Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νομοσχέδιo «σκούπα» με στόχο χρηματοδότηση

Σε μια προσπάθεια να ξεμπλοκάρουν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές η κυβέρνηση προχωρά σε πολυνομοσχέδιο που θα αφορά δημοσιονομικά, φόρους, ραδιοσυχνότητες, Δημόσιο. Δεν θα έχει παρεμβάσεις σε ασφαλιστικό, ΦΠΑ. Κινούμαστε στη κατεύθυνση της σταδιακής συμφωνίας, δηλώνει ο Βαρουφάκης.

Νομοσχέδιo «σκούπα» με στόχο χρηματοδότηση

Βήμα- βήμα κλείσιμο της συμφωνία με τους δανειστές φέρεται να επιδιώκει το συντομότερο δυνατό η κυβέρνηση όπως προκύπτει από τις κοινές δηλώσεις Βαρουφάκη - Τσακαλώτου μετά τη συνεδρίαση της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης σε μια εμφανή προσπάθεια να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις για «καπέλωμα» του Υπουργού Οικονομικών.

Στην ευρεία κυβερνητική σύσκεψη αποφασίστηκε να έχει καταρτιστεί μέχρι αύριο το βράδυ όπως είπε ο Βαρουφάκης στις βασικές του γραμμές το νομοσχέδιο, με το οποίο η κυβέρνηση ελπίζει να ξεκλειδώσει κάποιες χρηματοδοτικές ανάσες.

«Ο ρεαλισμός καταδεικνύει τη σταδιακή συμφωνία ως μια καλή λύση», είπε ο Υπουργός Οικονομικών, αν και επισήμανε ότι ο Ιούνιος είναι πολύ κοντά. Αν ψηφιστεί το ν/σ θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μια μεσοπρόθεσμη συμφωνία», ανέφερε.

Όσον αφορά στα μέτρα τα οποία συμπεριλαμβάνει ξεκαθάρισε ότι το παρών ν/σ δεν περιλαμβάνει παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό ούτε στους συντελεστές ΦΠΑ, αλλά ούτε και τον φόρο για τα Ξενοδοχεία στα κοσμικά νησιά.

Αντίθετα περιλαμβάνει παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αυτονομίας της ΓΓΔΕ, για την καλύτερη εισπραξιμότητα του ΦΠΑ, τις δημοπρασίες των τηλεοπτικών συχνοτήτων, τη φορολόγηση τηλεοπτικών διαφημίσεων, δημοσιονομικά θέματα, τη μεταρρύθμιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, διοικητικές μεταρρυθμίσεις.

Επιπλέον σημείωσε ότι «κινούμαστε την κατεύθυνση της σταδιακής συμφωνίας, θα θέλαμε να είναι άμεση κι απότομη, προτιμάμε όμως να είμαστε ρεαλιστές».

«Όσο πλησιάζουμε προς το τέλος της διαπραγμάτευσης τόσο αυξάνεται η ένταση της δουλειάς, τα τελευταία μέτρα στο spreed είναι τα πιο δύσκολα. Θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να κλείσουμε τη συμφωνία, βρισκόμαστε στην τελική ευθεία», εκτίμησε ο ΥΠΟΙΚ.

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις οικονομικές σχέσεις Ευκλείδης Τσακαλώτος ανάλωσε το μεγαλύτερο, μέρος της τοποθέτησης του σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για άδειασμα» Βαρουφάκη και υποκατάστασή του από τον ίδιο.

Συνεχώς μαθαίνουμε από τις εμπειρίες και τα λάθη μας. Οι νίκες και οι επιτυχίες είναι συλλογικές αλλά και τα λάθη είναι συλλογικά. Μάθαμε πράγματα αυτούς τους μήνες και τώρα μπορούμε να τα κάνουμε καλύτερα, δηλωσε. Ο ίδιος εξήγησε την παρουσία Κορωνάκη και Μαντά στη σύσκεψη στη φάση του να υπάρχει εικόνα τόσο στο υπουργικό συμβούλιο όσο και στο κόμμα των προτάσεων που συζητούνται ώστε όπως είπε «να μη βρούμε μπροστά μας κάποια από αυτά που συζητάμε».

Κατά πάσα πιθανότητα, όλα αυτά τα μέτρα του να θα συζητηθούν στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την ερχόμενη Πέμπτη.

«Θα συμβιβαστούμε αλλά δεν θα βγούμε συμβιβασμένοι από αυτή την διαπραγμάτευση ήταν η τελευταία δήλωση του κ. Βαρουφάκη.

Νωρίτερα ο κ. Δραγασάκης τόνισε πως «η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί τις πρώτες ημέρες του Μαΐου, γιατί όχι και στο τέλος Απριλίου. Αυτό είναι η επιδίωξή μας».

Ερωτηθείς, για τον λόγο σύστασης της ειδικής αυτής ομάδας, ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι «οι Ευρωπαίοι έχουν ένα πολυεπίπεδο σύστημα, συμπαγές και μονολιθικό, με Eurogroup, Euro Working Group και τεχνικά κλιμάκια. Σε αυτήν την «πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης» θα εντοπίζουμε θέματα που απαιτούν πολιτικό χειρισμό».

Το νέο σχήμα

Νωρίτερα σήμερα είχε επισημοποιηθεί η απόφαση της κυβέρνησης να αναδιατάξει την ομάδα διαπραγμάτευσης, όπως έγραψε από το πρωί το Euro2day.gr. Το γνωστοποίησε μέσω πηγών του Μεγάρου Μαξίμου. Στηρίζει τον υπουργό Οικονομικών για τον οποίο θεωρεί ότι έγινε στόχος μεθοδευμένων δημοσιευμάτων, αλλά ταυτόχρονα αλλάζει τη διάταξη της ομάδας διαπραγμάτευσης και αναβαθμίζει τον Γ. Χουλιαράκη αλλά και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που αναλαμβάνει συντονιστής. Αναλυτικά έγινε γνωστό ότι:

* Στη σύσκεψη επιβεβαιώθηκε η στήριξη στον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη που έχει γίνει στόχος μεθοδευμένων δημοσιευμάτων του διεθνούς τύπου. Ο υπουργός Οικονομικών κινείται πάντα στο πλαίσιο των συλλογικών αποφάσεων και των επιτελικών οργάνων της κυβέρνησης. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα συνεχίσει να εργάζεται για μια βιώσιμη λύση.

* Συγκροτείται πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης υπό την ευθύνη του υπουργού Γ. Βαρουφάκη, με τον συντονισμό της να ανατίθεται στον Ευκλ. Τσακαλώτο.

* Για την καλύτερη υπoστήριξη των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα αποφασίστηκε η δημιουργία ειδικής ομάδας συντονισμού, υπό τον Γενικό Γραμματέα της κυβέρνησης Σπύρο Σαγιά.

* Στο Γενικό Γραμματέα δημοσιονομικού σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομικών, Ν. Θεοχαράκη, ανατέθηκε η συγκρότηση ενός σχεδίου για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Σχέδιο που θα αποτελέσει τη βάση για τη νέα συμφωνία του Ιουνίου.

* Τέλος την ευθύνη των τεχνικών κλιμακίων του Brussels Group αναλαμβάνει ο πρόεδρος του ΣΟΕ, Γ. Χουλιαράκης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v