Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικό: Ποιοι καίγονται από τις νέες εισφορές

Σε έως και τριπλασιασμό των εισφορών από το 2017 οδηγεί η σύνδεση με το φορολογητέο εισόδημα για ελεύθερους επαγγελματίες με υψηλά εισοδήματα. Αύξηση 42% για τους αγρότες με το… καλημέρα. Πώς «σώζονται» τα μπλοκάκια. Αναλυτικά όλες οι προωθούμενες αλλαγές.

Ασφαλιστικό: Ποιοι καίγονται από τις νέες εισφορές

Ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι γιατροί, μηχανικοί και δικηγόροι εκτός από τις μειώσεις συντάξεων καλούνται, σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό, να πληρώσουν υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές καθώς αυτές συνδέονται με το εισόδημα. 

Αν και το βάρος της διαπραγμάτευσης αναμένεται να πέσει στην αύξηση των εισφορών κατά 1,5 μονάδα για την επικουρική ασφάλιση, σε εργοδότες και μισθωτούς κυρίως του ιδιωτικού τομέα, η προωθούμενη μεταρρύθμιση οδηγεί σε μεγάλες αυξήσεις εισφορών για εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες και αυτοαπασχολούμενους.

Σήμερα, εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων συναντώνται με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με αιχμή το θέμα των εισφορών. Τυπικά, οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου (ΕΣΕΕ), της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) θα ενημερωθούν από τον πρωθυπουργό για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει τη συναίνεση των εργοδοτικών φορέων στο θέμα της αύξησης των εισφορών κατά 1,5 μονάδα για τρία χρόνια, προκειμένου να «σωθούν» και οι ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις.

Βέβαια, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι αναμένεται να εκφράσουν στον πρωθυπουργό τις ενστάσεις τους ως προς τις ανατροπές που φέρνει το σχέδιο όπως παρουσιάστηκε από τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών.

Τι αλλάζει

Για τους αγρότες, οι αλλαγές αναμένονται από το τρέχον έτος, ενώ για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ από το 2017, έτος κατά το οποίο για όλους τους ασφαλισμένους σε πρώην ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, θα θεσπιστεί ενιαία εισφορά 20% επί του φορολογητέου εισοδήματός τους.

Από τον «Αρμαγεδδώνα» αναμένεται να σωθούν οι επαγγελματίες που αμείβονται με μπλοκάκια, καθώς στο τελικό σχέδιο του υπουργείου Εργασίας θα υπάρξει πρόβλεψη ώστε το 20% για την κύρια ασφάλιση να επιμεριστεί κατά 13,7% για τους εργοδότες τους και 6,3% για τους ίδιους.

Για όλους τους υπόλοιπους επαγγελματίες, οι εισφορές θα υπολογίζονται με συντελεστή 20% επί του καθαρού εισοδήματος για τον κλάδο της σύνταξης και 6,95% για τον κλάδο υγείας. Το νομοσχέδιο προβλέπει και εισφορά 7,5% για όσους επαγγελματίες έχουν επικουρικό ταμείο.

Το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς των μισθωτών και των εργοδοτών καθορίζεται στις 5.860 ευρώ τον μήνα.

Ειδικά για τους αγρότες, το κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα ορίζεται ως το ποσό που αναλογεί στο 80% του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών (περίπου 469 ευρώ), που βγάζει εισφορές 126 ευρώ τον μήνα, από το 2018 και μετά, καθώς στο μεσοδιάστημα οι εισφορές των αγροτών θα αυξάνονται από 7% σήμερα, στο 10% το τρέχον έτος, για να φθάσει το 20% το 2018.

Για όλους, το ανώτατο όριο ασφαλιστέου μηνιαίου εισοδήματος για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς είναι οι 5.860 ευρώ, που αντιστοιχούν σε εισφορές 1.582 ευρώ τον μήνα.

Διατάξεις νόμου που προβλέπουν την καταβολή μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών για τους ασφαλισμένους προερχόμενους από το ΕΤΑΑ κατά την πρώτη πενταετία υπαγωγής στην ασφάλιση καταργούνται από 1.1.2017.

Πώς αλλάζουν οι εισφορές

Έγκριτοι αναλυτές επισημαίνουν ότι για το τρέχον έτος, οι αυξήσεις εισφορών για κύρια σύνταξη στους αγρότες αγγίζουν το 42%, ενώ από το 2017 οι εισφορές τους αυξάνονται ξανά και συνδέονται με το εισόδημα. Σταδιακά αυξάνονται και οι εισφορές υπέρ κλάδου υγείας. 

Σύμφωνα με μέλη της ΕΣΕΕ, και οι αυξήσεις που θα υποστούν ελεύθεροι επαγγελματίες με υψηλά εισοδήματα είναι υπέρογκες. Για παράδειγμα, ελεύθερος επαγγελματίας που σήμερα αξιοποιεί τη δυνατότητα να πληρώνει εισφορές για τρεις κατηγορίες χαμηλότερα, με ετήσιο εισόδημα 70.000 ευρώ πληρώνει σήμερα ετησίως 3.960 ευρώ. Με το νέο σύστημα, θα πληρώσει 14.066 ευρώ, ήτοι αύξηση 355%.

Ακόμη κι αν δεν έχει πέσει ασφαλιστικές κατηγορίες, πληρώνει μαζί με τις εισφορές υγείας 8.508 ευρώ. Με το νέο σύστημα πάει σε 14.066 ευρώ συν 4.888 εισφορές υγείας. Αύξηση 123%, που ανεβαίνει σε 223% μαζί με τις εισφορές υγείας.

Εκτιμάται πως περίπου 100.000 ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, με εισόδημα μεταξύ 20.000 και 70.000 ευρώ τον χρόνο, θα βρεθούν αντιμέτωποι με αύξηση εισφορών. 

Πρόσθετη επιβάρυνση έρχεται και από την αλλαγή του ασφαλίστρου για τον κλάδο υγείας από 90 ευρώ τον μήνα στο 6,95% του εισοδήματος. Για παράδειγμα κάποιος με εισόδημα 20.000 ευρώ πλήρωνε 1.080 ευρώ τον χρόνο για υγεία και τώρα θα πληρώσει 1.390 ευρώ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, δικηγόροι και συμβολαιογράφοι που δεν καταβάλλουν υψηλές εισφορές, λόγω χαμηλής ανταποδοτικότητας στη σύνταξη και μεγάλου ηλικιακού ορίου αποχώρησης, από του χρόνου θα κληθούν να πληρώσουν εισφορές στο 34,45% του ετήσιου εισοδήματός τους.

Αντίστοιχα, μηχανικοί, γιατροί και ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ θα κληθούν να καταβάλουν στην πλειοψηφία τους αυξημένες εισφορές από το 2017. Το συνολικό ποσό της νέας εισφοράς (κύρια σύνταξη, επικουρική και υγειονομική περίθαλψη) φτάνει το 34,45% του ετήσιου εισοδήματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v