Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η επόμενη μέρα στα «ψάρια»

Με τις τράπεζες να έχουν τα «κλειδιά» των εταιριών προχωρά η συγκέντρωση στον κλάδο. Η «ψαριά» της Σελόντα, η σημερινή Γενική Συνέλευση της Νηρεύς και το «τέλος» της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες. Πώς διαμορφώνονται τώρα τα νέα δεδομένα.

Η επόμενη μέρα στα «ψάρια»

Με συνοπτικές διαδικασίες και με τις τράπεζες να έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο προχωρά η εξ ανάγκης συγκέντρωση στην κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών.

Μια συγκέντρωση η οποία δεν έγινε ούτε τις χρυσές εποχές του Χρηματιστηρίου, που υπήρχαν λεφτά, ούτε και πριν από λίγα χρόνια όπου ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι έβλεπαν το καράβι να μπάζει νερά, επέλεξαν τελικά να κινηθούν αυτόνομα σε μια προσπάθεια να σώσουν το μαγαζί τους. Κάτι που τελικά δεν έγινε.

Αντιθέτως ο ελληνικός κλάδος της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειες βλέπει πλέον την πλάτη των Τούρκων ανταγωνιστών του, συνεχίζει να βουλιάζει στα χρέη, έκοψε τους παραγωγικούς δεσμούς με το εξωτερικό και η μια μετά την άλλη οι επιχειρήσεις παραδίδουν τα κλειδιά στις πιστώτριες τράπεζες.

Με βάση στέλεχος του κλάδου η συμφωνία της περασμένης Πέμπτης μεταξύ των τραπεζών, της Δίας και της Σελόντα, μέσω της οποίας η τελευταία αυξάνει την παραγωγή της κατά 35.000 τόνους ετησίως και η Δίας ρίχνει τίτλους τέλους, αν και εφόσον εγκριθεί από το Πρωτοδικείο τον ερχόμενο Οκτώβριο, δημιουργεί νέα δεδομένα στην αγορά.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο Euro2day.gr, η λύση που προκρίθηκε για τη Δίας δεν αποκλείεται να αποτελέσει το μοντέλο λύσης και για άλλες εισηγμένες ή μη επιχειρήσεις του.

Μία εξ αυτών όπως υποστηρίζει τόσο ο ίδιος όσο και άλλα στελέχη του κλάδου, είναι οι Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, πληροφορία η οποία ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται επισήμως από τα εμπλεκόμενα μέρη.

Πάντως, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, ο κλάδος αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε αχαρτογράφητα νερά τόσο σε επιχειρηματικό και σε νομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ανταγωνισμού. Σύμφωνα με τους ίδιους δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο για την επόμενη ημέρα ενώ παραμένει αδιευκρίνιστο το αν η Ελληνική ή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού θα επιτρέψουν τη δημιουργία ενός ή δύο μεγάλων πόλων.

Παραμένει το επενδυτικό ενδιαφέρον

Την ίδια ώρα πάντως, το ενδιαφέρον από ξένα funds να επενδύσουν στον κλάδο παραμένει αμείωτο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Oaktree, το York Capital και το Rhone Capital είναι ορισμένα από τα ξένα funds που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια. Σημείο κλειδί για το εάν θα ευοδωθούν αυτή τη φορά οι διαπραγματεύσεις, είναι ενδεχόμενο νέο γενναίο κούρεμα δανείων, επιμήκυνση του υπόλοιπου κ.ά.

Βέβαια μέχρι να φθάσει αυτή η ώρα θα πρέπει να εγκριθεί και η συμφωνία αναδιάρθρωσης της Νηρεύς όπως αυτή προβλέπεται στη Συνοπτική Συμφωνία Αμοιβαίας Κατανόησης με τις πιστώτριες τράπεζες του ομίλου και στους περιεχόµενους σε αυτήν όρους των δανείων (Term Sheet), µε τα οποία θα αναχρηµατοδοτηθεί το μεγαλύτερο μέρος του υφιστάμενου δανεισμού της εταιρείας και των θυγατρικών της. Το θέμα αυτό αναμένεται να συζητηθεί, εκτός απροόπτου σήμερα, στην πρώτη επαναληπτική γενική συνέλευση της εισηγμένης.

Μεταξύ των θεμάτων της σημερινής συνέλευσης είναι επίσης:

- Μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, με μείωση της ονομαστικής αξίας με σκοπό το συμψηφισμό σωρευτικών ζημιών ή και το σχηματισμό ισόποσου ειδικού αποθεματικού.

- Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση χρηματικών απαιτήσεων εκ τραπεζικού δανεισμού, την έκδοση νέων κοινών ονομαστικών μετοχών και την κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων της.

- Έκδοση ομολογιακού δανείου, έως 29.466.293 ευρώ, μετατρέψιμου σε νέες μετοχές για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού.

- Έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου, 4.653.000 ευρώ, για τη χρηματοδότηση αναγκών κεφαλαίου κίνησης της.

- Έκδοση κοινού εμπραγμάτως εξασφαλισμένου ομολογιακού δανείου, ύψους έως 58.219.126 ευρώ, για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων υποχρεώσεων της εταιρείας και την κάλυψη λειτουργικών αναγκών αυτής.

- Έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου, έως 31.450.000 ευρώ για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού και τη χρηματοδότηση γενικών επιχειρηματικών σκοπών.

- Τροποποίηση όρων υφιστάμενου ομολογιακού μετατρέψιμου σε μετοχές δανείου αρχικού ύψους 19.995.575,10 ευρώ, που εκδόθηκε στις 12/7/2007.

Επίσης στις λοιπές συμφωνίες είναι:

- Η έναρξη διαδικασιών συγχώνευσης της εταιρείας με απορρόφηση της θυγατρικής SEA FARM IONIAN.

- Ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης έως τις 31/10/2015.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v