Τον Ιούνιο το επόμενο ορόσημο για τον αγωγό IGB

Η δεύτερη φάση του market test για τον IGB που θα καταδείξει κατά πόσο ο αγωγός είναι βιώσιμος οικονομικά, τοποθετείται για τον προσεχή Ιούνιο, όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση για τα εγκαίνια του TAP.

Τον Ιούνιο το επόμενο ορόσημο για τον αγωγό IGB
Αγωγό ειρήνης και συνεργασίας, χαρακτήρισαν οι εκπρόσωποι κρατών και ΕΕ τον αγωγό ΤΑΡ, οι εργασίες κατασκευής του οποίου εγκαινιάστηκαν πανηγυρικά στην Θεσσαλονίκη με την παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Στην τελετή παρέστησαν επίσης και μίλησαν ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Γκιόργκι Κβιρικασβίλι , οι αντιπρόεδροι του Αζερμπαιτζάν και Αλβανίας Γιακούμπ Εγιούμποφ και Νίκο Πελέσι, οι υπουργοί Ενέργειας Τουρκίας και Βουλγαρίας Μπεράτ Αλμπαιράκ και Τεμενούσκα Πέτκοβα.

Ακόμη παρέστησαν ο υπουργός Ανάπτυξης της Ιταλίας Κάρλο Καλέντα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρος Σέφκοβιτς, ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Έιμος Χοχστάιν και ο Ελβετός γ.γ. Ενέργειας Βάλτερ Στέινμαν.

Από τις παρεμβάσεις αξίζει να αναφερθούν αυτές του Τούρκου υπουργού ενέργειας ο οποίος τυγχάνει να είναι και γαμπρός του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, και σύμφωνα με τις πληροφορίες από την Άγκυρα ο νέος πρωθυπουργός της χώρας.

Στην ομιλία του ο Τούρκος αξιωματούχος, τόνισε ιδιαίτερα το ρόλο που διαδραματίζει η χώρα του στην μεταφορά φυσικού αερίου, από διάφορες πηγές, μέσω του συστήματος αγωγών ΤΑΝΑΡ.

Όπως δε είπε, η Τουρκία είναι μια χώρα με ώριμες αγορές και υποδομές, που μπορεί να προσφέρει λύσεις για τη μεταφορά και άλλων ποσοτήτων αερίου από διαφορετικές πηγές, εννοώντας σαφώς το ρόλο που διεκδικεί για τη διέλευση του αερίου της ανατολικής Μεσογείου.

Ο Έιμος Χοχστάιν, μετέφερε μήνυμα στήριξης του υπουργού εξωτερικό των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ενώ όπως είπε η χώρα του πάντα στήριζε το έργο, αν και είναι γνωστό ότι μέχρι αρκετά πρόσφατα, η στήριξη των ΗΠΑ αφορούσε τον αγωγό Nabucco, ο οποίος ήταν ανταγωνιστικός του ΤΑΡ.

Απλώς αμφότεροι διεκδικούσαν το ρόλο του Νότιου Διαδρόμου φυσικού αερίου.

Τόσο οι περισσότεροι ομιλητές, αλλά κυρίως η Βουλγάρα υπουργός, αναφέρθηκαν στο συμπληρωματικό ρόλο του Ελληνοβουλγαρικου αγωγού IGB, ο οποίος προβλέπεται να συνδεθεί με τον ΤΑΡ.

Η τελευταία με ιδιαίτερη έμφαση, άλλα και ο κ. Τσίπρας, τόνισαν επίσης την προοπτική κατασκευής του τερματικού υγροποιημένου αερίου της Αλεξανδρούπολης που προωθεί η Gastrade του ομίλου Κοπελούζου, ως έργο συμπληρωματικό του IGB, που θα συμβάλλει στη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού της περιοχής με φυσικό αέριο.

Η είδηση που προέκυψε είναι ότι η δεύτερη φάση του market test για τον IGB που θα καταδείξει κατά πόσο ο αγωγός είναι βιώσιμος οικονομικά, τοποθετείται για τον προσεχή Ιούνιο.

Τέλος ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για την ενέργεια Μάρος Σέφκοβιτς, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του στα Ελληνικα, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κατέβαλαν όλες οι πλευρές για την προώθηση ενος πολύπλοκου έργου που διασχίζει περισσότερες χώρες και απαιτεί υψηλά επίπεδα συντονισμού και συνεργασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v