Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο επίμονος κ. Poon άφησε τελικά το «Ελ. Βενιζέλος» και πηγαίνει... Τίρανα

Το αφεντικό της κινεζικής FPAM Mike Poon προσπαθούσε εδώ και χρόνια να επενδύσει στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ενώ είχε συναντήσει και τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Τελικώς δείχνει να στρέφεται στο αεροδρόμιο των Τιράνων.

Ο επίμονος κ. Poon άφησε τελικά το «Ελ. Βενιζέλος» και πηγαίνει... Τίρανα

Οι Καναδοί της PSP, μέτοχοι του 40% και διαχειριστές του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», προχωρούν τις διαδικασίες πώλησης του αεροδρομίου των Τιράνων στην κινεζική Keen Dynamics Limited (KDL).

Η τελευταία, η οποία αποκτά το 100% του αεροδρομίου, ελέγχεται από τους κινεζικούς ομίλους China Everbright Venture Capital Limited και Friedmann Pacific Asset Management Limited (FPAM).

Το αφεντικό της FPAM Mike Poon προσπαθούσε εδώ και χρόνια να επενδύσει στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ενώ είχε συναντήσει και τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Μέχρι και συνέντευξη Τύπου είχε οργανώσει στην Αθήνα, προκαλώντας την αντίδραση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.

Το ΤΑΙΠΕΔ είχε συστήσει στον κ. Poon υπομονή καθώς προωθεί πρώτα την 20ετή παράταση της σύμβασης παραχώρησης που έχει υπογράψει η «Διεθνής Αερολιμήν Αθηνών» και στη συνέχεια την πώληση ποσοστού 30%.

Το αεροδρόμιο των Τιράνων, μαζί με το «Ελευθέριος Βενιζέλος» και τα αεροδρόμια Βουδαπέστης, Ντίσελντορφ και Αμβούργου, ελέγχονται από την AviAlliance, βασικός μέτοχος της οποίας είναι από τις αρχές του 2013 η καναδική PSP. Οι Καναδοί είχαν αγοράσει τη θυγατρική του γερμανικού κατασκευαστικού ομίλου Hochtief στη διαχείριση αεροδρομίων, την οποία και μετονόμασαν σε AviAlliance.

Δεν είναι γνωστό αν οι Καναδοί πώλησαν το αεροδρόμιο των Τιράνων στον κ. Poon για να ησυχάσουν, ή έχουν αποφασίσει να αποχωρήσουν από ορισμένους εκ των αερολιμένων που ελέγχουν μέσω της AviAlliance.

H AviAlliance ελέγχει το 47% της εταιρείας διαχείρισης του αεροδρομίου της αλβανικής πρωτεύουσας, ενώ το 31,7% κατέχει η γερμανική DEG (θυγατρική της κρατικής επενδυτικής τράπεζας της Γερμανίας KfW) και το 21,3% το αμερικανικών συμφερόντων Albanian-American Enterprise Fund (AAEF). 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v