Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέντε καυτά ερωτήματα για την υπόθεση Nexans!

Βουτιά 40% για τη μετοχή μετά την απόφαση για τη μεγάλη αύξηση κεφαλαίου και την ταυτόχρονη μείωση της ονομαστικής τιμής. Οι διαμαρτυρίες των μετόχων μειοψηφίας και τα σενάρια εξόδου από το χρηματιστήριο.

Πέντε καυτά ερωτήματα για την υπόθεση Nexans!

Μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της εισηγμένης για τη μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που σχεδιάζει, το ταμπλό του Χ.Α. έστειλε τα δικά του μηνύματα και ανέδειξε πέντε σημαντικά ερωτήματα.

Την προηγούμενη Δευτέρα (11/5/2015), το Euro2day.gr δημοσίευσε το ρεπορτάζ με τίτλο «Nexans: Στα κάγκελα οι μέτοχοι μειοψηφίας – Η ΑΜΚ και τα ερωτήματα». Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα αφού επισημαίνεται η εδώ και χρόνια έντονη καχυποψία των μετόχων μειοψηφίας έναντι της διοίκησης του πολυεθνικού oμίλου, τέθηκαν μερικά σημαντικά ερωτήματα, όπως για παράδειγμα:

• Γιατί η διοίκηση αποφάσισε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αφού ακόμη και πριν από την οικονομική κρίση επέλεγε να δανείζεται έντοκα από τη μητρική πολυεθνική;

• Γιατί το ύψος της ΑΜΚ (21 εκατ. ευρώ για μια εταιρεία που αποτιμάται στο Χ.Α. γύρω στα 5,5 εκατ.) είναι τόσο μεγάλο ώστε η εισηγμένη όχι μόνο να μηδενίζει τις βραχυπρόθεσμες δανειακές της υποχρεώσεις, αλλά και να περνάει και θετικό καθαρό ταμείο αρκετών εκατομμυρίων;

Και τέλος, το δημοσίευμα αναφέρθηκε στο φόβο της μειοψηφίας ότι η κίνηση της διοίκησης αποσκοπεί στο να αυξηθεί εκβιαστικά το ποσοστό του βασικού μετόχου πάνω από το 90% και σε μελλοντική φάση να βγει η εταιρεία από το Χ.Α. έναντι πινακίου φακής.

Στο σημερινό δημοσίευμα, λοιπόν, ερχόμαστε να δούμε τι συνέβη κατά την εβδομάδα που μεσολάβησε και να θέσουμε κάποια νέα ερωτήματα:

Ερώτημα πρώτο: Πώς επηρεάστηκε η τιμή της μετοχής της Nexans Ελλάς στο Χρηματιστήριο της Αθήνας; Στο διάστημα πριν από την ανακοίνωση της ΑΜΚ η μετοχή ήταν διαπραγματεύσιμη πάνω από το 1,40 ευρώ (στο 1,48 ευρώ έκλεισε την επίμαχη Παρασκευή) και μέσα σε πέντε μόνο συνεδριάσεις κατρακύλησε στο 0,884 ευρώ, αφού ενδιάμεσα έπιασε κάποια στιγμή και το 0,79. Μιλάμε για απώλεια γύρω στο 40% σε μια περίοδο ανοδικού Γενικού Δείκτη!

Να σημειωθεί πως η τρέχουσα τιμή έχει προσεγγίσει αρκετά την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών στη σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου (0,79 ευρώ).

Ερώτημα δεύτερο: Πού μπορεί να οφείλεται αυτή η τόσο μεγάλη πτώση; Μα προφανώς στο ότι στην τρέχουσα συγκυρία θεωρείται απίθανο οι μέτοχοι μειοψηφίας να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ, οπότε κάποιοι από αυτούς έσπευσαν να πουλήσουν για να μη διαχυθεί το ποσοστό τους. Για παράδειγμα, πόσο εύκολο είναι να περιμένεις ότι ένας συνταξιούχος θα καταβάλει στις μέρες μας κάπου 1 εκατομμύριο ευρώ μετρητά για να μπει σε μια αύξηση κεφαλαίου;

Ερώτημα τρίτο: Θα μπορούσε η διοίκηση της εισηγμένης να αποφασίσει να κάνει αυτή την (αχρείαστη και προσχηματική, σύμφωνα με μετόχους της μειοψηφίας) αύξηση κεφαλαίου σε υψηλότερο επίπεδο τιμής, ώστε η διάχυση της μειοψηφίας να είναι μικρότερη; Προφανώς, ναι. Μέχρι και σήμερα, η ονομαστική αξία της μετοχής είναι 1,25 ευρώ οπότε με τα τρέχοντα δεδομένα, η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών δεν μπορεί να πέσει χαμηλότερα. Έλα όμως που η διοίκηση προτείνει στη συνέλευση τη μείωση της ονομαστικής αξίας προκειμένου να πέσει στο 0,79 ευρώ, όπου και προγραμματίζεται να γίνει η ΑΜΚ...

Ερώτημα τέταρτο: Τι σημαίνει μια ΑΜΚ σε μια πολύ χαμηλότερη τιμή διάθεσης; Θεωρητικά, αποτελεί μια ώθηση προς τους υπάρχοντες μετόχους να συμμετάσχουν στην έκδοση. Πέρα όμως από το γεγονός ότι μετά την κατρακύλα της μετοχής η ώθηση αυτή παύει να υφίσταται, στην πράξη -όπως φάνηκε και από σειρά άλλων εκδόσεων- λόγω της συγκυρίας η συμμετοχή της μειοψηφίας θα είναι περιορισμένη. Οπότε όσο πιο χαμηλή είναι η τιμή διάθεσης, τόσο περισσότερες μετοχές θα εκδοθούν και ο βασικός μέτοχος τόσο πιο πολύ θα αυξήσει το ποσοστό του αποκτώντας κάθε νέο τίτλο σε χαμηλότερη τιμή!

Ερώτημα πέμπτο: Εσείς μετά από όλα αυτά, τι καταλαβαίνετε;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v