Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Δεν βιάζομαι να γίνω πρωθυπουργός

Η ΝΔ δεν θα ψηφίσει το ασφαλιστικό, δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης. Τόνισε πως οι κινητοποιήσεις των αγροτών δεν έχουν κομματικό χρώμα. Απέρριψε το ενδεχόμενο συμμετοχής της ΝΔ σε μια οικουμενική κυβέρνηση. Τι δήλωσε για τις απολύσεις στο δημόσιο.

Μητσοτάκης: Δεν βιάζομαι να γίνω πρωθυπουργός

Tο ασφαλιστικό δεν πρέπει να διχάζει τη χώρα, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκπομπή «Ιστορίες», ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του με το κλείσιμο των δρόμων από τους αγρότες.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών δεν έχουν κομματικό χρώμα. «Απάντησε» στην Όλγα Γεροβασίλη που κατήγγειλε κομματικές κινητοποιήσεις των αγροτών, τονίζοντας πως «είναι ανεδαφικές οι καταγγελίες, αν κλείναμε το μάτι στους αγρότες, θα ήμασταν εμείς στα μπλόκα. Ενθάρρυνα συναδέλφους μου να μη συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις».

Ο ίδιος απέδωσε την ανάγκη εξεύρεσης 1,8 δισ. από παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό λόγω του δημοσιονομικού εκτροχιασμού της χώρας, από την πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα.

Τάχθηκε υπέρ της μείωσης των επικουρικών συντάξεων αλλά και παρεμβάσεων στα ευγενή ταμεία.

Το πρόβλημα του ασφαλιστικού δεν λύνεται αποκλειστικά με παραμέτρους που σχετίζεται με αυτό. Χρειάζονται επενδύσεις, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο απολύσεων στο δημόσιο δήλωσε πως «οι μόνες απολύσεις που πρέπει να γίνουν είναι αυτές που αφορούν πειθαρχικές υποθέσεις». Τόνισε όμως πως υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα ανακατανομής προσωπικού στο δημόσιο, ενώ επέμεινε στην ανάγκη αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.

«Δεν βιάζομαι να γίνω πρωθυπουργός αλλά βιάζομαι να αλλάξω τη ΝΔ», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας ότι δεν ζητά εκλογές.

Διευκρίνισε πως η ΝΔ δεν θα ψηφίσει το ασφαλιστικό και ότι δεν θα συμμετάσχει σε μια οικουμενική κυβέρνηση. «Με τα σημερινά δεδομένα, μια συνεργασία με την κυβέρνηση δεν είναι εφικτή», υπογράμμισε.

Την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσω ένα σχέδιο εξυγίανσης της ΝΔ. Θα μεταφέρω το κτίριο σε μια άλλη περιοχή, σε μια υποβαθμισμένη περιοχή, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Σημείωσε πως τα χρέη του κόμματος πληρώνονται. «Η ΝΔ δεν έχει κόκκινα δάνεια».

«Ο κ. Τσίπρας, που παρουσιάστηκε ως νέος, αποδείχθηκε πιο παλιός από τους παλιούς με την πολιτική του», τόνισε ο Πρόεδρος της ΝΔ. Προσωπικά δεν είμαι ούτε νέος, ούτε ηλικιωμένος, αλλά έχω φρέσκες ιδέες. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι εκφράζω τα βόρεια προάστια, πράγμα που δεν ισχύει. Οι δίκαιες μεταρρυθμίσεις που προτείνω αφορούν στους αδύναμους, υπογράμμισε.

Για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών τόνισε ότι πρέπει να μπει τάξη στο τοπίο, αλλά αυτή τη δουλειά πρέπει να την κάνει ένα ανεξάρτητο ΕΣΡ. Ρόλος του κράτους δεν είναι να ελέγχει τις τηλεοπτικές άδειες, είπε.

Θέλω να αναδείξω νέα γενιά στελεχών

Υπάρχει σήμερα ένα μεγάλο κομμάτι πολιτών που είναι πολιτικά άστεγοι. Αυτούς θέλω να εκφράσω. Θέλω να πάω τη ΝΔ προς το κέντρο, σημείωσε.

Η διεύρυνση της ΝΔ σε ό,τι αφορά στα πρόσωπα πρέπει να έχει πολιτικά χαρακτηριστικά. Υπάρχουν πολύ αξιόλογα πρόσωπα και εκτός της ΝΔ. Ωστόσο «στόχος μου είναι να αναδείξω μια νέα γενιά στελεχών».

Για το προσφυγικό

Το προσφυγικό ξεπερνά κατά πολύ την Ελλάδα. Το πρόβλημα δεν λύνεται, αν η Τουρκία δεν τηρήσει αυτά που έχουν συμφωνηθεί, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της άμεσης επιστροφής των μεταναστών στην Τουρκία.

Ανέφερε πως το μόνο σημείο που μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος με την κυβέρνηση είναι το προσφυγικό. Πρόσθεσε ότι σωστά υπήρξε εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων, την οποία και χαρακτήρισε καθυστερημένη.

«Θα ελέγξω και θα στηρίξω την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Δεν μπορώ να διανοηθώ μια προσωρινή έξοδο από τη Σένγκεν», τόνισε.

Σημείωσε πως υπάρχει μια έξαρση του λαϊκισμού στη Βόρεια Ευρώπη, προσθέτοντας πως οι Ευρωπαίοι έχουν κάνει πολύ λίγα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η χώρα κινδύνεψε με την απόλυτη καταστροφή

Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα για το τι έγινε στην πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω να διερευνηθούν οι ισχυρισμοί Βαρουφάκη, ποιο είναι το plan Χ και αν το γνώριζε ο Αλέξης Τσίπρας. Η χώρα κινδύνεψε με την απόλυτη καταστροφή, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Οι ιστορίες για το Νομισματοκοπείο δεν είναι μόνο γραφικές. Πρέπει να διερευνηθούν. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να παρέμβει στον βαθμό που υπήρξε μια αυτονόμηση ενός υπουργού του, σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v