Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο κώλυμα για την έκδοση ομολόγου μέσω ΕΝΑ ΣΤΕΠ

Mία διάταξη του... προηγούμενου αιώνα αποθαρρύνει περαιτέρω τις επιχειρήσεις που στρέφονται στην ΕΝ.Α. ΣΤ.ΕΠ. του Χρηματιστηρίου. Υπήρξαν αιτήσεις για έκδοση ομολογιακού δανείου που πάγωσαν εξαιτίας της.

Νέο κώλυμα για την έκδοση ομολόγου μέσω ΕΝΑ ΣΤΕΠ

Το προφανώς ευμετάβλητο εγχώριο οικονομικό περιβάλλον των τελευταίων πολλών μηνών υπήρξε βαρίδι και για τα επιχειρηματικά σχέδια εταιρειών, μεταξύ αυτών και για τις περίπου 15 επιχειρήσεις που είχαν προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό τις διαδικασίες για έκδοση εταιρικού ομολόγου μέσω της νεοσύστατης ΕΝ.Α. ΣΤ.ΕΠ. (στήριξης Επιχειρηματικότητας) Αγοράς του Χρηματιστηρίου.

Ωστόσο, νομοθετική διάταξη του 1979 που αφορά περιορισμούς στο ανώτατο επιτόκιο ομολογιακών δανείων που εκδίδονται από επιχειρήσεις ήρθε ως επιπρόσθετο εμπόδιο στην επιθυμία κάποιων δεκάδων εταιρειών να χρηματοδοτηθούν μέσω του Χ.Α. εκδίδοντας εταιρικά ομόλογα.

Σύμφωνα με το άρθρο 15 του Ν. 876/1979, τα ομολογιακά δάνεια που εκδίδονται από επιχειρήσεις υπόκεινται σε ανώτατο δικαιοπρακτικό επιτόκιο, το οποίο προσδιορίζεται με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σήμερα, το ανώτατο ύψος του εν λόγω επιτοκίου διαμορφώνεται σε 5,3%, ποσοστό το οποίο ασφαλώς κρίνεται χαμηλό και μη ανταποκρινόμενο στους όρους χρηματοδότησης που διαμορφώνονται σήμερα με βάση τη γενικότερη οικονομική συγκυρία.

Για παρωχημένη διάταξη που σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει τους σημερινούς οικονομικούς όρους υγιούς ανταγωνισμού κάνουν λόγο παράγοντες της αγοράς προσθέτοντας πως εάν δεν υπάρξει άμεση άρση του σχετικού ορίου, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κύτταρο της ελληνικής οικονομίας, θα προσφύγουν αργά ή γρήγορα στις διεθνείς αγορές. Εκεί, η έκδοση ομολογιακών δανείων δεν περιλαμβάνει περιορισμούς επιτοκίου.

Η ΕΧΑΕ είχε προ πολλών μηνών προωθήσει στην αρμόδια επιτροπή αναθεώρησης του Ν. 2190/20 σχετική διάταξη, προτείνοντας την απελευθέρωση επιτοκίων των ομολογιακών δανείων - οπωσδήποτε των εισηγμένων ή όσων πρόκειται να εισαχθούν σε οργανωμένη αγορά.

«Πρόκειται για αυτονόητο αίτημα, σε μία περίοδο όπου η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων χρήζει εναλλακτικών μορφών και δυνατοτήτων. Τη στιγμή που το χρηματιστήριο στήνει αγορές γι΄αυτόν ακριβώς το λόγο, είναι ανεπίτρεπτη η ύπαρξη πρόσθετων εμποδίων προς αυτήν την κατεύθυνση» δηλώνει στο Εuro2day.gr εκπρόσωπος της αγοράς προσθέτοντας πως «υπάρχουν ήδη σημαντικοί λόγοι για τους οποίους τα επιχειρηματικά σχέδια έχουν παγώσει.

Η άρση του εν λόγω περιορισμού ασφαλώς δεν θα δώσει το πράσινο φως στους εν δυνάμει ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες, είναι όμως βέβαιο ότι θα ανοίξει νέο κύκλο για όσους επιθυμούν ακόμα να αξιοποιήσουν τα υπάρχοντα επενδυτικά εργαλεία χρηματοδότησης, σε μία περίοδο όπου η τραπεζική κάνουλα παραμένει κλειστή».

Λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των εταιρειών -εισηγμένων και μη- που μέχρι το προηγούμενο φθινόπωρο είχαν περίπου ολοκληρωμένους φακέλους αίτησης για έκδοση ομολογιακού δανείου μέσω της ΕΝ.Α. ΣΤ.ΕΠ., σίγουρα η ύπαρξη ανώτατου επιτοκίου σε επικείμενη έκδοση ομολογιακού δανείου μόνο κώλυμα προκαλεί σε σχετικούς επενδυτικούς σχεδιασμούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v