Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη Βουλγαρία για ενέργεια-υποδομές ο Αλ. Τσίπρας

Προς συζήτηση δύο ενεργειακά κέντρα (Αλεξανδρούπολη-Καβάλα) και σιδηροδρομική γραμμή που θα ενώνει Μαύρη Θάλασσα με Αιγαίο παρακάμπτοντας την Τουρκία. Ενίσχυση γεωστρατηγικού ρόλου μετά και τις ραγδαίες εξελίξεις στη γείτονα.

Στη Βουλγαρία για ενέργεια-υποδομές ο Αλ. Τσίπρας

Επίσκεψη-αστραπή στην Βουλγαρία πραγματοποιεί σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής πολυμελούς κυβερνητικής αποστολής, με αντικείμενο, επισήμως, την υπογραφή συμφωνιών οικονομικού περιεχομένου. «Πίσω από τις γραμμές» ωστόσο θα αναδειχθεί ο γεωστρατηγικός ρόλος της χώρας και των νοτίων Βαλκανίων μετά (και) τις εξελίξεις στην Τουρκία.

Παρότι η άφιξη στη Σόφια είχε προγραμματισθεί για σήμερα το πρωί (10 π.μ.) με επιστροφή νωρίς το απόγευμα, η επίσκεψη είχε προετοιμαστεί το προηγούμενο διάστημα, κυρίως από τους υπουργούς ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά και Αμυνας Πάνο Καμμένο.

Δύο ενεργειακά κέντρα στη Β.Ελλάδα

Το ενεργειακό θα βρεθεί σε πρώτο πλάνο, καθώς η Αθήνα επιδιώκει τη δημιουργία ενεργειακού κόμβου στα βόρεια σύνορά της λαμβάνοντας υπόψη τυχόν εμπόδια στην ολοκλήρωση του σχεδίου για τον αγωγό TAP εξαιτίας της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί την Τουρκία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Βουλγαρία αποτελεί «εξαιρετικά σημαντικό εταίρο στο πεδίο της ενέργειας όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τον ευρύτερο ενεργειακό σχεδιασμό των ΗΠΑ και της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή».

Σ΄αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκε η δημιουργία δύο ενεργειακών κέντρων, σε Αλεξανδρούπολη και Καβάλα, όπου θα μεταφέρεται υγροποιημένο φυσικό αέριο «από οποιοδήποτε σημείο» για να διοχετευτεί στους αγωγούς ΤΑΠ και IGB, «καθιστώντας τη χώρα ενεργειακό κόμβο».

Σιδηροδρομική παράκαμψη της Τουρκίας

Στο πεδίο των υποδομών, Αθήνα-Σόφια συζητούν τη διασυνοριακή συνεργασία στις μεταφορές, τη σιδηροδρομική σύνδεση Βάρνας-Αλεξανδρούπολης (που θα ενώνει τη Μαύρη Θάλασσα με το Αιγαίο Πέλαγος (παρακάμπτοντας την Τουρκία και τα Στενά), προς τόνωση (και) του εμπορίου με τη Ρωσία.

Η ελληνο-βουλγαρική συνεργασία στη διαχείριση των υδάτων του Εβρου αναμένεται να υπογραφεί σήμερα.

Στο αμυντικό πεδίο, ο κ.Καμμένος αναμένεται να υπογράψει με τον Βούλγαρο ομόλογό του συμφωνία για αμυντική συνεργασία και μεταφορά τεχνογνωσίας. Κατά τις πληροφορίες πάντως, έχει ήδη συζητηθεί η πώληση πλεονάζοντος υλικού (F 16) στις Ενοπλες Δυνάμεις της γείτονος.

Αντι-Βίζεγκραντ συμμαχία

Σε πολιτικό επίπεδο, ο κ. Τσίπρας προωθεί την «αντι-Βίζεγκραντ συμμαχία», δεδομένου ότι η Βουλγαρία (όπως και οι Ρουμανία-Κροατία) είχαν πάρει αποστάσεις από τη στάση των χωρών του Βίζεγκραντ στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης τον Μάρτιο.

Πλέον, αυτό που επιδιώκεται είναι η διαμόρφωση ενός νοτιοβαλκανικού πόλου που, μαζί με την έτερη υπό διαμόρφωση (και περίφημη...) Συμμαχία του ευρωπαϊκού Νότου θα συμβάλλουν στην ισχυροποίηση της Ελλάδας.

Κατά τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, ο παράγοντας «αποσταθεροποίηση Τουρκίας» θα λειτουργήσει καταλυτικά σε σχεδιασμούς και επαναπροσδιορισμούς (εντός κι εκτός ελληνικών συνόρων) καθώς ο γεωστρατηγικός ρόλος της χώρας αποκτά νέες «ιστορικές» διαστάσεις.

Οκτώ υπουργοί στη Σόφια

Την ελληνική αντιπροσωπεία στη Σόφια, πλην του πρωθυπουργού, αποτελούν οι υπουργοί:
• Γιώργος Σταθάκης, Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού,

• Νίκος Κοτζιάς, Υπουργός Εξωτερικών

• Γιώργος Κατρούγκαλος, Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

• Πάνος Σκουρλέτης, Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος

• Χρήστος Σπίρτζης, Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

• Γιάννης Μουζάλας, Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής

• Νίκος Τόσκας, Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη

• Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Για τις 11.30 πμ έχει προγραμματισθεί η Ολομέλεια Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, ενώ το μεσημέρι θα υπάρξει διμερής συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Ρόζεν Πλεβνέλιεφ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v