Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χωρίς νέα πρόταση στο Eurogroup

Στη σύνοδο Κορυφής και στην τριμερή συνάντηση Τσίπρα στρέφεται η προσοχή καθώς στο Eurogroup δεν κατατέθηκε νέα πρόταση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα κατατεθεί αύριο, μετά και τις επαφές Τσίπρα με τους ηγέτες της ευρωζώνης. Πώς απαντά η ελληνική πλευρά. Αναμένεται δήλωση Ντάισελμπλουμ.

Χωρίς νέα πρόταση στο Eurogroup

Η Ελλάδα δεν κατάθεσε νέο πακέτο προτάσεων στο Eurogroup, σύμφωνα με πληροφορίες, με αποτέλεσμα όλα τα βλέμματα να πέφτουν στη Σύνοδο Κορυφής και τις επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός με τους ηγέτες. Για τις 18:00 έχει προγραμματιστεί συνάντηση με Μέρκελ Ολάντ, ενώ λίγο αργότερα θα ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής.

Πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει ένα νέο πλάνο αύριο. Σήμερα στο Eurogroup αρκέστηκε σε θέσεις που είχε παρουσιάσει πριν το δημοψήφισμα και οι οποίες τότε δεν είχαν εξεταστεί, αλλά και σε μια αναλυτική παρουσίαση από την πλευρά του Ευ. Τσακαλώτου.

Οι παραπάνω πληροφορίες έρχονται αφότου ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως η Αθήνα θα πρέπει να παρουσιάσει «αξιόπιστο» οικονομικό πακέτο προκειμένου να εξασφαλίσει περαιτέρω βοήθεια. Η απουσία νέου πλάνου, μεταδίδεται, έχει σοκάρει τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης, εξοργίζοντας αρκετούς στο δωμάτιο, όπως υποστηρίζουν οι αξιωματούχοι.

Κυβερνητικές πηγές πάντως σχολιάζουν δεικτικά ότι διάφοροι κύκλοι υποστηρίζουν ότι «δεν έχουμε προτάσεις, όπως δεν είχαμε και με τις 47 σελίδες. Το ίδιο την προπερασμένη Δευτέρα, το ίδιο και σήμερα. Δεν έχουμε ή δεν τους αρέσουν οι προτάσεις μας;»

Σύμφωνα με τους FT, οι υπουργοί οικονομικών δεν θα παραμείνουν στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν τη νέα ελληνική πρόταση την Τετάρτη. Αντ' αυτού, οι προτάσεις θα υποβληθούν στους τρεις θεσμούς (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ) για εκτίμηση πριν συγκληθεί νέο Eurogroup. 

 

 

Το Dow Jones, επικαλούμενο έλληνες αξιωματούχους, υποστηρίζει ότι πρακτικά υποβλήθηκαν οι προηγούμενες προτάσεις δεδομένου ότι δεν είχαν συζητηθεί λόγω του δημοψηφίσματος. 

Σημειώνεται ότι από την ελληνική πλευρά υπογραμμίζεται ότι από χθες είχε γίνει γνωστό ότι οι ελληνικές θέσεις θα κατατεθούν από τον Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αύριο.  

Σύμφωνα με τη γερμανική Handelsblatt, η Αθήνα σχεδιάζει να καταθέσει νέο αίτημα για χρηματοδότηση από τον ESM. 

Υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, προσερχόμενοι στη συνεδρίαση, υπογράμμισαν ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις προτάσεις που θα καταθέσει η Ελλάδα, κάνοντας λόγο για πρόβλημα εμπιστοσύνης. Παράλληλα, έβαλαν στον «πάγο» το ζήτημα του χρέους.  

Ντομπρόφσκις: Δεν μπορεί να αποκλειστεί το Grexit

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει άμεσες προκλήσεις. Η πρόοδος της προηγούμενης χρονιάς χάθηκε. Τώρα χρειαζόμαστε μια ξεκάθαρη στρατηγική για την επόμενη ημέρα, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις. 

Πολλά θα εξαρτηθούν από τις μεταρρυθμίσεις που θα εισηγηθεί η Αθήνα, αν θα είναι ένα πλήρες πακέτο, υπογράμμισε.

Σημείωσε ότι πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των 19 δημοκρατιών.

«Δεν είναι στόχος μας το Grexit. Δουλεύουμε για το σενάριο της συμφωνίας αλλά αν δεν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη με ένα πλήρες πακέτο δεν μπορεί να αποκλειστεί», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Ντάισελμπλουμ: Το πακέτο πρέπει να είναι αξιόπιστο

Τις προτάσεις της Αθήνας θέτουν ως προϋπόθεση για να προχωρήσει η συζήτηση οι υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup. Το δήλωσε ξεκάθαρα προσερχόμενος ο πρόεδρός του Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Δεδομένης της κατάστασης πρέπει να ακούσουμε τι πιστεύει η Αθήνα και πώς βλέπει τη διέξοδο. Θα δω πριν από το Eurogroup τον νέο υπουργό Οικονομικών και θα δούμε μετά πού βρισκόμαστε».

Δεν αφορά πρόσωπα αλλά το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση μετά το δημοψήφισμα. Το «όχι» σημαίνει ότι οι προηγούμενες προτάσεις δεν έγιναν αποδεκτές. Θα δούμε τις νέες θέσεις της ελληνικής πλευράς, συμπλήρωσε.

«Θα δούμε τι έχει να πει η ελληνική πλευρά, ποιες προτάσεις θα βάλει στο τραπέζι».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις αγορές σημείωσε ότι το Eurogroup έχει ξεκαθαρίσει ότι θα κάνει ό,τι πρέπει για να προστατεύσει την ευρωζώνη. Το όποιο πακέτο λύσης θα πρέπει να είναι αξιόπιστο και αυτό είναι απαραίτητο τόσο για την αξιοπιστία της ευρωζώνης, όσο και για την Ελλάδα.

«Ελπίζω να φτάσουμε σε λύση».


Σόιμπλε: Το κούρεμα χρέους απαγορεύεται από κανόνες της Ε.Ε.

H ελληνική κυβέρνηση πάλεψε με σθένος εναντίον του προγράμματος διάσωσης κι έκανε εκστρατεία ώστε να το απορρίψει και ο ελληνικός λαός, είπε ο Β. Σόιμπλε εισερχόμενος στο κτήριο Lex στις Βρυξέλλες για το Εurogroup. Η Ελλάδα είναι εδώ και μία εβδομάδα εκτός προγράμματος, είπε.

«Θα θέλαμε τώρα να ακούσουμε τι ιδέες έχει η ελληνική κυβέρνηση. Η ελληνική κυβέρνηση δεν ήθελε πρόγραμμα και ο ελληνικός λαός το καταψήφισε. Σεβόμαστε την απόφασή του, αλλά εκτός προγράμματος η ευρωζώνη δεν μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα».

Ερωτηθείς για τη δυνατότητα διαγραφής χρέους, που υποστηρίζεται από τη γαλλική πλευρά, ο Β. Σόιμπλε είπε το εξής:

«Όποιος γνωρίζει τις Συνθήκες της Ε.Ε., ξέρει ότι μία διαγραφή χρέους εμπίπτει στις απαγορεύσεις διάσωσης της Ε.Ε.». Ταυτόχρονα παρέπεμψε στο άρθρο 125 της Συνθήκης της Λισαβόνας.  


Μοσκοβισί: Δεν θέλουμε το Grexit

Αυτό το Eurogroup δεν αφορά το θέμα του χρέους, αφορά το πώς θα προχωρήσουμε μπροστά, ξεκαθάρισε ο Πιερ Μοσκοβισί απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Πρέπει σήμερα να έχουμε μια ειλικρινή συζήτηση για να αποφύγουμε το Grexit».

Δεν το θέλουμε, η Κομισιόν είναι έτοιμη να δουλέψει για να χτίσουμε το νέο πρόγραμμα.

Πρέπει να μιλήσει ο Ευ. Τσακαλώτος, να δούμε πώς θέλει να προχωρήσει. Γνωρίζω ότι υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης. Πρέπει να δούμε τις προτάσεις που θα κατατεθούν.

Απαντώντας στο αν θα πρέπει να προχωρήσει σε σκληρότερα μέτρα η Ελλάδα, αρκέστηκε στο να απαντήσει ότι πρέπει πρώτα να δούμε τις θέσεις της χώρας. Αν οι προτάσεις είναι «ισχυρές» θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε.


Κόκκινη γραμμή το χρέος, λέει ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών

Προσωπικά είμαι δύσπιστος για το κατά πόσον θα βρεθεί μια συμφωνία, δήλωσε ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών. Πρέπει τις επόμενες ώρες και τις επόμενες εβδομάδες να δούμε ποιον δρόμο θα πάρουμε, τον έναν ή τον άλλον.

Είμαστε απογοητευμένοι αλλά σεβόμαστε το δημοψήφισμα. Ειλικρινά μιλώντας, έχει διαρραγεί η εμπιστοσύνη. Είναι κόκκινη γραμμή για τη χώρα μου το θέμα του χρέους, συμπλήρωσε.

Ντε Γκουίντος: Το Grexit δεν εξυπηρετεί κανέναν, αλλά... 

Εχει τελειώσει ο χρόνος. Είμαστε στα τελευταία δευτερόλεπτα αυτής της υπόθεσης. Θα ακούσουμε τι ζητά η ελληνική πλευρά, υπογράμμισε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουί Ντε Γκουίντος προσερχόμενος στο Eurogroup. 

Το Grexit είναι μια λύση που δεν εξυπηρετεί καμία πλευρά, αλλά η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να βάλει κάτι στο τραπέζι. Είναι θεμελιώδες να κινηθούν με βάση τους κανόνες, υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρέους, σημείωσε ότι "δεν είναι αυτό το θέμα, στην παρούσα συγκυρία. Είναι πολύ πιο σημαντικό να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε η Ελλάδα να επανέλθει σε ανάπτυξη".

Ελπίζω ότι θα φέρουν σοβαρή πρόταση, λέει ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ

Ελπίζω ότι θα φέρουν μια πολύ σοβαρή πρόταση γιατί μόνο στη βάση μιας σοβαρής πρότασης έχει νόημα να συνεχίσουμε να συζητάμε, υπογράμμισε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Eric Wiebes. 

Δεν μπορώ να φανταστώ ότι η πρόταση θα είναι λιγότερο σοβαρή από αυτήν που βρισκόταν ήδη στο τραπέζι, συμπλήρωσε.

Παντοάν: Ολα εξαρτώνται από τις ελληνικές θέσεις

Μπαίνουμε στη συνάντηση με εποικοδομητικό πνεύμα για να υπάρξει μια συμφωνία. Προφανώς πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα παρουσιαστεί η ελληνική πλευρά, υπογράμμισε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν. 

"Θα ακούσουμε τα αιτήματα και τις δεσμεύσεις της Ελλάδας", υπογράμμισε, απαντώντας στο πώς θα αντιδράσει το Eurogroup στο αίτημα ενδιάμεσης χρηματοδότησης.

Στουμπ: Δεν εξετάζεται δάνειο-γέφυρα στην παρούσα φάση

Η ευρωζωνη δεν εξετάζει δάνειο-γέφυρα για την Ελλάδα στην παρούσα φάση, λέει ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ.

Να εξετάσουμε παραμονή αλλά και Grexit λέει ο Μαλτέζος ΥΠΟΙΚ

Θα πρέπει να εξετάσουμε και τις δυο επιλογές, τόσο την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, όσο και την έξοδό της, είπε ο ΥΠΟΙΚ της Μάλτας Edward Scicluna, προσερχόμενος στο Eurogroup.

Ο ίδιος έδωσε πιθανότητες 50-50 στα δυο ενδεχόμενα, υπογραμμίζοντας ότι το Grexit αναφέρεται πλέον ως ρεαλιστική πιθανότητα. 

Είναι πολύ δύσκολο σε αυτή τη συγκυρία να συζητήσουμε την πρόταση για ελάφρυνση χρέους, σε μια στιγμή που δεν υπάρχει εμπιστοσύνη και οι χώρες της ευρωζώνης έχουν κάπως κουραστεί και είναι δύσπιστες προς την Αθήνα, συμπλήρωσε.

Νούναν: Μέρος των διαπραγματεύσεων το ελληνικό χρέος 

Το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αποτελεί για την Ιρλανδία, μέρος των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν προσερχόμενος στο Eurogroup.

Ο Μ. Νούναν τόνισε ότι η Ιρλανδία ποτέ δεν είχε σκληρή προσέγγιση στο θέμα της Ελλάδας. Ελπίζω, είπε, πως αυτό που θα παρουσιάσει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση θα είναι ένα επίσημο αίτημα για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας, μαζί με προτάσεις που θα δίνουν βιώσιμη λύση στο ελληνικό ζήτημα για τα επόμενα χρόνια. "Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη με ένα βιώσιμο και μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα", ανέφερε.

Ωστόσο, ο Μ. Νούναν τόνισε ότι είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν και μάλιστα σε πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα. Πρόσθεσε, τέλος, ότι στο σημερινό Eurogroup δεν αναμένονται αποτελέσματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v