβαιωθεί η συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή, το πρώτο θέμα που θα τεθεί θα είναι αυτό.

Το πού θα επιστραφούν, όμως, είναι ένα άλλο θέμα. Αν επιστραφούν στο ΤΧΣ δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το Δημόσιο -ούτε μέσω repos εκτιμάται αρμοδίως-, αν επιστραφούν στις τράπεζες τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο, αν επιστραφούν απευθείας στο Δημόσιο, θα ήταν το ιδανικό σενάριο. Μπορεί να γίνει; Ναι. Αρκεί να υπάρξει η «πολιτική απόφαση».

Και η φθηνή ρύθμιση

Την ίδια ώρα στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν με αγωνία τα πρώτα στοιχεία από τις τράπεζες για τα ληξιπρόθεσμα χρέη που άρχισαν να εξοφλούνται από την περασμένη Παρασκευή, στη βάση της ρύθμισης εξπρές «όσο ποσοστό κεφαλαίου οφειλής εξοφλείται τόσο ποσοστό προσαυξήσεων διαγράφεται».

Το παράθυρο ευκαιρίας για εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών με σαρωτική διαγραφή προσαυξήσεων άνοιξε την περασμένη Παρασκευή και κλείνει στις 27 Μαρτίου.

Έως χθες το βράδυ, περίπου 200.000 φορολογούμενοι μπήκαν στο taxisnet και τύπωσαν την Ταυτότητα Οφειλής για τα χρέη τους, κάνοντας στελέχη του υπουργείου Οικονομικών να αναθαρρήσουν. 

Πόσοι θα πληρώσουν και κυρίως πόσα μένει να φανεί...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v