Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν βλέπει ανάκαμψη για Ελλάδα η Citi

Σε υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την ελληνική οικονομία, εν μέσω αβεβαιότητας λόγω Brexit, προχωρά ο οίκος. Προβλέπει ύφεση 1,2% φέτος. Δεν αναμένεται συμφωνία με τους δανειστές πριν τα τέλη του έτους. Αμφίβολη η βιωσιμότητα του χρέους.

Δεν βλέπει ανάκαμψη για Ελλάδα η Citi
Σε υποβάθμιση της πρόβλεψής της για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, λόγω και του Brexit, προχώρησε η Citi, η οποία αναμένει ύφεση 1,2% για το σύνολο του έτους.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στο "Global Economic Outlook and Strategy", η αβεβαιότητα που σχετίζεται με την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ πιθανότατα θα αντισταθμίσει τη βελτίωση της εμπιστοσύνης που αναμένεται από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Με το Brexit και με μια πτωτική αναθεώρηση για την ανάπτυξη του ΑΕΠ του α' τριμήνου (στο -0,5% σε τριμηνιαία βάση) καθώς και τις ενδείξεις αποδυνάμωσης των τουριστικών ροών, η Citi μειώνει την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ του 2016 στο -1,2% (από -0,7%), ενώ δεν αναμένει επιστροφή του σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης το β' εξάμηνο, καθώς τα νέα μέτρα λιτότητας πιθανότατα θα αντισταθμίσουν τα οφέλη της βελτιωμένης ρευστότητας που παράγεται από την αποπληρωμή καθυστερούμενων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση και την ελάφρυνση του χρέους αναμένεται να ξεκινήσουν το φθινόπωρο, όμως η Citi δεν αναμένει συμφωνία με τους πιστωτές για κανένα από τα δύο αυτά ζητήματα μέχρι το τέλος του έτους.

Η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους παραμένει υπό αμφισβήτηση, κατά την εκτίμηση της Citi, πιθανότατα εγείροντας και πάλι κίνδυνο Grexit τα επόμενα ένα με τρία χρόνια.

Σε ό,τι αφορά στην παγκόσμια οικονομία, η Citi αναφέρει πως οι προοπτικές για το β' εξάμηνο του τρέχοντος έτους χαρακτηρίζονται από δύο αντίρροπες δυνάμεις: από τη μια πλευρά, η δραστηριότητα φαίνεται πως ανέκαμψε το α' τρίμηνο και οι βασικοί δείκτες υποδηλώνουν περαιτέρω ενίσχυσή της στη συνέχεια, όμως από την άλλη πλευρά, το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος έχει προκαλέσει σοκ στις χρηματαγορές και στα πολιτικά κατεστημένα σε πολλές χώρες και αυξάνει τον κίνδυνο για νέα οικονομική επιβράδυνση και αστάθεια στις αγορές.

Η τράπεζα υποβαθμίζει την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ της Βρετανίας (κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε διάστημα τριών ετών, με κίνδυνο ύφεσης το β' εξάμηνο) αλλά και της ευρωζώνης. Για τις χώρες εκτός ΕΕ αναφέρει πως σε αυτή τη φάση οι επιπτώσεις είναι μέτριες. Για την παγκόσμια οικονομία, αναμένει ανάπτυξη 2,4% φέτος και 2,6% το 2017.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v