Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΦΠΑ: Πού οδηγεί η... κολοκυθιά με τους συντελεστές

Οι σκληρές απαιτήσεις των δανειστών για δύο συντελεστές 11% και 23% και η άρνηση της Αθήνας. Ποια προϊόντα βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για ανατιμήσεις. Η κατάργηση των εκπτώσεων και η προσπάθεια για συμβιβασμό... στα σημεία.

ΦΠΑ: Πού οδηγεί η... κολοκυθιά με τους συντελεστές

Με το παιχνίδι της κολοκυθιάς αρχίζει να μοιάζει η διαπραγμάτευση στο Brussels Group σχετικά με τις αλλαγές στον ΦΠΑ και μέχρι να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία, όσοι παρακολουθούν μέρα με τη μέρα τις προτάσεις έχουν εξασφαλίσει ένα εισιτήριο για το... φρενοκομείο.

Το παζάρι ξεκίνησε από το ιδανικό σενάριο, το οποίο όμως δεν κράτησε παρά μία μέρα. Εμπνευστής του ο Γ. Βαρουφάκης. Προέβλεπε διπλούς συντελεστές 15% με κάρτα 18% χωρίς κάρτα για τη συντριπτική πλειονότητα των αγαθών και υπηρεσιών και 6,5% με κάρτα, 9,5% χωρίς για τρόφιμα, φάρμακα, βιβλία, εφημερίδες. Το σενάριο αυτό απορρίφθηκε πολύ σύντομα από τους θεσμούς.

Έτσι, η ελληνική κυβέρνηση πέρασε στο Plan B: Τρεις συντελεστές. 7% για τα βασικά είδη διατροφής, τα φάρμακα και τα βιβλία, 14% για ξενοδοχεία, τρόφιμα και εστίαση και 23% για τα υπόλοιπα σύμφωνα με τη μία εκδοχή, λίγο χαμηλότερα στο 21% με 22% σε μία δεύτερη.

Απερρίφθη από τους θεσμούς και πάλι. Δεν δίνει πολλά λεφτά, δεν συνιστά μεταρρύθμιση του συστήματος, λίγο-πολύ η απάντησή τους σύμφωνα με πληροφορίες.

Και στο σημείο αυτό ήρθε η βόμβα από την πλευρά τους:  Ενιαίος συντελεστής 23% στον οποίο θα ενταχθούν τα περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες με εξαίρεση κάποια τρόφιμα και τα φάρμακα τα οποία «κερδίζουν» συντελεστή 11%.

«Δεν υπάρχει περίπτωση», ανέφεραν χθες βράδυ κυβερνητικές πηγές.

Το παζάρι επί της ουσίας, μόλις έχει ξεκινήσει και αν οι θεσμοί σε αυτή τη φάση ρίχνουν στο τραπέζι 11% και 23%, ίσως θεωρηθεί... επιτυχία αν κλείσουμε κοντά στο 10% και 20%.

Παρότι το καλάθι των προϊόντων και υπηρεσιών τα οποία θα εντάσσονταν στους δύο συντελεστές δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο, ενδεχόμενη καθιέρωση συντελεστών 23% και 11% φέρνει κατακόρυφες ανατιμήσεις σε φάρμακα, ξενοδοχεία, εφημερίδες, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου τα οποία σήμερα εντάσσονται στον υπερμειωμένο συντελεστή 6,5%. Στο σενάριο των δανειστών, ο υπερμειωμένος συντελεστής η ύπαρξη του οποίου συνεπάγεται απώλεια εσόδων 528 εκατ. ευρώ, καταργείται.

Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές πιέζουν για ένταξη στον συντελεστή 11% μόνο ορισμένων βασικών ειδών διατροφής. Αν περνούσε η πρότασή τους, θα έφερνε ραγδαίες ανατιμήσεις στο καλάθι της νοικοκυράς καθώς σε σειρά τροφίμων ο συντελεστής από το 13% θα εκτοξευόταν στο 23%.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τον ΦΠΑ η πλευρά του ΔΝΤ, αναφέρουν πηγές με γνώση των εξελίξεων, προσήλθε με πρόταση για ενιαίο ΦΠΑ 20% και χαμηλό συντελεστή- για κάποιες εξαιρέσεις- στο 10%. Η όξυνση της θέσης των δανειστών δεν αποκλείεται να εντάσσεται ακριβώς στο παιχνίδι της διαπραγμάτευσης ώστε η συμφωνία να κλείσει λίγο χαμηλότερα...

Σε κάθε σενάριο πάντως, είναι απολύτως σαφές ότι η έκπτωση 30% η οποία ισχύει στα νησιά θα εφαρμοστεί το φετινό καλοκαίρι για τελευταία φορά. Οι δανειστές επιμένουν σφόδρα στην κατάργησή της και ήδη εδώ και αρκετές ημέρες πηγές του υπουργείου Οικονομικών και της κυβέρνησης μιλούν για εναλλακτικά σενάρια ενίσχυσης των μόνιμων κατοίκων μικρών νησιών με ενδεχόμενη αύξηση αφορολογήτου ορίου εισοδήματος ή επιστροφή μέρους των επιβαρύνσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v