Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Τι σηματοδοτούν οι εξελίξεις στην ΕΥΠΙΚ

H απόκτηση του 15% της Ευρωπαϊκής Πίστης από την EBRD αποτελεί το δεύτερο περιστατικό ξένης επένδυσης στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά το τελευταίο εξάμηνο. Παράγοντες του κλάδου προβλέπουν και άλλα «χτυπήματα» το 2016.

Ασφαλιστικές: Τι σηματοδοτούν οι εξελίξεις στην ΕΥΠΙΚ

Η αρχή είχε γίνει στα τέλη του 2015 με την εξαγορά της πλειοψηφίας του ομίλου Eurolife από την καναδική Fairfax, ενώ ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της πώλησης της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, καθώς:

α) Η ιδιοκτήτρια Τράπεζα Πειραιώς έχει θέσει ως ορόσημο την 31η Δεκεμβρίου προκειμένου να μεταβιβαστεί στο γερμανικό όμιλο ERGO.

β) Φημολογία υπάρχει σχετικά με την ύπαρξη αρχικού ενδιαφέροντος και από άλλες πλευρές.

Γενικότερα πάντως, οι περισσότεροι εκπρόσωποι ξένων ασφαλιστικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα δεν διστάζουν να αναφέρουν πως θα ενδιαφέρονταν να εξετάσουν το ενδεχόμενο κάποιας εξαγοράς άλλων εταιρειών ή χαρτοφυλακίων, αν αυτό άξιζε τον κόπο και επίσης -σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους- ότι λόγω της εφαρμογής του Solvency II θα προκύψει μια σχετική κινητικότητα στον κλάδο από το δεύτερο εξάμηνο του έτους και μετά.

Και αυτό γιατί από φέτος οι ασφαλιστικές εταιρείες θα αρχίσουν να αξιολογούνται με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα και μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν προσαρμοστεί στις αυξημένες εποπτικές και κεφαλαιακές απαιτήσεις που επιβάλλει το Solvency II.

«Οι τράπεζες θέλουν να πουλήσουν τις θυγατρικές τους ασφαλιστικές εταιρείες για να ενισχύσουν τους κεφαλαιακούς τους δείκτες. Πέραν αυτού όμως, θα υπάρξουν άλλες εταιρείες που είτε δεν θα πληρούν τα νέα κριτήρια, είτε οι μέτοχοί τους θα διαπιστώσουν πως η αποδοτικότητά τους θα είναι πολύ χαμηλή, οπότε είτε η συνολική τους πώληση, είτε η παραχώρηση μέρους του χαρτοφυλακίου τους θα αποτελέσει την προτιμητέα λύση.

Πιθανοί αγοραστές θα προκύψουν τόσο από ελληνικές, όσο κυρίως από ξένες εταιρείες του κλάδου» αναφέρεται χαρακτηριστικά από γνωστό παράγοντα της αγοράς.

Άλλωστε και ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας κ. Αλέξανδρος Σαρηγεωργίου είχε σημειώσει στις αρχές του έτους πως «Το 2015 είχαμε την είσοδο ξένων επενδυτών στην ελληνική ασφαλιστική αγορά και τόσο ο κλάδος, όσο και η εγχώρια οικονομία γενικότερα, χρειάζονται τις επενδύσεις από το εξωτερικό στο μέλλον, προκειμένου να αναπτυχθούν», τονίζοντας επίσης δύο πράγματα: «Πρώτον, τις θετικές μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές που εμφανίζει ο κλάδος και δεύτερον, το γεγονός ότι η ανάπτυξη της ασφαλιστικής βιομηχανίας θα ενισχύσει την ελληνική οικονομία μέσω και των μεγάλων επενδύσεων που θα τοποθετηθούν σε αυτήν».

Η κίνηση ωστόσο που θα άλλαζε δραστικά τις ισορροπίες στον κλάδο θα μπορούσε να είναι η εξαγορά του leader της αγοράς, της Εθνικής Ασφαλιστικής -αν και όποτε αυτή γίνει- από Όμιλο του εξωτερικού. Η Εθνική Τράπεζα δεν θα έλεγε όχι σε μια τέτοια εξέλιξη αν εξασφάλιζε ικανοποιητικά ανταλλάγματα, καθώς έχει λόγους να αυξήσει την ρευστότητα και την κεφαλαιακή της επάρκεια.

Πάντως, μετά την πώληση της Eurolife, την δρομολογούμενη εκποίηση της ΑΤΕ και την «εκκρεμότητα» της International Life, η Εθνική Ασφαλιστική αποτελεί ουσιαστικά τον μόνο μεγάλο ελληνικό πυλώνα στον κλάδο ζωής.

Η κίνηση στην ΕΥΠΙΚ

«Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης έχει επενδύσει σε ελληνικές τράπεζες και τώρα επεκτείνει την παρουσία της και στον ασφαλιστικό τομέα. Νομίζω πως αποτελεί μια εκδήλωση στήριξης τόσο για την ελληνική οικονομία, όσο και για το τραπεζικό σύστημα (ειδικά στην συγκεκριμένη περίπτωση, για την Τράπεζα Πειραιώς).

Ωστόσο, σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια... εκδήλωση αγαθοεργίας. Η EBRD επένδυσε με μακροπρόθεσμη προοπτική για να κερδίσει και όχι για να χάσει. Προφανώς μελέτησε προσεκτικά πού θα βάλει τα λεφτά της, πριν πάρει την τελική της απόφαση», δήλωσε στο Euro2day.gr γνωστό στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v