Εσοδα-ρεκόρ για ΑΔΜΗΕ από τις διεθνείς διασυνδέσεις

Μεγάλη άνοδο στα έσοδα από τη χρήση των διεθνών διασυνδέσεων είχε το 2015 ο ΑΔΜΗΕ. Η επίπτωση των capital controls στο φρενάρισμα της ανοδικής τάσης. Ποιες διασυνδέσεις πρόσφεραν τα μεγαλύτερα έσοδα. Πού χρησιμοποιούνται τα ποσά αυτά.

Εσοδα-ρεκόρ για ΑΔΜΗΕ από τις διεθνείς διασυνδέσεις

Σε 57,3 εκατομμύρια ευρώ ανήλθαν το 2015 τα έσοδα του ΑΔΜΗΕ, από δικαιώματα που εισέπραξε για τη χρήση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων της χώρας με Τουρκία, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Αλβανία και Ιταλία.

Πρόκειται για ποσό-ρεκόρ που έχει εισπράξει ο ΑΔΜΗΕ από τη διαχείριση του διασυνοριακού εμπορίου ηλεκτρικής ενέργειας. Το 2014, το αντίστοιχο ποσό ανερχόταν σε 45 εκατομμύρια και τις προηγούμενες χρονιές κυμαινόταν σε επίπεδα κάτω έως πολύ κάτω των 35 εκατομμυρίων.

Η εκτίναξη των εσόδων το 2015 αντανακλά τη μεγάλη άνοδο του διασυνοριακού εμπορίου και κυρίως των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, οι οποίες σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, κάλυψαν περίπου το 19% της συνολικής ζήτησης.

Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τάση το 2015 ήταν για πολύ μεγαλύτερες εισαγωγές και για έσοδα χρήσης διασυνδέσεων άνω των 65 εκατομμυρίων, αν δεν επιβάλλονταν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, που περιόρισαν σημαντικά τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, υπέρ της εγχώριας παραγωγής και κυρίως της παραγωγής από φυσικό αέριο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015 τα έσοδα του ΑΔΜΗΕ από τη δραστηριότητα αυτά ήταν 34 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το δεύτερο εξάμηνο 23,34 εκατομμύρια. Το 46% των εσόδων πρόσφερε στον ΑΔΜΗΕ η διασύνδεση με τη Βουλγαρία, και μόνο για εισαγωγές, καθώς η χώρα αυτή είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή και επί της ουσίας δεν πραγματοποιούνται εξαγωγές προς το δίκτυό της. Τα έσοδα από τη διασύνδεση με την ΠΓΔΜ αντιπροσωπεύουν το 20% των εσόδων, με την Αλβανία στο 13,5%, την Ιταλία στο 12,85% και την Τουρκία στο 7,76%.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το έσοδο του ΑΔΜΗΕ για τη χρήση των διεθνών διασυνδέσεων αξιοποιείται κυρίως για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων σε έργα με στόχο την αναβάθμιση και επέκταση των δικτύων.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι το 2015 τα συνολικά έσοδα του ΑΔΜΗΕ ανήλθαν σε 258 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 262 εκατομμυρίων το 2014 και το EBITDA σε 155 εκατομμύρια έναντι 213 εκατομμυρίων.

Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 35,5 εκατομμύρια, έναντι 69,9 εκατομμυρίων το 2014. Τις μειώσεις των μεγεθών και κυρίως του EBITDA, αποδίδει η διοίκηση στην αύξηση των λειτουργικών εξόδων σε 103 εκατομμύρια έναντι 51 εκατομμυρίων και την αύξηση των λειτουργικών εξόδων στην αύξηση των προβλέψεων για κινδύνους στα επίπεδα των 28 εκατομμυρίων ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v