Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμφωνία σε τέσσερις βδομάδες με ένα... πόνο!

Κυβερνητικός στόχος να κλείσει γρήγορα η συμφωνία. Με ένα-δυο νόμους που θα ψηφιστούν παράλληλα η κύρωση της α' αξιολόγησης. Προς παράταση το ισχύον καθεστώς προστασίας δανείων κύριας κατοικίας αν δεν υπάρξει συμφωνία ως τις 15/2. Στο τραπέζι και το φορολογικό.

Συμφωνία σε τέσσερις βδομάδες με ένα... πόνο!

Σε τέσσερις εβδομάδες φιλοδοξεί η κυβέρνηση να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ώστε στη συνέχεια με ένα ή δυο νομοθετήματα στα οποία θα περιλαμβάνονται και οι αλλαγές στο φορολογικό να σφραγιστεί στη Βουλή η συμφωνία επί της πρώτης αξιολόγησης. Στόχος να περάσει με... ένα πόνο από το κοινοβούλιο.

Από τον πρώτο κύκλο διαπραγμάτευσης ο οποίος ξεκίνησε στις 17:00 και τελείωσε λίγο μετά τις 21:00 με τη συμμετοχή των κκ. Τσακαλώτου, Σταθάκη και Χουλιαράκη, προέκυψε σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος ότι το φορολογικό βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της αξιολόγησης και η ελληνική πλευρά θα καταθέσει τις προτάσεις της, ενώ νωρίτερα το μεσημέρι άλλες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι στη παρούσα φάση θα συμφωνηθούν μόνο οι βασικές αρχές.

Στην πρώτη συνάντηση, κατά την ίδια πηγή, συμφωνήθηκε η ατζέντα των θεμάτων και το χρονοδιάγραμμα. Αυτή την εβδομάδα τις συζητήσεις θα μονοπωλήσουν το δημοσιονομικό και το ασφαλιστικό, τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Στη συνέχεια θα υπάρξει ένα διάλειμμα μιας εβδομάδας-10 ημερών ώστε να επανέλθουν οι επικεφαλής των δανειστών για επιπλέον δυο εβδομάδες.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στο τέλος Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, από μετέχοντες, η διάθεση κατά την πρώτη αυτή συνάντηση ήταν «καλοπροαίρετη» από όλες τις πλευρές, το ΔΝΤ όμως ως συνήθως επεσήμανε την ανησυχία του ότι θα πρέπει «να βγαίνουν οι αριθμοί».

«The numbers must adapt», τονίστηκε στη συνάντηση από την πλευρά του ΔΝΤ, ενώ όπως επεσήμανε κυβερνητική πηγή «είναι αναμενόμενο ότι το ΔΝΤ θα βάλει στο τραπέζι πρόσθετα πράγματα σε σχέση με τους άλλους δανειστές».

Παράταση για τα κόκκινα δάνεια

Παράταση του ισχύοντος καθεστώτος για τα κόκκινα δάνεια που σχετίζονται με την κύρια κατοικία και τα δάνεια των μικρομεσαίων προαναγγέλλουν κυβερνητικές πηγές στο περιθώριο της πρώτης ημέρας διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. 

Αυτό θα συμβεί αν δεν υπάρξει συμφωνία για το νέο καθεστώς που θα ισχύσει από τις 15 Φεβρουαρίου και μετά, οπότε λήγει η περίοδος που είχε συμφωνηθεί το Δεκέμβριο.

Πρακτικά αυτό φαίνεται πως είναι το πιθανότερο σενάριο, δεδομένου ότι οι επικεφαλής των Θεσμών αναχωρούν την προσεχή Παρασκευή και είναι προγραμματισμένο να επανέλθουν στις 15 Φεβρουαρίου.

Τα επόμενα ραντεβού

Για αύριο μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Γιώργο Κατρούγκαλο και αργότερα το απόγευμα με τον Γιώργο Σταθάκη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v