Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κεραυνοί» ΔΝΤ για ασφαλιστικό και ΦΠΑ

Μεγάλες διαφορές μεταξύ Αθήνας και ΔΝΤ βλέπει ο εκπρόσωπος του Ταμείου. Δεν πιάνονται οι στόχοι χωρίς μεταρρύθμιση στις συντάξεις. Εξαιρετικά πολύπλοκη η δομή του ΦΠΑ. Πρέπει να υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Επέστρεψε στις ΗΠΑ η τεχνική ομάδα του Ταμείου.

«Κεραυνοί» ΔΝΤ για ασφαλιστικό και ΦΠΑ

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος από την αισιοδοξία που διακατέχει δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων κινήθηκε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις. 

Ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές που δεν έχουν αμβλυνθεί και έκανε σαφές ότι αν δεν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές σε ασφαλιστικό και ΦΠΑ το χάσμα δεν γεφυρώνεται. Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας, υπογράμμισε. 

Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, παραμένουν σημαντικά εμπόδια στις συζητήσεις και ειδικότερα σε τρεις τομείς: στις συντάξεις, τους φόρους κι τη χρηματοδότηση.

Όσον αφορά τις συντάξεις, είπε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιτύχει τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους χωρίς μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Η χρηματοδότηση στα ασφαλιστικά ταμεία από τον κρατικό προϋπολογισμό ανέρχεται στο 10% του ΑΕΠ, ενώ στην Ευρώπη είναι στο 2,5%, δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η μέση σύνταξη στην Ελλάδα είναι λίγο μικρότερη από αυτήν στη Γερμανία.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπήρξαν κάποιες παρερμηνείες για το τι ζητάει το Ταμείο για τις συντάξεις. Όπως υποστήριξε, η κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί βασικό στόχο του Ταμείου και ότι αυτό τάσσεται υπέρ της προστασίας των βασικών συντάξεων των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. 

Για τους φόρους, τόνισε ότι η δομή του ΦΠΑ είναι εξαιρετικά πολύπλοκη. Πιστεύουμε ότι η απλοποίηση της δομής του ΦΠΑ θα προφέρει επιπλέον έσοδα 1% του ΑΕΠ, επισήμανε. 

Για τη χρηματοδότηση, ο κ. Ράις υπενθύμισε ότι πάγια θέση του Ταμείου είναι πως πρέπει να «βγαίνει». Υπάρχει ένα συμφωνημένο πλαίσιο στο τρέχον πρόγραμμα με τους Ευρωπαίους, όσον αφορά το χρέος, υπογράμμισε. Πρόσθεσε ακόμα ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στους δημοσιονομικούς στόχους και τη χρηματοδότηση. Αν οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι πιο ευέλικτοι, αυτό πρέπει να αντανακλάται σε επιπρόσθετη χρηματοδότηση και ελάφρυνση του χρέους.

Παράλληλα, ο κ. Ράις ανέφερε ότι οι τεχνικές συζητήσεις τώρα έχουν σταματήσει και η ομάδα του Ταμείου έχει επιστρέψει από τις Βρυξέλλες στην Ουάσιγκτον. Οι ελληνικές αρχές μιλούν σε πολιτικό επίπεδο αυτήν την στιγμή, σημείωσε, προσθέτοντας ότι το Ταμείο είναι τεχνικός και όχι πολιτικός θεσμός. 

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θα παρευρεθεί στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο στις 18 Ιουνίου, ανέφερε ο κ. Ράις. «Όπως έχει πει πολλές φορές η γενική μας διευθύντρια, το ΔΝΤ δεν φεύγει ποτέ από το τραπέζι» πρόσθεσε, λέγοντας ότι το Ταμείο παραμένει δεσμευμένο στην Ελλάδα.

Ντομπρόφσκις: Συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο οι διαπραγματεύσεις 

Σε διαφορετικό κλίμα ωστόσο κινήθηκε λίγο μετά τις παραπάνω δηλώσεις ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν. Οι διαπραγματεύσεις με την Αθήνα συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο, υπογράμμισε ο Βάλντις Ντομπρόφσκις από τη Μαδρίτη.

"Εάν υπάρχει πολιτική βούληση, θα μπορέσει να υπάρξει και συμφωνία", συμπλήρωσε, σύμφωνα με το Reuters.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v