Τα ψιλά γράμματα στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων Δημοσίου

Υποχώρησαν τα «φέσια» παρά τη δημιουργία νέων λιξηπρόθεσμων χρεών, κυρίως από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ΕΟΠΥΥ. Παραμένει το πρόβλημα με τις επιστροφές φόρων. Στα 4,018 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα στο επτάμηνο.

Τα ψιλά γράμματα στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων Δημοσίου

Την καθοδική πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, μετά την αποπληρωμή χρεών ύψους 1,6 δισ. ευρώ με κεφάλαια της πρώτης δόσης του τρίτου χρηματοδοτικού προγράμματος (όπως έγραψε το Euro2day.gr), επιβεβαιώνουν τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Παρά τη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών -κυρίως από τον ΕΟΠΥΥ και τους ΟΤΑ-, τα «φέσια» του κράτους υποχώρησαν τον Ιούλιο στα 5,53 δισ. ευρώ από τα 5,93 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου.

Η αποκλιμάκωση πάντως δεν ήταν η αναμενόμενη, καθώς ο ρυθμός δημιουργίας νέων χρεών (πέραν των 90 ημερών) είναι ταχύτητος, διαιωνίζοντας το πρόβλημα.

Τα χρέη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αυξήθηκαν περαιτέρω κατά 12 εκατ. ευρώ και του ΕΟΠΥΥ κατά 18 εκατ. ευρώ.

Μείζον εξακολουθεί να είναι το πρόβλημα και με τις επιστροφές φόρων, ειδικά των φόρων εισοδήματος. Τον Ιούλιο έφτασαν συνολικά στο 1,356 δισ. ευρώ από 1,311 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, εκ των οποίων το 1,031 δισ. ευρώ αφορά σε επιστροφές φόρου εισοδήματος.

Έτσι ο συνολικός «λογαριασμός» των οφειλών του κράτους προς την αγορά και τους φορολογούμενους αγγίζει τα 6,6 δισ. ευρώ, αν και οι δανειστές ανεβάζουν τον συγκεκριμένο «λογαριασμό» σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.

Από τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης προκύπτει ακόμα ότι το πρωτογενές πλεόνασμα στο 7μηνο ανέρχεται στα 4,018 δισ. ευρώ, έναντι 2,332 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Σε επίπεδο Κεντρικής Κυβέρνησης (δεν συμπεριλαμβάνονται τα στοιχεία των φορέων του Δημοσίου), το πρωτογενές αποτέλεσμα περιορίζεται στο 1,953 δισ. ευρώ (από 3,462 δισ. ευρώ πέρυσι).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v