Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατρούγκαλος: Θα προστατεύσουμε τις συντάξεις

Ισχύει η δέσμευση του πρωθυπουργού, δηλώνει ο υπουργός Εργασίας μετά τη συνάντηση με τους επικεφαλής του κουαρτέτου. «Ακουσαν χωρίς να απορρίψουν» την πρόταση για αύξηση των εισφορών.

Κατρούγκαλος: Θα προστατεύσουμε τις συντάξεις

Ισχύει η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα προστατεύσουμε τις συντάξεις και θα προχωρήσουμε σε μια δίκαιη μεταρρύθμιση, δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής της τρόικας. 

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το εάν υπήρξε αντίδραση από τους επικεφαλής των θεσμών για την αύξηση των εισφορών ως αντιστάθμισμα των μειώσεων, απάντησε ότι το άκουσαν χωρίς να το απορρίψουν.

Όπως έγγραψε από το πρωί το Euro2day.gr, με δεδομένη την απόφαση να μην υπάρξουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις, η κυβέρνηση έστησε όλη την επιχειρηματολογία της στην αναμόρφωση του ασφαλιστικού και την προώθηση ενός νέου, δικαιότερου συστήματος, με επιμερισμό του κόστους μεταξύ συνταξιούχων, ασφαλισμένων και εργοδοτών.

Αναλυτικά, οι συνταξιούχοι ενδέχεται να γλιτώσουν τις μειώσεις στις κύριες συντάξεις τους, θα δουν όμως εκ νέου να κόβονται οι επικουρικές, με την αρχή να γίνεται στις υψηλές παροχές. Η κυβέρνηση επιδιώκει την αντικατάσταση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος με έναν κανόνα βιωσιμότητας, βάσει του οποίου θα εκτιμάται η βιωσιμότητα του ΕΤΕΑ, συνυπολογίζοντας εκτός από τις εισφορές και παροχές και τα πάσης φύσεως έσοδά του από τόκους αποθεματικών, ομολόγων και μετοχών, έσοδα από ενοίκια ακινήτων και από επιστροφές συντάξεων.

Παράλληλα σχεδιάζονται μειώσεις στο εφάπαξ βοήθημα, που μεσοσταθμικά εκτιμάται πως θα φτάνουν στο 10% καθώς θα καταργηθεί ο παλαιός μαθηματικός τύπος που δεν εφαρμόζεται και θα υπάρξει νέος τρόπος υπολογισμού. Ήδη, ο προϋπολογισμός για το 2016 αναφέρεται σε νέο συντελεστή προσαρμογής στα εφάπαξ, ώστε να εξοικονομηθούν 47,4 εκατομμύρια φέτος και 86,9 εκατομμύρια του χρόνου.

Ακόμη και κατά 30% αναμένεται να κοπεί το μέρισμα που εισπράττουν 280.000 δημόσιοι υπάλληλοι από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων.

Τέλος, μειωμένοι θα είναι και οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ τον επόμενο χρόνο, καθώς στο πλαίσιο της σταδιακής κατάργησής του, σχεδιάζεται η εφαρμογή νέων εισοδηματικών κριτηρίων, με στόχο τη μείωση της σχετικής δαπάνης κατά 223 εκατ. ευρώ.

Εθνική κόκκινη γραμμή παραμένει για την ελληνική κυβέρνηση η διάσωση των κύριων συντάξεων. Αν τελικά, βέβαια, δεν καταστεί εφικτό να αποφευχθούν, τα σενάρια που ήδη έχουν επεξεργαστεί στο υπουργείο Εργασίας αφορούν σε μειώσεις που θα είναι στοχευμένες και περιορισμένες. Στο κακό αυτό σενάριο, σε ζώνη υψηλού κινδύνου θα βρεθούν οι συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ που εισπράττουν 220 ευρώ ως έξτρα κρατική παροχή, οι συνταξιούχοι του Δημοσίου αλλά και όσοι καλύπτονται από τα λεγόμενα ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ - Τραπεζών).

Βάσει του κυβερνητικού σχεδίου, μέρος του κόστους της δημοσιονομικής προσαρμογής πρέπει να αναλάβουν και οι εργοδότες, μέσω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5 μονάδα, ενώ κατά μισή μονάδα ενδέχεται να επιβαρυνθούν και οι εργαζόμενοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v