Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε επιτροπή παραπέμπεται το θέμα των εισφορών

Γιώργος Κατρούγκαλος και φορείς επιστημόνων συμφώνησαν να εξεταστούν τρόποι ώστε να μην προκύπτουν υπέρμετρες επιβαρύνσεις σε μεσαίες και υψηλές κατηγορίες εισοδημάτων. Επιμένει στη λογική των «ίσων κανόνων» το υπουργείο Εργασίας.

Σε επιτροπή παραπέμπεται το θέμα των εισφορών

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε το μεσημέρι η συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των φορέων των επιστημόνων (γιατρών, δικηγόρων και μηχανικών) για το «δύσκολο» θέμα των εισφορών και την υπέρογκη επιβάρυνση που προβλέπει για συγκεκριμένες ομάδες η πρόταση του υπουργείου.

Αν και σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο η συζήτηση ήταν ιδιαίτερα παραγωγική και σε θετικό κλίμα, δεν προέκυψε συγκεκριμένη πρόταση και το θέμα παραπέμπεται σε ειδική επιτροπή που θα συσταθεί με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου κ. Νίκο Φράγκο και τη συμμετοχή των εκπροσώπων των φορέων αλλά και εκπροσώπων του υπουργείου Οικονομικών.

Ο Γ. Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε ότι στόχος είναι να εφαρμοστεί η γενική αρχή της ισονομίας στο νέο ασφαλιστικό, με την τήρηση δίκαιων και ίσων κανόνων για όλους, ενώ υποστήριξε ότι με βάση την πρότασή του προβλέπουν ελαφρύνσεις για χαμηλά εισοδήματα.

Στο πλαίσιο βέβαια της αναδιανομής και της αλληλεγγύης παραδέχτηκε ότι θα υπάρξει επιβάρυνση για τα μεσαία και ανώτερα εισοδήματα. Υποστήριξε δε, ότι στόχος της νέας επιτροπής θα είναι να εφαρμόσει ένα σύστημα ίδιων κανόνων για όλους τους Ελληνες και ειδικά για τους επιστήμονες θα επιδιωχτεί αθροιστικά οι ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις να μην είναι, σε ορισμένες περιπτώσεις, δημευτικές στο εισόδημα.

Η επιτροπή θα συνεδριάσει αρχές της επόμενης εβδομάδας, με στόχο σε λίγες ημέρες να ολοκληρώσει το έργο της, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πραγματοποιηθεί αντίστοιχη συνάντηση και με τους εκπροσώπους των ελεύθερων επαγγελματιών.

Αύριο, πάντως, εκπρόσωποι των φορέων που θεωρούν ότι η συνάντηση ήταν άκαρπη προχωρούν σε κινητοποιήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v