Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρισμός: Σε κατάσταση «σοκ» η αγορά των Χριστουγέννων

«Πάγωσαν» οι κρατήσεις Χριστουγέννων σε όλη την Ευρώπη, αμέσως μετά το σοκ του Παρισιού. Μετατοπίζεται σε προορισμούς της Κεντρικής Ευρώπης το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών. Σε εγχώριους προορισμούς στρέφονται πολλοί Έλληνες ταξιδιώτες.

Τουρισμός: Σε κατάσταση «σοκ» η αγορά των Χριστουγέννων

Σε κατάσταση «μετατραυματικού σοκ» μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο κέντρο του Παρισιού βρίσκεται η ταξιδιωτική αγορά της Ευρώπης, σύμφωνα με παράγοντες του χώρου, καθώς οι υποψήφιοι ταξιδιώτες εμφανίζονται έντονα προβληματισμένοι και διστάζουν να προχωρήσουν σε κρατήσεις.

Ο έντονος προβληματισμός και η ανησυχία που κυριαρχεί αυτή την περίοδο στην ταξιδιωτική αγορά της Ευρώπης εκφράστηκε και σε συνάντηση των ταξιδιωτικών πρακτόρων της Ευρώπης (FCTAA), που πραγματοποιήθηκε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται ακόμα και σενάρια συντονισμένης παρέμβασης -αν κριθεί σκόπιμο- των ταξιδιωτικών γραφείων της Ευρώπης, προκειμένου να στηριχτούν οι προορισμοί στο «τρίγωνο» Παρίσι - Λονδίνο - Βρυξέλλες, που εμφανίζονται να δέχονται, μέχρι στιγμής, ισχυρό πλήγμα.

Το «δίπολο» Παρίσι - Λονδίνο αποτελεί παραδοσιακά τον ισχυρότερο πόλο έλξης τουριστών την περίοδο των εορτών, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στον «αέρα» μεγάλο ποσοστό των κρατήσεων αυτής της περιόδου. Αν, μάλιστα, η κατάσταση δεν αναστραφεί έστω εν μέρει τις επόμενες μέρες, έμπειρα στελέχη της αγοράς εκτιμούν πως η οικονομική ζημία θα είναι μεγάλη σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων του ευρωπαϊκού ταξιδιωτικού κλάδου.

Ιδιαίτερη πίεση δέχονται τα ξενοδοχεία στο κέντρο του Παρισιού. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αποτυπώνεται ανάγλυφα στο μπαράζ προσφορών της τάξης του 40% που ήδη επιστρατεύουν γνωστά ξενοδοχεία πέντε αστέρων στην καρδιά του Παρισιού, σε μια προσπάθεια να αναθερμάνουν τις κρατήσεις.

Ξενοδοχείο πέντε αστέρων γνωστής διεθνούς αλυσίδας εμφανίζεται σε πλατφόρμες κρατήσεων όπως το booking.com να προσφέρει τα δωμάτιά του με έκπτωση 42% όχι πριν ή μετά, αλλά ακριβώς την περίοδο των Χριστουγέννων. Έτσι, τρεις διανυκτερεύσεις στο διάστημα 23-26 Δεκεμβρίου σε δίκλινο δωμάτιο κοστίζει, πλέον, συνολικά 653 ευρώ, έναντι 1.113 ευρώ πριν από λίγες μέρες.

Άλλη πολυτελής μονάδα στην περιοχή της Αψίδας του Θριάμβου έριξε 41% τις τιμές των δίκλινων δωματίων της, με αποτέλεσμα τρεις διανυκτερεύσεις τα Χριστούγεννα (23-26 Δεκεμβρίου) να κοστίζουν πλέον 717 ευρώ έναντι 1.221 λίγες μέρες νωρίτερα.

Στο ίδιο μήκος κύματος με την υπόλοιπη Ευρώπη εμφανίζεται να κινείται η ελληνική ταξιδιωτική αγορά. Με τους παράγοντες του χώρου να καταγράφουν το αρνητικό momentum, εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα πως η κατάσταση δεν είναι μη αναστρέψιμη και μπορεί να βελτιωθεί.

Ιδιοκτήτες γραφείων ταξιδίων με τους οποίους επικοινώνησε το Euro2day.gr χαρακτήριζαν ως «νεκρή» για τον εξερχόμενο τουρισμό την εβδομάδα που πέρασε, αναφέροντας «σχεδόν μηδενική» κινητικότητα στις κρατήσεις.

Οι ίδιες πηγές επισήμαιναν τη ρευστότητα της αγοράς καθώς, όπως ανέφεραν, «κανείς δεν μπορεί να ξέρει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση». Κι αυτό, όπως εξηγούσαν, επειδή σχεδόν τα πάντα εξαρτώνται από την ψυχολογία των ταξιδιωτών, η οποία επηρεάζεται καθημερινά από αρνητικές αναφορές στο διαδίκτυο και στα μέσα ενημέρωσης.

Για απόλυτα φυσιολογικό και κατανοητό προβληματισμό εκ μέρους των ταξιδιωτών μετά τα γεγονότα του Παρισιού έκανε λόγο ο Γιώργος Παλιούρας, μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA).

Ο εκπρόσωπος του HATTA επιβεβαίωσε τη μειωμένη σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές κινητικότητα των κρατήσεων για προορισμούς όπως το Παρίσι, το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες.

Επεσήμανε, ωστόσο, πως είναι πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα για την εξέλιξη της κίνησης κατά την περίοδο των εορτών. Υπενθύμισε, μάλιστα, τις δυσμενείς προβλέψεις που είχαν εκφραστεί στις αρχές του καλοκαιριού για τη φετινή τουριστική περίοδο, οι οποίες δεν επιβεβαιώθηκαν στη συνέχεια.

Εξέφρασε, μάλιστα, την εκτίμηση πως «σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα με το τι θα γίνει με την εορταστική περίοδο, οι συγκεκριμένοι προορισμοί είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς και θα ανακάμψουν πολύ γρήγορα».

Εκφράζοντας την αισιοδοξία των ανθρώπων του χώρου, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «ο τουρισμός είναι πολιτισμός και, μαζί με την ανάγκη των ανθρώπων για επικοινωνία, αυτά είναι που θα επικρατήσουν τελικά».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΗΑΤΤΑ, η εικόνα των κρατήσεων θα ξεκαθαρίσει μόλις λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, γύρω στις 15 Δεκεμβρίου. Όπως εξηγεί, οι Έλληνες ταξιδιώτες θεωρούνται παραδοσιακά πελάτες της «τελευταίας στιγμής» (last minute), αφού συνηθίζουν να πραγματοποιούν τις κρατήσεις τους περίπου 30 μέρες πριν από το ταξίδι τους. Τα φετινά Χριστούγεννα, ωστόσο, πολλές κρατήσεις αναμένεται να γίνουν ελάχιστες μέρες πριν από την αναχώρηση των προγραμματισμένων ταξιδιών.

Ο προβληματισμός που επικρατεί για τους προορισμούς στο τρίγωνο Παρίσι - Λονδίνο - Βρυξέλλες φαίνεται πως στρέφει αρκετούς Έλληνες σε προορισμούς της Κεντρικής Ευρώπης. Έτσι, αυξημένο ενδιαφέρον καταγράφεται, σύμφωνα με στελέχη της εγχώριας αγοράς, για προορισμούς όπως η Πράγα, η Βουδαπέστη και η Μπρατισλάβα. Κερδισμένη από τη μετατόπιση του ενδιαφέροντος εμφανίζεται και η Βιέννη καθώς συμπεριλαμβάνεται σχεδόν σε όλα τα προγράμματα εκδρομών που περιλαμβάνουν τις πρωτεύουσες που προαναφέρθηκαν και πραγματοποιούνται οδικώς (με πούλμαν).

Για τα συγκεκριμένα πακέτα, μάλιστα, καταγράφεται ζωηρότερο ενδιαφέρον καθώς είναι φθηνότερα από τα «πακέτα» που περιλαμβάνουν μετακίνηση με αεροπλάνο.

Την ίδια στιγμή, στελέχη γραφείων ταξιδίων αναφέρουν πως υπάρχουν ελληνικοί προορισμοί που εξασφάλισαν πολύ νωρίς ένα μεγάλο αριθμό κρατήσεων. Πρόκειται, όπως αναφέρουν, για τους δημοφιλέστερους, παραδοσιακά, προορισμούς των εορτών, δηλαδή Αράχοβα, Πήλιο, Ήπειρος (ιδιαίτερα τα Ζαγοροχώρια), Καλάβρυτα, Καρπενήσι, προς τους οποίους οι πελάτες μετακινούνται με τα αυτοκίνητά τους.

Τις επόμενες μέρες οι ιδιοκτήτες των γραφείων ταξιδίων αναμένουν πως θα καταγραφεί ένα δεύτερο κύμα κρατήσεων, που θα αφορά στις οργανωμένες εκδρομές εσωτερικού που πραγματοποιούνται με πούλμαν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v