Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απέφυγε να σχολιάσει ο Ντράγκι την πιθανότητα συμμμετοχής της Ελλάδας στο QE

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, έθεσε το ερώτημα στον Μάριο Ντράγκι, "εάν σκοπεύει να προχωρήσει και ενισχύσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (...) και πότε θα αποφασίσει και τη συμμετοχή της Ελλάδας".

Απέφυγε να σχολιάσει ο Ντράγκι την πιθανότητα συμμμετοχής της Ελλάδας στο QE

Στον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος παραβρέθηκε σε συζήτηση σχετικά με τα πεπραγμένα της ΕΚΤ το 2014, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, έθεσε το ερώτημα «εάν σκοπεύει να προχωρήσει και ενισχύσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (...) και πότε θα αποφασίσει και τη συμμετοχή της Ελλάδας (...) με δεδομένο ότι υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας».

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο κ. Ντράγκι απέφυγε να απαντήσει, αναφέρθηκε όμως στο ιστορικό «εμπλοκής της ΕΚΤ στα προγράμματα μακροοικονομικής προσαρμογής με την τρόικα».

«Όταν σχηματίσθηκε η τρόικα στις αρχές του 2010» εξήγησε, «η Νομισματική Ένωση δεν είχε τη δυνατότητα αντιμετώπισης της απώλειας, από χώρες- μέλη, της πρόσβασης στις αγορές.

Αρχικά είχε σχεδιασθεί ως συμβουλευτικός ο ρόλος της ΕΚΤ, της Ευρ. Επιτροπής και του ΔΝΤ για τα κράτη και για την Ελλάδα, προσφέροντας την εμπειρία τους.

Ήταν σαφείς οι λόγοι για τους οποίους ζητήθηκε η συμβολή της ΕΚΤ αλλά και γιατί αποδέχθηκε η ΕΚΤ τη συμμετοχή της. Γιατί μια επιτυχία των προγραμμάτων θα σήμαινε έναν καλό μηχανισμό και χρηματοπιστωτική σταθερότητα» υπογράμμισε.

Η τελική επιλογή όμως και οι αποφάσεις για τα προγράμματα ανήκουν στο Eurogroup, στους υπουργούς των Οικονομικών, στο ESM και όχι στους θεσμούς που εμπλέκονται στα προγράμματα, κατέληξε ο κ. Ντράγκι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v