Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατρούγκαλος: Δεν διαπραγματευόμαστε μείωση κύριων συντάξεων

Κόκκινη γραμμή η μείωση των κύριων συντάξεων τόνισε ο Υπ. Εργασίας. Δεν απέκλεισε επέκταση μεταβατικής περιόδου για αγρότες για τη επιβολή εισφορών 20%. Διευκρίνισε πως δεν έχει επίσημη πληροφόρηση για τη θέση του ΔΝΤ. Τι δήλωσε για τις επικουρικές.

Κατρούγκαλος: Δεν διαπραγματευόμαστε μείωση κύριων συντάξεων

Ανοικτός στο θέμα της επέκτασης της μεταβατικής περιόδου για τους αγρότες εμφανίστηκε ο Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στο Star. Όπως είπε χαρακτηριστικά «είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε παραπάνω μεταβατική περίοδο για τους αγρότες».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι με το να πληρώσουν 10 ευρώ παραπάνω το μήνα οι αγρότες δεν θα καταστραφεί κανένας, «δεδομένου ότι στο τέλος θα εισπράξουν την Εθνική Σύνταξη», ενώ σημείωσε ότι το θέμα της εισφοράς στο 20% είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης αλλά εν τέλει ο ίδιος εκτιμά ότι θα πρέπει να φτάσει σε αυτό το ποσοστό.

Σύμφωνα με τον ίδιο δεν είναι ακόμα γνωστή η στάση του ΔΝΤ για το ασφαλιστικό και παραδέχτηκε η διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη.

Όπως είπε «κόκκινη γραμμή» είναι να μην μειωθούν οι κύριες συντάξεις, ενώ δεν εμφανίστηκε εξίσου «απόλυτος» για το θέμα των επικουρικών αναγνωρίζοντας τα μεγάλα ελλείμματα.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό δεν ευοδώθηκε από τις εξελίξεις. «Βασιζόταν ότι θα μπορούσαμε να έχουμε κάποια μορφή χρηματοδότησης από την ΕΕ», είπε.

«Μας κληρονόμησαν ένα στρεβλό σύστημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέστρεψε το ασφαλιστικό. Τα αδιέξοδα τα  κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις», δήλωσε προσθέτοντας πώς τον Ιούλιο κάναμε ένα αναγκαστικό συμβιβασμό. Θέλουμε να μοιράσουμε την μικρότερη συνταξιοδοτική πίτα δικαιότερα».

Υπογράμμισε πως ο νόμος είναι δικός μας και όχι μεταφρασμένος από τους θεσμούς. Υπακούει στις δυο αρχές της αριστεράς: ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη. Το κουαρτέτο ξέρει ότι το προηγούμενο σύστημα ήταν κατακερματισμένο γιατί έκανε χάρες με πελατειακά κριτήρια, τόνισε.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν έχει επίσημη πληροφόρηση για τη θέση του ΔΝΤ και το ενδεχόμενο να προταθούν από το Ταμείο περικοπές στις κύριες συντάξεις. «Το ΔΝΤ έχει διαφορετική λογική, ένα ακραίο φιλελευθερισμό. Δεν έχω από πρώτο χέρι κάτι από το Ταμείο, θέλω να δω τις θέσεις τους», ανέφερε χαρακτηριατικά

Συμπλήρωσε πώς οι ευρωπαίοι σε γενικές γραμμές «αποδέχονται την πρότασή μας».

Οι «κόκκινες γραμμές» με τις οποίες ξεκινούμε τις διαπραγματεύσεις είναι να μην μειωθούν οι κύριες συντάξεις και να παραμείνει ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας του ασφαλιστικού. Το ΔΝΤ θέλει να ενισχύσει την ανταποδοτικότητα αλλά εμείς λέμε ότι αυτό μοιάζει πολύ με ιδιωτική ασφάλιση, ανέφερε.

Αν υπάρξει εμπλοκή ο επικεφαλής της επιτροπής παρακολούθησης της διαπραγμάτευσης του ευρωκοινοβουλίου θα έρθει στην Αθήνα για να βοηθήσει στη διαπραγμάτευση, υπογράμμισε. 

Ο υπουργός τόνισε ότι η αναλογιστική μελέτη για το ασφαλιστικό είναι έτοιμη, αλλά δεν έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς τα ποσοστά αναπλήρωσης. Ο ίδιος τόνισε ότι τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων θα καλυφθούν τελικά από τον προϋπολογισμό, γιατί με δεδομένη την ανεργία δεν γίνεται διαφορετικά.

Ο λόγος που ενοποιούμε τα ταμεία σε ένα φορέα είναι να μπορέσουμε να ελέγξουμε τα μεγάλα ελλείμματα. Πρόσθεσε πως σε αυτή τη φάση όλα τα ταμεία είναι ελλειμματικά πλην των μηχανικών.

Είμαι στρατιώτης στην πολιτική της κυβέρνησης. Δεν εφαρμόζω ξεχωριστή πολιτική, ανέφερε ο υπουργός. Εξέφρασε δε την άποψη ότι «οι αγρότες είναι στο δρόμο γιατί φοβούνται ότι θα τους έρθουν και άλλα».

Οι επικουρικές

Ξεκινάμε με αίτημα να μην μειωθούν και οι επικουρικές αλλά αναγνωρίζουμε ότι θα πρέπει να συγκρατήσουμε την συνταξιοδοτική δαπάνη και τα ελλείμματα των Ταμείων είναι μεγαλύτερα, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας.

Θα προχωρήσει το μητρώο των αγροτών

Δεν θέλουμε τους αγρότες πολίτες β΄ κατηγορίας, δήλωσε ο υπουργός. Ανέφερε πως ο ΟΓΑ λαμβάνει από τον κρατικό κορβανά χρηματοδότηση περίπου 3,3 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, όταν οι εισφορές των αγροτών ανέρχονται στα 340 εκατ. Η βασική σύνταξη που παρέχει ο ΟΓΑ είναι τα 172 ευρώ, τόνισε.

Συμπλήρωσε ότι θα προχωρήσει το μητρώο των αγροτών.

Διευκρίνισε πως όταν ένας ελεύθερος επαγγελματίας καταγράψει ζημιές μια χρονιά θα κληθεί να πληρώσει την ελάχιστη εισφορά που αντιστοιχεί στον ανειδίκευτο εργάτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v