Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχειρήσεις: Λύση «εδώ και τώρα», δάνεια από το φθινόπωρο

Ενα άμεσο βιώσιμο deal με την Ευρώπη θα μπορούσε να αναθερμάνει τα περυσινά σχέδια για δανειοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων από funds του εξωτερικού. Γιατί ξορκίζουν το σενάριο μιας συμφωνίας σε... δόσεις. Τι άλλαξε κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο.

Επιχειρήσεις: Λύση «εδώ και τώρα», δάνεια από το φθινόπωρο

Πέρυσι τέτοια εποχή, η κινητικότητα ήταν μεγάλη και οι προεργασίες βρίσκονταν «στο φουλ», με την προσδοκία ότι από το φθινόπωρο του 2014 θα άρχισαν να μπαίνουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία των μεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων, προερχόμενα κυρίως από τις ξένες αγορές.

Για να θυμίσουμε πώς είχαν τα πράγματα, μέσα στην περυσινή άνοιξη οι συστημικές τράπεζες είχαν αντλήσει από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου 8,3 δισ. ευρώ, ενώ σειρά μεγάλων ελληνικών oμίλων (πχ ΟΤΕ, Motor Oil) είχαν καταφέρει να αποκτήσουν πρόσβαση στις διεθνείς αγορές ομολόγων.

Πέρυσι τέτοια εποχή λοιπόν, ήταν το Χρηματιστήριο της Αθήνας που οργάνωσε συνέδριο με θέμα τους εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων από τις αγορές και μάλιστα πολλοί σύμβουλοι τόνιζαν τη χρησιμότητα των νέων προϊόντων του ΧΑ, όπως τα ΕΚΕΣ (Εταιρείες Επενδύσεων Επιχειρηματικών Συμμετοχών) και τα ΑΚΕΣ (Αμοιβαία Κεφάλαια Επενδυτικών Συμμετοχών).

Αρκετές εισηγμένες (μεταξύ των οποίων Profile και Mevaco) και ευρεία σειρά μη εισηγμένων εταιρειών είχαν προχωρήσει σε σχετικές επαφές με συμβούλους προκειμένου να αντλήσουν μακροπρόθεσμης διάρκειας δανειακά κεφάλαια, ωστόσο τα πράγματα έμειναν... ακριβώς στο σημείο που ξεκίνησαν.

Η μεγάλη πτώση των χρηματιστηριακών τιμών από το καλοκαίρι του 2014 και το κλίμα της έντονης πολιτικής αβεβαιότητας που ακολούθησε, είχαν ως αποτέλεσμα οι όποιες συζητήσεις είχαν ξεκινήσει, να διακοπούν σύντομα χωρίς να αποδώσουν το παραμικρό.

Σήμερα λοιπόν, σχεδόν ένα χρόνο από τότε, το Χρηματιστήριο της Αθήνας επανέρχεται και πάλι διοργανώνοντας μαζί με την PWC στις 29 Ιουνίου εκδήλωση με θέμα «Χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων – νέο περιβάλλον, νέες λύσεις».

Μεταξύ των ομιλητών και των σχολιαστών συγκαταλέγονται ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Σταθάκης, ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας, ο πρόεδρος του ΧΑ κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας, ο εντεταλμένος σύμβουλος της PWC κ. Κώστας Μητρόπουλος, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ κ. Αλέξης Χαρίτσης, ο γενικός διευθυντής της JP Morgan κ. Αριστείδης Βουράκης και ο διευθύνων σύμβουλος της PWC κ. Μάριος Ψάλτης.

Σημερινό ζητούμενο των εγχώριων επιχειρήσεων είναι να υπάρξει άμεσα μια βιώσιμη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων, έτσι ώστε να υποχωρήσει σε μεγάλο βαθμό ο κίνδυνος της χώρας και έτσι να μπορέσουν να αντλήσουν ξένα κεφάλαια από το προσεχές φθινόπωρο και μετά.

«Το να υπάρξει μια συμφωνία σε δόσεις, η οποία θα τακτοποιεί προσωρινά τις χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου, αλλά θα μεταθέτει ουσιαστικά τη συζήτηση των καυτών εκκρεμοτήτων για το Σεπτέμβριο, ή και για αργότερα, θα αποτελέσει ένα δυσμενές σενάριο για την οικονομία μας. Με τον τρόπο αυτό, καμιά ουσιαστική λύση δεν θα αποφασιστεί και το πρόβλημα της αβεβαιότητας θα συνεχιστεί», αναφέρει γνωστός χρηματιστηριακός παράγοντας.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο δεν λείπουν και οι αισιόδοξοι παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι πιστεύουν πως μετά από μια βιώσιμη συμφωνία «εδώ και τώρα», τα πράγματα μπορούν να γίνουν πολύ καλύτερα για της ελληνικές επιχειρήσεις από το Σεπτέμβριο και μετά.

Και αυτό γιατί σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους:

Κατά το δωδεκάμηνο που μεσολάβησε, πολλές ελληνικές εταιρείες κατάφεραν να βελτιώσουν σημαντικά τις οικονομικές τους επιδόσεις παρά την επιστροφή της χώρας στην ύφεση. Πρόκειται κυρίως για τους Ομίλους με εξαγωγικό προσανατολισμό, αλλά και για επιχειρήσεις που ευνοούνται άμεσα ή έμμεσα από την ανοδική πορεία του εισερχόμενου τουρισμού. «Ο συνδυασμός του χαλαρότερου ευρώ και του φτηνότερου κόστους στα καύσιμα έχουν δημιουργήσει ένα βελτιωμένο περιβάλλον για τις ελληνικές εξαγωγές, πράγμα που εκμεταλλεύθηκαν πολλές εταιρείες, με αποτέλεσμα οι ελληνικές εξαγωγές να τρέχουν με διψήφιο ποσοστό ανόδου μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2015», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ένα δεύτερο πλεονέκτημα για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι ότι στο δωδεκάμηνο που μεσολάβησε από πέρυσι, παρατηρήθηκε μια περαιτέρω υποχώρηση στα ευρωπαϊκά επιτόκια και στις αποδόσεις (yields) των εταιρικών ομολόγων σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Έτσι, στο βαθμό που μέσα στο καλοκαίρι θα περιοριστεί ο «κίνδυνος της Ελλάδας», τότε τα ξένα κεφάλαια θα έχουν έναν ακόμη λόγο να δανειοδοτήσουν ή να επενδύσουν σε ελληνικές επιχειρήσεις με αρκετά ισχυρούς ισολογισμούς και καλές προοπτικές, προκειμένου να καρπωθούν υψηλότερες αποδόσεις.

Σύμφωνα μάλιστα με κύκλους της αγοράς, οι ξένοι επενδυτές μπορεί μεν να έχουν -εδώ και πολλούς μήνες- «παγώσει» το ενδιαφέρον τους για οποιαδήποτε τοποθέτησή τους στην Ελλάδα, ωστόσο κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, το ενδιαφέρον τους θα μπορούσε να αναθερμανθεί, με δεδομένο ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη ρευστότητα σε πολλά σημεία του πλανήτη.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για πιθανή «φούσκα» στα ξένα χρηματιστήρια, όταν παράλληλα οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν καταστεί από αρνητικές έως και οριακές.

Η αλήθεια επίσης είναι πως η Ελλάδα έχει ακόμη περισσότερο ανάγκη σε σχέση με πέρυσι, τα κεφάλαια των ξένων προκειμένου να μπει σε φάση σταδιακής ανάκαμψης, καθώς στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα περίπου 40 δισ. ευρώ καταθέσεων «πέταξαν» από τις ελληνικές τράπεζες και θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο να επιστρέψει ένα πολύ σημαντικό ποσοστό αυτών μέχρι το τέλος του έτους, ακόμη και αν όλα εξελιχθούν με ικανοποιητικό τρόπο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v