Η ελληνική πρόοδος, το χρέος και η γερμανική στάση

Η ελληνική κυβέρνηση πηγαίνει με «αισιοδοξία και προσεκτικά» στο σημερινό Eurogroup και ευελπιστεί να υπάρξει μια πρώτη συμφωνία για το πακέτο μέτρων ύψους 5,4 δισ. και πολιτική δέσμευση για τον αυτόματο κόφτη και το χρέος για τις 24 του μηνός.

Η ελληνική πρόοδος, το χρέος και η γερμανική στάση

«Δεν θα είναι τραγωδία, εάν δεν υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα στο σημερινό Eurogroup», τόνισε στην EurActiv.gr στις Βρυξέλλες Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο ίδιος Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι το σημερινό Eurogroup είναι σημαντικό, διότι θα επιβεβαιωθεί η πρόοδος που έχει σημειώσει η ελληνική κυβέρνηση και θα γίνει ουσιαστική συζήτηση για το χρέος. Είναι «εύλογο» να χρειαστεί λίγος χρόνος, τόνισε, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή για το ελληνικό χρέος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα παρουσιάσει στους Ευρωπαίους ΥΠΟΙΚ εναλλακτικές επιλογές σήμερα, αναφορικά με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Αλλά το σημερινό Eurogroup θα θέσει τις βάσεις για τον μήνα Μάιο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέο Eurogroup πριν από αυτή την ημερομηνία.

Στη γραμμή της Ελλάδας συντάσσονται οι ευρωπαϊκοί θεσμοί καθώς και σοσιαλιστές ηγέτες κυβερνήσεων όπως της Γαλλίας και της Πορτογαλίας και πιο προσεκτικά της Ιταλίας.

Από την άλλη πλευρά, η ελληνική κυβέρνηση πηγαίνει με «αισιοδοξία και προσεκτικά» στο σημερινό Eurogroup και ευελπιστεί να υπάρξει μια πρώτη συμφωνία για το πακέτο μέτρων ύψους 5,4 δισ. και πολιτική δέσμευση για τον αυτόματο κόφτη και το χρέος για τις 24 του μηνός.

«Επίπονη» διαδικασία

Πηγές στις Βρυξέλλες χαρακτήρισαν τη συζήτηση για το χρέος «επίπονη διαδικασία», τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις άλλες χώρες που θα πρέπει να περάσουν τη συμφωνία μέσα από τα κοινοβούλιά τους εν μέσω αυξανόμενου «λαϊκισμού» πανευρωπαϊκά.,

Σήμερα η Κομισιόν θα στηρίξει την ελληνική κυβέρνηση και την πρόοδο που έχει σημειωθεί για το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ, ενώ αξίζει να σημειωθεί επίσης και η τοποθέτηση του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος σε χθεσινή του συνέντευξη στον γερμανικό Τύπο είπε ότι η Ελλάδα βασικά πέτυχε τους στόχους μεταρρυθμίσεων που απαιτούσαν οι δανειστές.

Αναφορικά με το δημοσίευμα του Bloomberg περί νέου μνημονίου ύψους 5,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο και περιμένουμε να δούμε πώς θα πάνε σήμερα τα πράγματα στο Eurogroup».

Η στάση Σόιμπλε

Στο μεταξύ, ενδιαφέρον θα έχει σήμερα στο Eurogroup η στάση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, Β. Σόιμπλε, ύστερα από το νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται στο Βερολίνο.

Ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είπε το σαββατοκύριακο ότι «όλοι ξέρουν ότι η ελάφρυνση του χρέους θα γίνει κάποια στιγμή, και δεν έχει νόημα να την αποφεύγουμε ξανά και ξανά».

«Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο δημοσιονομικό ξεκίνημα χωρίς το ευρώ. Κατόπιν όμως, με ένα κούρεμα χρέους και με στοχευμένη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο αρχηγός των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v