Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενεργειακή... αυτάρκεια στο βιοντίζελ

Ελληνικά εργοστάσια θα προμηθεύσουν την αγορά με σχεδόν το σύνολο του βιοντίζελ που αναμειγνύεται στο πετρέλαιο κίνησης. Η Agroinvest είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και προμηθευτής. Από πού θα προέλθει η εγχώρια παραγωγή.

Ενεργειακή... αυτάρκεια στο βιοντίζελ

Οι εγχώριες μονάδες παραγωγής θα τροφοδοτήσουν τα διυλιστήρια σχεδόν με το σύνολο του βιοντίζελ που θα διοχετευθεί στην αγορά το 2015.

Σύμφωνα με την απόφαση κατανομής των ποσοτήτων βιοντήζελ για το τρέχον έτος, η συνολική ποσότητα που θα αναμειχθεί με πετρέλαιο κίνησης, ανέρχεται σε 140.000 χιλιόλιτρα. Περίπου το 94% της ποσότητας αυτής θα προέλθει από ελληνικά εργοστάσια που επεξεργάζονται έλαια κ.λπ., και το υπόλοιπο από εισαγωγές.

Η Agroinvest που διατηρεί εργοστάσιο στο Αχλάδι Φθιώτιδας, θα καλύψει το 23,31% της συνολικής κατανομής με 32.635 χιλιόλιτρα.

Με μεγάλες σχετικά ποσότητες, συμμετέχουν επίσης η Παύλος Πέττας από το εργοστάσιο της Πάτρας, με 23.495 χιλιόλιτρα, η Newenergy από το εργοστάσιο Σερρών με 13.305 χιλιόλιτρα, η θυγατρικής της εισηγμένη ΕΛΙΝ, ΕΛΙΝ Βιοκαύσιμα από το εργοστάσιο Βόλου με 14.094 χιλιόλιτρα, η GF Energy από το εργοστάσιο Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας με 17.233 χιλιόλιτρα και άλλες με μικρότερες ποσότητες.

Από τις εταιρείες εμπορίας και διύλισης, στη θυγατρική της εισηγμένης ΡΕΒΟΙΛ, ΡΕΒΟΙΛ Βιοκαύσιμα κατανέμονται 931 χιλιόλιτρα που θα προέλθουν από εισαγωγές με χώρες προέλευσης τη Βουλγαρία και την Ιταλία, στα ΕΛ.ΠΕ. 1.228 χιλιόλιτρα με εισαγωγή από Ιταλία και Ρουμανία, στη Μότορ Όιλ κατανέμονται 2.746 χιλιόλιτρα με εισαγωγή από διάφορες χώρες και στη θυγατρική της ΑVIN, 1.439 χιλιόλιτρα με εισαγωγή από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Για την εγχώρια παραγωγή βιοντήζελ, θα αξιοποιηθούν συνολικά 175.742 τόνοι ηλίανθου, 96.458 τόνοι βαμβακόσπορου, 17.852 τόνοι χρησιμοποιημένων φυτικών και ζωικών λαδιών, 8.214 τόνοι ελαιοκράμβης και 7.611 τόνοι σόγιας.

Μιχάλης Καϊταντζίδης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v